*Batman Çağdaş, sayfalarında yapılan her türlü icraatı okurlarına duyurduğu gibi eksiklikleri de yazarak tamamlanmasını istiyor. Batman ölçeğindeki tüm illerde şehir hastanesi varsa ve Batman’da yoksa bunun yazılması basının görevi…

*Batman-Siirt çevre yolu olarak bilinen TPAO Bulvarında birer gün arayla iki kişinin yaşamını yitirmesi, güzergah sakinlerini kaygılandırdı. Cudi Mahalle Muhtarı Abdurrezzak Öner, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü uyardığı halde o güzergah, can almaya devam ediyor…   

EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ
Bu şehirde aksayan sorunları ve eksiklikleri yazarak gündeme taşıyoruz. Yapıcı eleştirilerle Batman’ın beklediği yatırımlarla daha iyi yerde olmasının gerektiğinin altını çiziyoruz.

Nedense bazı çevreler, eksiklikler ve beklenen yatırımları yazıp çizmemizden rahatsız oluyorlar. Övgü dolu yazılar, onlar için memleketin gidişatından daha önemli.

Yapıcı eleştirilerde bulunduğunuzda alınganlık gösterirler.

Son yıllarda Batman’da güzel şeyler de oluyor…

Elbette bazı alanlarda olumlu gelişmeler var.

Yapılanları da zaten kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Sayfalarımızda yapılan her türlü icraatı okurlarımıza duyuruyoruz.

Fakat kentin sorunlarının çözümü için de basının sorumlulukları var. Eksikliklerimizi yazarak, tamamlanmasını istiyoruz.

Örneğin Batman ölçeğindeki tüm illerde şehir hastanesi varsa ve Batman’da yoksa bunun yazılması bizim görevimiz.

Yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi zamanında tamamlanmıyorsa bunu yazmak elbette yerel basının görevi.

Nüfusu 600 bin olan Batman’da üniversitelere en çok öğrenci yerleştiren şehirler sıralamasında 71’inci olunuyorsa ve Batman’da Türkiye’de ilk 100’e giren öğrenci bulunmuyorsa, buna dikkat çekmek görevimiz.

Bu bardağın boş tarafına bakmak olarak algılanıyor olabilir…

Belki de sorun burada…

Onlar da bizim gibi boş tarafı görebilseler, sorunlar kendiliğinden çözülebilir…

Şunu da belirtmek durumundayız. Şehirdeki eksiklikleri tespit etme adına, bunları çözüme kavuşturma adına, özellikle son dönemde başta Vali Hulusi Şahin, Milletvekili Ziver Özdemir ve AK Parti İl Başkanı avukat Akif Gür’ün gayretlerini görüyoruz. Fakat sadece bu unsurlar yeterli mi?

Şehirdeki STK ve Oda temsilcileri, şehrin genel sorunlarının çözümünde neler yapıyor. Basın açıklamalarının ve özel günleri kutlamanın dışında hangi somut adımı atıyorlar?

*****

“BU GÜZERGAH ÖLÜM YOLUNA DÖNÜŞMESİN”
Önceki gün birer gün arayla iki kişinin hayatını kaybettiği TPAO Bulvarındayız...

Yanımızda Cudi Mahalle Muhtarı Abdurrezzak Öner var.

Güzergah sakinleri, aynı yaya geçidinde yaşanan feci kazanın şokundalar hala.

Üç çocuk annesi ile gencecik bir fidanının yaşamını yitirdiği yerde hala kan izleri var.

O kazaya tanık olan bazı görgü tanıkları korkunç kazayı anlatıyorlardı.

Çevre yoluna denetim yapmaya gelen trafik ekiplerinin, 50 km ile sınırlandırılan o güzergahta bu hız limitinin üzerine çıkan araç sürücülerine para cezası uygulandığını söylüyorlardı.

Yaya geçidine çok yakın mesafede oturan bir güzergah sakini içinde bulunduğu psikolojiyi anlatıyordu: “Peş peşe yaşanan iki feci kazaya tanık oldum. İki gündür psikolojim bozuldu. Ailece o gördüğümüz kazaların şokundayız. Artık bu güzergah ölüm yoluna dönüşmesin…”

TPAO Bulvarındaki esnaflar, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün yayalar için üst-alt geçit yapmasının gerektiğine dikkat çekiyordu.

Cudi Mahalle Muhtarı Abdurrezzak Öner, Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne gönderdiği yazılı dilekçe ile aldığı cevap yazısını bizimle paylaşıyor ve ekliyor: “Karayolları eğer zamanında bu güzergaha önlem alsaydı, belki de bu can kayıplarımız olmayacaktı.”

Henüz 19 yaşındaki Osman Taş için başsağlığı ziyaretlerinin yapıldığı Zeki Şanal eğitim yuvasının karşısındaki taziye evi binasının önünde karşılaştığımız kalabalık bir kitlenin bizden isteği vardı. O da Batman-Siirt çevre yolu olarak bilinen TPAO Bulvarında, ölümlü trafik kazalarının önüne geçilmesi.

İki kişinin hayatını kaybettiği yerde kan izlerini izlerken dona kaldım adeta.

Cuma akşamı üç çocuk annesi Yüksel Yeşil’in kan izleri ile Pazar gecesi o yaya geçidinde beklerken araç sürücüsünün feci şekilde çarptığı talihsiz Osman Taş’ın kan izleri arasında 5 metre mesafe vardı.

Gel de bu manzaraya dayan…

Yazık günah insanlara.

İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?

Ne yazık ki o güzergahta hız sınırı, birçok sürücünün umurunda olmuyor.

Yaya geçitlerinde yayaya geçiş üstünlüğü tanımayan araç sürücülerini görünce de insan sinirleniyor.

Ey araç kullananlar, o yaya geçitlerinde bekleyenlerin sizlerin de bir yakınının olmayacağını nereden biliyorsunuz?

Tüm sürücülere tavsiyemiz, o çevre yolundaki yaya geçitlerinde de diğer güzergahlarda da hızı kesin, yaya geçişlerine öncelik verin.

Yaya geçitleri başka Yüksel ve Osman’lara mezar almasın…

Kalın sağlıcakla…