Dünden devam

Soraçan AVM yangınından sonra Batman kamuoyu, Belediye İtfaiyesi’nin yetersizliği acı gerçeğini öğrenmiştir.

Yerel basınımızda çıkan haberlere göre Soraçan yangınının söndürülmesinde Batman Belediyesi itfaiye ekipleri, Emniyet Müdürlüğüne ait TOMA'ların yanı sıra, Hava Meydan Komutanlığı, TÜPRAŞ, Karayolları, Kozluk Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de görev almışlardır. Buna rağmen dev AVM küle dönmekten kurtarılamadı…

Can kaybının yaşanmaması tek teselli kaynağıydı. İlk tespitlere göre 35 milyon TL civarında büyük bir maddi hasar oluşmuştur.

Soraçan AVM’nin sigortasız olduğu açıklandı. Açanlar ailesi için çok ağır bedelli bu yangının kentimiz için de ciddi faturası söz konusudur.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yönetiminden bazı dostlarla Açanlar ailesini ziyaret edip, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Orada da ifade ettiğim gibi, Soraçanlar mağazası ve marketinin kentimiz için önemli bir artı değeri söz konusuydu. Yaklaşık iki yüz ailenin ekmek teknesi olmanın yanı sıra, kentin ekonomisinde önemli bir işlev görüyordu.

Batman Valiliği’nin bir yardım kampanyası organize etmesi düşüncesine sahibim. Dilerim o adım atılır ve kentimizdeki varlıklı iş adamları katkı sunarlar. 500 bin nüfuslu bir kentin sakinlerinin cüz’i yardımları bile önemli bir meblağ tutar düşüncesindeyim.

**

**

Saygıdeğer Okurlar, yazımın başlığına geleyim. Soraçan yangını bu kent için bir ders olmalıdır…

Bir musibet bin nasihatten evladır gerçeğini biliyorsunuz. İl yöneticilerimizin bu yangından, bu musibetten dersler çıkarması kentimiz için elzemdir.

Hızla büyüyen ve gelişen Batman’da itfaiyenin yetersizliğine 90’lı yıllarda dikkat çektiğim gibi iki binli yıllarda da dikkat çekiyordum.

Yazı arşivime ulaşsaydım size bir dönemin Belediye İtfaiye Müdürü olan Sayın Abdulhadi Çelik’in itfaiyenin güçlendirilmesi gerektiğine dair düşüncelerinden ve o süreçte bu köşede kaleme aldığım görüşlerimi arz edecektim. Olası bir büyük yangında çok katlı apartmanlara müdahale edemeyen, teknik donanım yetersizliği olan itfaiyenin güçlendirilmesi için özel makaleler yazmıştım.

Ulaştığım en eski yazılarımdan birisi 2014 yılına aittir. ‘Olası yangınlar ve itfaiyemiz’ başlıklı söz konusu yazımda bu günleri görür gibi değerlendirmeler yapmışım, bir derleme olarak arz ediyorum: ‘Bu kentin yereldeki en temel sorunlarını gündeme taşırken haliyle öncelikle Belediye yetkilileri muhatabımız oluyor. Muhataplarımızın sorunlara duyarlı olmaları, sadece onların değil, kent sakinlerinin tümünün de yararınadır diye düşünüyorum. Daha yaşanabilir bir Batman adına eleştiri yapmayı görev biliyorum.

Bugün kentimizin bir başka hayati denebilecek sorunu üzerinde durmak, bazı tespitlerde bulunup, çözüm önerileri sunmak istiyorum. Umarım Belediye yetkilileri gündeme taşıyacağım sorunla ilgilenir ve imkanlar ölçüsünde çözümü için de gayret gösterirler. Gayret göstermez ve duyarsız kalırlarsa, yapıcı eleştirilerden çekinmeyeceğimi buradan deklere etmek istiyorum…

Bazı sorunların çözümünde yetersiz kalabilirler, çünkü bundan doğal bir durum olamaz. Ankara’dan idare edilen, bütçesi Ankara’da belirlenen bir yerel idareden söz ediyoruz. Belediye dilediği gibi hizmet veremez. Ancak yetersiz kaldıklarında çare bellidir; kamuoyundan yardım isteyebilirler…

İKİ BÜYÜK YANGIN ÇIKARSA!..

Bu kentte, Allah korusun iki ayrı yerde, iki büyük yangın çıkarsa, örneğin onlarca mağazanın yan yana olduğu pasajlarda veya iş merkezlerinde, çok yüksek katlı binalarda yangınlar çıkarsa, nasıl bir müdahale gerçekleşecek? Belediye İtfaiyesi ne kadar donanımlı? Personel, araç gereçler vs. açısından büyük yangınlara müdahale durumumuz nedir?

Bu ve benzer sorulara kafa yormamız gerekiyor…

Öte yandan Batman’ın belli semtleri doğalgazla buluştu. Doğalgaz yangınlarının ne kadar dehşet verici olduğunu pek çoğumuz bilmiyoruz. Belediye yetkilileri bu konularda İtfaiyeye ne tür hazırlık yaptırmışlar? Doğalgaz yangınlarına yönelik müdahale ekipleri oluşturulmuş mu? Doğalgaz yangınlarını söndürme eğitimini alan personelimizin sayısı yeterli mi?

Belediye araçları doğalgaz yangınlarını söndürmek için uygun mu, yeterli mi?

Batman Belediye İtfaiyesi yangın söndürme ve idare ekiplerinin fedakârca çalıştıklarını çok iyi biliyorum. Bu kentin bütün yangınlarına müdahaleye koşan, asılsız yangın ihbarları nedeniyle sıkıntılar yaşayan personeller gerçeğini de biliyorum. Yaz aylarında, gölgede sıcaklık 45 dereceyi aşarken sayısız yerdeki anız yangınlarına müdahale eden, su sıkıntısı yaşayan semtleri Kerbela’dan kurtarmak için çaba gösteren Belediye İtfaiye ekipleri gerçeğini belki çoğumuz bilmiyordur…

(Sorun önemli, katkı sunmak için bu meseleye inşallah yarın da devam edeyim.)

Devamı yarın