630 Bin nüfuslu Batman, hızla ‘büyük şehir’ olma yolunda ilerliyor.

Bu büyüme haliyle sağlıktan, eğitime, ulaşımdan diğer hizmetlere dek birçok alanda eksiklikleri de daha net gözler önüne seriyor.

Kentte uzun süredir aksayan ve çözümü geciken bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum.

SAĞLIK…
Kuşkusuz Batman’da aksayan sektörlerin başında ‘sağlık’ var.

Yıllardır hayat bulamayan 500 yataklı devlet hastanesi başta olmak üzere mevcut kamu hastanelerinin ihtiyaca cevap vermekte zorlanması en büyük sorunlardan biri.

Hastanenin yapılacağı yer tespitindeki gereksiz tartışmalar, mevcut kapasitenin artırılması ve ihalelerin iptali derken, tam 7 yıl geride kalmış. Batman’ın yanı başındaki birçok şehir sağlık yatırımlarında istediğini aldı ama petrol şehri, en büyük ihtiyacı olan hastaneyi almakta geciktikçe gecikiyor. Şu sıralar ise geçtiğimiz haftalarda yapılan ihalenin sonuçlanması bekleniyor.

Mevcut kamu hastanelerinde ise randevu sistemindeki sorunlardan birçok vatandaş, haftalar sonra tedavi şansı buluyor. Kamu hastanelerindeki yoğunluk ve verilen hizmet kalitesi ise yıllardır tartışılıyor. Geçici çalışmalarla durum kurtarılmaya çalışılıyor.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Batman için elbette bir şans. Fakat bu kazanımın ‘şans’ olabilmesi için bu hastanenin her açıdan donanımlı hale gelmesi gerekiyor. Bu önemli hastanede PET-CT cihazı olmadığından onlarca hasta, Diyarbakır’a sevk edilmek zorunda kalıyor. PET-CT hizmeti sadece bir örnek, bu hastanedeki diğer eksiklikleri sıralamak mümkün.

EĞİTİM…
Batman’da ilk ve orta öğretimde yaklaşık 170 Bin öğrenci var.

Son yıllarda ciddi yatırımlar yapıldı ama hala mevcut sınıf sayıları birçok eğitim yuvasında 50 öğrencinin altına inemedi.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün birçok çalışması var. Fakat okullardaki fiziki yapıların yetersizliği, bazı okul idarecilerinin eğitim yuvalarını ‘ticarethane’ gibi çalıştırmaları ve Bakanlığın bastırdığı milyonlarca ‘yardımcı’ kaynakları yok sayıp, hala ‘anlaşmalı’ oldukları kırtasiyelere yönlendirme ayıbı bir türlü son bulamadı.

Okullardaki en iyi gelişme ise zengin kütüphanelerin oluşturulması ve kütüphanesiz eğitim yuvasının kalmaması.

Fakat, eğitimde çok ciddi yatırımların Batman’a ihtiyaç olduğu bir gerçek. Sınıf mevcutlarının düşürülmesi büyük ihtiyaç. 50 Kişilik sınıflarda eğitim gören öğrencilerden nasıl bir başarı beklenebilir ki?

ULAŞIM…
Sağlık ve eğitim alanındaki sorunlar gibi Batman’ın ‘karayolu’ ve ‘hava yolu’ hizmetlerinde de karnesi iyi değil.

Elbette karayolu yatırımlarında ciddi hizmetler yapıldı ama hala şehir girişi ‘dubleye’ dönüşemediğinden her yıl onlarca insanın hayatını kaybettiği gerçeğini unutmamak gerekiyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü, başta Diyarbakır olmak üzere bölgenin birçok il’ine muazzam hizmetler götürürken, her yıl onlarca insanın hayatını kaybettiği Batman-Diyarbakır girişi ile OSB-Beşiri yolu yıllardır çalışma bekliyor.

Hava yolu ulaşımına gelirsek…

Batman Havalimanı uzun yıllardır yetersiz seferlerle hizmet veriyor. İstanbul ve Ankara dışında seferin olmadığı havalimanında ‘kış’ mevsimi sayesinde bu iki il’e yönelik sefer sayısı yeni yeni artıyor. Yaz mevsiminde ise Batmanlılar tabir yerindeyse tam bir ‘çile’ çekiyor. Binlerce vatandaş diğer illere Diyarbakır’dan uçmak zorunda kalıyor.

Sözün özü; Batman son yıllarda yatırımları ve hizmetleri ‘gıdım gıdım’ alan bir şehir haline geldi. Ülke ekonomisine büyük katkılar sunan, tüketimden çok üreten bir şehre ‘en temel’ hizmetler çok görülmemeli.