Kentin İluh Deresi diye bir sorunu var. Bu dereden çöp akıyordu. Bu dereden petrol aktı, bu dereden kan aktı, bu dereden pislik aktı…

Bütün bu kirlilikleri yerinde tespit edip, fotoğraflayan ve kamera ile kayıt altına alan Çevrecilerden başkası mı? Israrla sorunun çözümünü isteyen Çevreciler, İluh deresinde akan petrolün kaynağını sorgulayıp durdular. Hiçbir kurum belgelenmiş petrolü üstlenmeyince, ‘İluh deresindeki petrol uzaydan mı aktı?’ diyerek kamuoyunun karşısına çıktılar. Eylem yaparak kamuoyu oluşturmaya, halkı bilinçlendirmeye çalıştılar. Ellerindeki kalemleriyle Çevrecilere destek vereceklerine birilerinin onları hedef almasının mantıklı izahını yapamıyorum. Halk sağlığının korunması için Valilik ve Belediye’ye ve diğer ilgili kurumlar DSİ, Sağlık ve Çevre-Orman ile DSİ Müdürlüklerine baskı kuran Çevrecilerin günahı ne? İluh deresindeki kirlilik için mahkeme kapılarına düşen Çevrecileri destekleyen kaç yazı gördünüz yerel basınımızda? İluh deresindeki kirlilik sadece Çevrecileri mi ilgilendiriyor? Çevrecilerimiz sorunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bile taşırken, birilerinin oturdukları köşelerden onları eleştirmesi vicdansızlık değil mi?

Çevreciler boş durmadı. Sorunu Batman Kent Konseyi’ne de taşıdı. En sonunda İluh deresi binlerce tonluk çöplerden arındırıldı. İluh deresi tamamen temizlendiyse, bunun müsebbibi Çevrecilerden başkası mı? Çevreciler bu konuda temizlikle yetinmiyorlar. İluh deresinin hem çevresel kirliliklerden arındırılması, hem de sel felaketlerine karşı korunması için de çaba gösteriyorlar. Eskişehir Porsuk çayı projesini Batman Kamuoyunun gündemine taşıyan da Çevrecilerden başkası değil. Kent Konseyi üzerinden kurumları uzlaştıran ve yeni projeler için harekete geçilmesi için kamuoyu oluşturan Çevrecileri desteklemek gerekmez mi?

Ama bakıyorsunuz ki elinde kalem tutan bir meslektaşımız, Çevrecileri karalayan yazılar kaleme alıyor. Sorunun çözümü için mücadele veren Çevrecilere destek vereceğine karalıyor. Sol Sahil Sulama Kanalı ileride bir çevre sorununa neden olabilir. Bunu gündeme taşıyıp, makul çözümler önerebilirdi. Sol Sahil Sulama Kanalının ileride çevre sorunları yaratabileceğine dair uyarılarda bulunurken daha insaflı değerlendirme yapamaz mıydı? İluh deresini ‘Çevrecilerin malzemesi’ olarak nitelemenin de insafla bağdaşır yanı var mı?

Çevreciler malzeme aramak için mi İluh Deresini gündeme getiriyorlar? İluh deresinin temizliği için mücadele vermek, kalıcı ıslahı için çaba harcamak ne zamandan beri suç ve günah oldu? Aile ve çocuklarından çok vakitlerini ve paralarını karşılıksız olarak Batman’ın geleceği için harcayan Çevrecileri eleştirmek ne kadar etik?

Huylu huyundan vazgeçmiyor. Daha önce içme suyundaki fenolü gündeme taşıyan ve Çevrecileri suçlama talihsizliğine düşülmüştü. Batman şehir şebeke suyundaki fenol, sınır değerleri aşınca Çevreciler harekete geçmişti. Refik Saydam Araştırma Merkezi, ODTÜ ve TUBİTAK laboratuarlarında yapılan analiz sonuçlarına dayanarak Sağlık Bakanlığı’ndan Batman Valiliği’ne 2009 yılı Mart ayında bir yazı gelmişti. Batman şehir şebeke sularındaki fenolün yüksek oranlarda olduğuna dikkat çeken yazıda, arıtma sistemi kuruluncaya dek şebeke sularının yemek yapmak için de kullanılmaması istenmişti. Aynı yazıda bu konuda etkin şekilde duyuruların yapılması da özellikle vurgulanmıştı. Çevrecilerin bu sorunun çözümü için mücadele vermesi kadar doğal bir şey olabilir miydi? Basın toplantıları ile soruna çözüm bulunmasını isteyen Çevrecileri, hazır su satıcıları ile ilişkilendirmeye çalışmak insafsızlık değil miydi? Sadece bu halkın sağlığı için mücadele verenleri eleştirmekle hangi çözüme hizmet edilmiş olunacak diye sormak istiyorum? O zaman da elindeki kalemiyle birileri Çevrecileri hedef almıştı…

ÇEVRE MÜCADELESİNİ KİM VERİYOR?

Değerli Okurlar, gönüllülük temelinde topluma hizmet vermeye çalışanlara destek vermek gerektiğine inanıyorum. Bir çıkar ve menfaat peşinde koşmayan insanları karalayacak olursak, bunun olumsuz sonuçları olabilecek. Herkes evinde oturur ve çözümü sadece resmi kurum ve kuruluşlardan beklerse, emin olun bu kentin sorunları artacak ama eksilmeyecektir…

Batmanlı Çevreciler gönüllülük temelinde uğraş veriyorlar. Hava kirliliği için verilen mücadelede onları görüyoruz. Sahte ve kaçak yakıtlar üretenlerin hedefinde yine Çevreciler var. Orman kıyımı yaşanıyor, karşı çıkanlar sadece Çevreciler. Orman tacirlerinin de hedefinde yine çevreciler var.

Eskimocular, balıkçılar, rant peşinde koşanlar çevrecileri tehdit ediyorlar. Bu kentin yeşil alanlarının korunması, yeni yeşil alanların oluşması için çevreciler mücadele veriyor. Besicilik sorununun üzerine gidip kamuoyu oluşturmak isteyen de sadece Çevrecilerdir…

Termik Santral duruşa geçmişse, Asfalt plentlerinin taşınması gündeme gelmişse, bunda Çevrecilerin katkısının olmadığını kim ileri sürebilir? Priketçiler kimin sayesinde kent dışına taşındı? Toptancılar Sitesi’ndeki benzin kirliliğinin üzerine kim gidiyor? Öğrencileri bilgilendirmek, çevre konusunda duyarlı hale getirmek için kim mücadele veriyor? Pil bidonlarının okullara dağıtılmasını kim sağladı? Batman Belediyesi durup dururken mi Atık Arıtma sistemlerini kurdu, kuruyor? TÜPRAŞ Rafinerisi’nin atık mezarlığı kimin sayesinde temizlendi ve bu kuruluş kimin tepkileri sonucu fuel oilden kalyak yakıtına geçiş yaptı? Petrol sahalarındaki kirliliğin üzerine kim gidiyor? Daha birkaç ay önce kent rafineriden yayılan pis kokulara teslim olmuştu? Bunun için eylem yapan kimdi? O zaman da ‘Çevreciler TÜPRAŞ’ı kapatmaya çalışıyorlar’ diye birileri söylenti çıkarıyordu. Ama tedbir alınıp, kokular giderilince Çevrecileri ortalıkta gördünüz mü? Demek ki sadece sorunun üzerine gitmek için meydanlara inmişlerdi. Çöpevleri mahalle aralarından kaldırmaya çalışan, Hasankeyf ve ekoloji için mücadele veren de Çevreciler değil mi? Yeni mazbahane için Belediye’ye baskı kuran kim? Oto yıkama, yağlama ve akaryakıt istasyonlarının çevre mevzuatına uyması için baskı unsuru olan kim? Yaz aylarında havai fişeklerin gece yarılarında patlatılmaması için kim mücadele veriyordu? Çevrecilerin bütün bu hususlarda çalışmaları açık değil mi? Bütün bu konulardan habersiz birileri Çevrecileri eleştirseydi, bilinçsizliklerine verecektim. Ama bu çalışmaları yakından takip edip, Çevrecileri eleştirmek insafsızlık değil mi? Çevrecilerin günahı ne? Batman’ın geleceği, çocuklarımızın sağlığı için mücadele verenleri eleştirenleri Allah’a havale ediyorum…NOT: Sinir katsayılarıma tavan yaptıran bir durum nedeniyle 9 yıl önceki bir yazımı kamuoyunun ve duruma duyarlı herkesin takdirine sunuyorum.