Dünden devam
 

Değerli Okurlar, son Soraçan yangını ardından belediye itfaiyesinin personel, araç ve gereç eksikliği, bu kent için yetersizliği gündeme geldi.

Batman merkezde olası iki büyük yangına belediye itfaiyesinin nasıl müdahale edeceğine dair tartışmalar da sürüyor.

Bugün üçüncü gündür meseleyi ele almışım. Son olarak bugün de kentimizin yarınları için çok önemli olan itfaiyemizin güçlendirilmesi meselesi üzerinde duracağım.

Tabi gönül ister ki yazdıklarım burada kalmasın.

Okurların ve kamuoyunun dikkatlerini mutlaka çekeceğime inanıyorum, çünkü basit değerlendirmeler yaptığımı ileri sürebilecek kişi tanımıyorum…

Şu yazdıklarımın basit olduğunu ileri sürebilecek kişiler varsa, buyursun karşıma çıksınlar ve varsa yanlışımı eleştirsinler.

Evet, görevimi yapıyorum, önemli olan ilgililerin bu yazılarımı dikkate almalarıdır.

Sayın Valimiz, aynı zamanda Belediye Başkan Vekili olarak da görev yaptığından itfaiye ve olası yangınlarla ilgili değerlendirmeleri dikkate alırlarsa, inşallah hayırlı sonuçları olacaktır.

**

**

Şu gerçeği unutmayalım; Batman kent merkezinin muhtelif yerlerinde yaşanabilecek olası yangınlarda, tam teşekküllü, en son model ve tam donanımlı itfaiye yangın söndürme araçları ile iyi eğitilmiş elemanlara sahip olsak bile, başarılı sonuçlar alamayabiliriz!

Çünkü bu kent imar cihetiyle çağdaş, modern, planlı bir kent statüsüne sahip değildir…

Köylerden kente yoğun göçlerle plansız ve çarpık büyüyen ve gelişen bir kent olmanın dezavantajlarını yaşıyoruz…

Planlı modern kentlerde yeraltında olası yangınlara müdahale için her tarafta yangın söndürme, tazyikli su boruları, itfaiye araçlarının işlevini görecek sistemler vardır.

İtfaiye araçlarının her cadde ve ara sokağa girmesine gerek yoktur. Yeraltına döşenen tazyikli yangın söndürme sistemlerine hortumlarla bağlantı kurulup, müdahale edilir.

Kentimizin neresinde bu sistemin olduğu hakkında bilgimiz yoktur. Batman Park AVM’nin önünde bu bağlantı noktalarından birisinin olduğunu öğrendim, ancak oradan Soraçan yangınına müdahale edildiğine dair bilgilere ulaşamadım.

İtfaiye araçlarının uzaktan su sıkmalarının bazen olumsuz sonuçları olmaktadır. Çünkü ateş parçaları çevreye yayılabilir.

**

**

İTFAİYE GÜÇLENDİRİLMELİDİR…

Kentimizdeki olası yangınlara müdahale meselesiyle 90’lı yıllarda da ilgiliydim, arşivde yazılarım bulunmaktadır. İki binli yıllarda da bu mesele ile ilgili yazılarımın olduğunu belirtmiştim. 2014 yılında yaptığım değerlendirmelerden bazı satırları hatırlatmakta yarar görüyorum:

‘Ne yazık ki Belediye İtfaiyesinin personel eksikliği sorunu vardır. İtfaiye mevzuatlarına ve norm kadro sistemine göre nüfusu 400 bini aşan Batman’da, en az 130 kadrolu personelin çalışması gerekiyor. Belediye’nin itfaiye er ve yönetim kadrosunun 40 kişiyi bile bulmadığını biliyorum.

Belediye’nin eleman takviyesi için çalışma yapmamasına şaşırıyorum. Neden personel eksikliğini gidermek için adım atmıyorlar diye merak ederim.

Bu personeller belediyenin sırtına yük olmazlar, çünkü devlet norm kadroya atama yapar ve maaşlarını gönderir. Yanlış biliyorsam, lütfen doğru bilgilendirsinler. Mevzuat şöyle: ‘İlk defa itfaiye eri kadrolarına atanacakların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’ na girmeleri ve sınav komisyonunca belirlenecek taban puanı almaları şarttır.’

Belediye ihtiyaç duyduğu kadro talebinde bulunmuş mu? Bulunmuş da onlara olumsuz yanıt verilmiş mi? Şayet olumsuz yanıt verilmişse, bu konuda Belediye yönetiminin yanında yer alacağımı belirtmek isterim. Zira bu kentin en az 130 dolayında yangınla mücadele elemanı olmalıdır. Eğer belediye eleman talebinde bulunmamışsa, eleştiriyi hak eder ki bunu düşünmek bile istemem. Şu anda yangınlara müdahale eden az sayıdaki eleman gerçeğini de biliyorum. Güçlü bir ekiple yangınlara müdahale edileceğine, iki veya üç elemanla müdahalede bulunuluyor. Yangın söndürme erleri yetersizliği nedeniyle kurumda sıkıntılar yaşanıyor, elemanlar normal bir tatil-izin haklarını da kullanamıyorlar. Bu konuda yıllar önce yorum yazmış ve sorunlara dikkat çekmiştim. O dönemden kalan sorunlara çözüm getirilmediği için biliyorum. Personelin çalışma ve istirahat ortamları da hala sıkıntılı. Yemekhaneleri, dinlenme yerleri bu kente yakışmıyor…

Son olarak bir bilgi daha mevzuatlarından: ‘Nüfusu 400.000-600.000 olan yerlerde en az 2 adet acil kurtarma aracı, 2 adet çok maksatlı kurtarma aracı, 3 adet ambulans, 14 adet itfaiye söndürme aracı, 4 adet merdivenli araç, 4 adet çift kabinli pikap, 2 adet hizmet aracı gerekiyor.

Yönetmelik güzel de, peki envanterimizde ne var? 14 adet söndürme aracımız var mı, yok. En son alınan son model bir yangın söndürme aracımızla övünüyoruz, acaba o da olası çok katlı apartman yangınlarında rahat çalışır mı endişesindeyim. Dua edelim de bu kentte iki ayrı yerde, büyük yangınlar yaşanmasın. Yoksa yanarız!..

Sadece dualar yetmez, tedbirler alınmalıdır. Başta personel ve araç gereç ihtiyacı giderilmeli, doğalgaz dahil her türlü yangınlara, her koşulda müdahale edebilmeliyiz. Bu konuda ödenek veya başka sıkıntılar ne engelse, katkı ve destek sunmaya hazırım. Bu yazıma cevap verilir ve halkımızla birlikte beni de aydınlatırlarsa çok sevineceğim. Her şey daha yaşanabilir bir Batman için…’

9. KAT SONRASI MI DEDİNİZ?..

Yıllar önce bu değerlendirmeyi yapmıştım. İnanın şu anda itfaiye en çok 9. Kat yangınlarına müdahale edebilir.

9. kat sonrası mı dediniz, Allah’a emanettirler…

Oysa 14-15 kat için oturma ruhsatı verilmiş binalar vardır…

Gülistan Caddesinde bir yangın olsa, araçlar nasıl girecek? Kentin muhtelif yerlerinde, Alo Tevşo, Ulu Caminin bütün çevresinde onlarca büyük giyim mağazası bulunuyor. Bazı yerlerde tekstil atölyeleri. Olası yangınlarda araçlarla her yere girilemez. Hangi tedbirlerle korunuyorlar bilmek isterim. Tüm işyerlerinde anında yangınlara müdahale edebilecek yangın söndürme tüplerinin bulunması zorunludur. Kaç işyerinde bu tüpler vardır ve kimler denetliyor. Gerçekten bu kentin yarınları için güçlü bir itfaiyemizin olması şarttır. İtfaiye elemanlarımızın hepsinin çok büyük özveriyle yangın söndürme çalışmalarına katıldıklarını biliyoruz. Ancak fedakarlık yetmez, güçlü ve donanımlı olmalılar. Soraçan yangını nedeniyle yıllardır ihmal edilen itfaiyemiz gerçeğini düşünerek, acilen kendimize dersler çıkartmalıyız. Rabbim bizlere büyük felaketler göstermesin diyerek yazımı bitireyim.