**Batman’ın biriken sorunlarına göz attığımızda öncelikli konulardan biri de ulaşım... Hava yolu ile seyahat etmek artık imkansızlaştı gibi. Yüksek bilet fiyatlarıyla birlikte yetersiz olan Ankara-Batman seferlerine şimdi de İstanbul-Batman seferleri eklendi. Batmanlılar son dönemlerde hava yolu ile seyahat edemez hale geldi.

**İki ay önce DDY’in, Batman-Diyarbakır arasında Raybüs seferlerini başlatacak olmasına çok sevinmiştik. O sevinç şimdilik kursağımızda kaldı. Eski vagonlarla 2 saat 20 dakika süren yolculuğun raybüsle 1.5 saate inmesi bekleniyordu ama olmadı.

UÇAK SEFERLERİ DÜŞÜYOR
Önümüz Kurban Bayramı…

Haliyle herkesin bir ulaşım planlaması var şu sıralar…

Bölgenin en güvenli havalimanı Batman Havalimanı’ndaki yetersiz uçuşlar düşündürüyor.

Yılda ortalama şehir merkezi kadar nüfusun seyahat ettiği hava yolunda artık her gün İstanbul ve Ankara’ya sefer bulmak mümkün değil.

Bir yılda yaklaşık 600 bin yolcunun seyahat ettiği Batman Havalimanı eski günlerini mumla arıyor. Çok değil 2 yıl öncesine kadar bile THY Satış Müdürlüğü Batman’daydı. Bu müdürlük statüsü başka şehre kaydırıldı. Yerine satış şefliği getirildi.

Geçen seneye kadar hafta da 3 gün direkt uçak seferlerinin yapıldığı Batman-İzmir seferlerini de ne yazık ki komşu il Mardin'e kaptırdık. Her gün karşılıklı olan Batman-Ankara seferleri de haftanın 7 gününden 5 güne düşürüldü.

İstanbul-Batman seferleri yıllardır karşılıklı günde 4 kez yapılırdı. Batman-Sabiha Gökçen ve Batman İstanbul Havalimanında seferler aksaksız sürerdi ama aynı sorun şimdi buraya da yansıdı. Son bir haftadır Batman-İstanbul sefer sayısı da düştü.

İstanbul’dan Batmanlı bir iş insanı yazmış; “3 Gündür İstanbul'dan direkt Batman’a geleceğim diye uçak bekliyorum ama uçak yok. Ya aktarmalı Ankara'ya geleceğim ya da Diyarbakır'a inmek zorunda kalacağım. Bu Batman’ın şansı mı kaderi mi nedir bilemedik? Nüfusu Batman'dan küçük olan Elazığ ve Şırnak'a bile uçak varken neden Batman'ın seferleri azalmış anlamış değiliz. Yıllardır Batman’da direkt İzmir ve Antalya seferlerini beklerken şimdide mevcut seferlerimizden oluyoruz…”

Şu işe bakın Batman, gerçekten kazanımlarını da koruyamıyor.

Muş Havalimanı bile Batman’ın çok ilerisinde. Nüfusu Elazığ, Şırnak ve Muş'tan büyük olan Batman'da seferlerin düşmesi düşündürücü olduğu kadar üzerine gidilmesi gereken bir mesele.

Batman’a, İstanbul ve Ankara seferleri dışında sefer vermeyen Türk Hava Yolları başta olmak üzere diğer özel havayolları şirketleri sanki Batman'ı gözden çıkarmış.

Buranın iş dünyasının temsilcileri, STK ve odaları ne yapıyor?

Oda veya iş dünyası temsilcileri zaman zaman cılız açıklamalarla bu duruma dikkat çekiyor ama ne yazık ki gündem oluşturamıyor.

Her sorunda olduğu gibi bu konunun da sadece gazetelerin baskısıyla çözülmesini bekliyorlar.

Herkes üç maymunu oynayadursun.

Böyle giderse mevcut seferlerimizde elden gidecek bizden söylemesi.

RAYBÜS DÜŞ KIRIKLIĞI YARATTI
Yıllardır bu şehrin özlemlerinden biri de ulaşımda raybüse kavuşmaktı.

Raybüs, kısa bir süre önce davul-zurnalı törenle Batman DDY Garında karşılanmıştı. Tarihi gar, konforlu bir trenle buluşmuştu ama sonrasında raybüs ile yapılan yolculuğun ‘hızda’ yerinde saydığı görüldü.

Batman-Diyarbakır arasında raybüs neredeyse 2.5 yol alıyor... Oysa 40-50 yıllık eski trenler de aynı sürede gidip geliyordu Batman-Diyarbakır arasında.

Raybüslerin hızla ilgili bir esprisi şimdilik yok sadece 40 yıllık vagonlara göre konforu var.

Hızla ilgili soru ise rayların etrafında çiftçilerin tarlalara bıraktığı sudan dolayı söz konusu güzergahta çökmeler yaşandığından raybüsler hız yapamıyor.

Büyük umutlarla raybüs yolculuğuna ilgi gösteren bazı vatandaşlar hayal kırıklığına uğramış durumda.

Geçenlerde sohbet ettiğimiz bir vatandaş dert yakınıyordu; “Raybüsü dört gözle bekliyorduk ama raybüslerin de diğer trenlerden farkı sadece konfor. Batman-Diyarbakır arası 90 kilometre. Arabayla bir saatte ulaşıyoruz. Trenle ise neredeyse 2.5 saate ulaşıyoruz. Elbette kara yoluna göre tren seferleri daha ucuz ama komşu bir ile trenin bu mesafeyi daha kısa sürede alması gerekiyor..”

40-50 Yılık yolcu vagonların yerine konforlü raybüslerin olması elbette çok daha iyi ama süre gerçekten kabul edilebilir değil.. Maddi durumu yeterli olmayan vatandaşlar kuşkusuz cepten de tasarruf ediyorlar ama en kıymetli şey de zamandan kaybediyor.

Geçtiğimiz Pazar günü basın açıklaması yapan Milletvekili Ziver Özdemir’in, “Raybüsün hızlanması için raylar gözden geçirilecek” açıklaması biraz da olsa vatandaşları umutlandırdı. Zaman konusunu DDY yetkililerine aktaran Özdemir bakın neler diyor; “Çiftçilerimizin yoğun tarla sulamasından kaynaklı raylarda bazı noktalardaki çökmelerden dolayı raybüsler hızlanamıyor. Batman-Bismil arasındaki güzergahta bir çalışma yapılacak…”

Umarız, bu çalışma kısa sürede biter de Batmanlılar, Diyarbakır’a raybüsle daha hızlı gider.

Genel manada Batman’ın ulaşımda arzu ettiği yere gelmesi herkesin arzusu.

Sağlıcakla kalın.