**Türkiye Petrollerinin bu aşamadan sonra eski yapılanmaya dönmesi imkansız gibi bir şey. Resmi Gazetede yayınlanan kararla Türkiye Petrollerinin taşınmazları TPİC’e devredildi.

**Dicle nehri kıyısında Batman Üniversitesi Batı Raman kampusu var. Bu kampus zorunlu olmadıkça kullanılmıyor. Rektör Prof. Dr. Aydın Durmuş, mecburiyetten konuklarını merkez kampuste ağırlıyor, bazı etkinlikleri de şehir merkezine yakın diye burada gerçekleştiriyor.

TPAO’NUN O SOSYAL TESİSLERİ YOK ARTIK
“Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı” diye artık bir şirket yok. Geçenlerde bu şirketteki tüm taşınmazlar yani araç-gereçlerin tamamı TPİC’e devredildi.
Batman’ı 62 yılda Türkiye’nin ‘72. İl’i yapan ve bu şehre ekonomide büyük katkı sağlayan Türkiye Petrolleri’nin o altın yılları geride kaldı artık.
1992 Yılından bu yana emeklilik kapsamında çalıştırdığı 6000-7000  işçiyi son beş yılda erken emeklilik adı altında 1300 rakama düşüren TP, şimdi de küçük bir işletmeye dönüştürülüyor.
Bu şirket büyüyeceğine gittikçe küçüldü ve ne yazık ki bugünlere kadar gelindi.
Batman’a baktığımızda bir dönemler hep Türkiye Petrollerinin yatırımları ön plandaydı. Son yıllarda ise bu şirket geri gitti nedense.
Burada bireysel olarak kimseyi suçladığımız yok.
Bir dönemler bu şirketin gerilemesini önlemeyen dönemin politikacıları ve yöneticilerini eleştiriyoruz. Onlar bu şirketin büyümesine yönelik tek bir proje geliştirmedi.
Türkiye Petrolleri küçüldükçe küçüldü.
Artık o bildiğimiz Türkiye Petrolleri yok.
TED Koleji özelleşti, Petrolspor Türkiye Petrolleri’nden devredildi. O ödül getiren orkestrası yok. Sosyal aktivitelerin adresi olan havuzlar, sinemalar ve salonlar bir biri ardına kapandı.
 
SİTE, NEDEN KAMPUS OLMASIN?
Şu günlerde herkes Türkiye Petrolleri konuşuyor ama Site’nin daha doğrusu Türkiye Petrollerinin o özel güvenlikli bölge ne olacak?
TPİC, Türkiye Petrolleri’nin petrol aramalarında kullandığı ünitelerde hizmet verecek.
Ancak sosyal tesislerin bulunduğu yani ‘Site alanı’ kime tahsis edilecek.
Aslında Türkiye Petrolleri’nin küçük bir işletmeye dönüşmesiyle birlikte Batman Üniversitesi ile Site alanının değiş-tokuş yapılması da mümkün.

TP, Site mahallesinde yaptığı yatırım kadar Üniversite de ciddi yatırımlara yönelmiştir.
Dicle nehri kıyısındaki ‘Batman Üniversitesi Batı Raman kampus’ alanı Türkiye Petrolleri için ideal bir alan. Çünkü işlevi gereği TP’nin petrol sahasıyla iç içe olması gerekir.
Şehir merkezinden uzak diye site semtindeki alan, Batman Üniversitesi kampus’e devredilecek olması hem şehre hem de Üniversiteye hayat verecek.
Akademisyen ve öğrencilerin rahat edeceği tek ortam Site semti olacaktır. Henüz geç olmadan sitenin, Batman merkez kampusüne dönüştürülmesi için şimdiden ilgi ve yetkililer harekete geçmeli.

NEDEN OLMASIN?
Bazı yatırımlarda nedense gecikiyoruz.
Tıp Fakültesi, Araştırma-ihtisas ve yeni hastane konusunu hep yazıyoruz.
Şimdi de Site semtinin Batman Üniversitesi merkez kampusu için en ideal yerdir, Bundan böyle o alanda görev yapacak olan TPİC yada TP’nin Üniversite’nin Dicle nehri kıyısındaki kampus alanına geçsin diyoruz.
Evet, bu Batman için çok ama çok önemli bir proje olur.
O özel güvenlikli bölgenin küçük bir işletme ile TPİC’e devredilmesi gerçekten şehir için kayıp olur.
Yıllar öncesinde bu şehrin Üniversitesini Dicle nehri kıyısına kaydıranların ne kadar yanlış bir yer seçimi tercih ettiklerini görüyoruz.

 

TIP FAKÜLTESİ İÇİN YER SORUNU OLMAZ

Önümüzdeki süreçte Batman Üniversitesi bünyesinde kurulacak bir Tıp fakültesi için de Site alanındaki binalar da uygun.
Yeter ki çok geç kalmadan Sitenin, Üniversite merkez  kampus alanına dönüştürülmesine yönelik adımlar atılsın.
Türkiye Petrolleri ve TPİC’i oradan çıkartmak ve bulunduğu o alanı Batman Üniversitesine tahsis etmek; bu şehre yapılacak en büyük iyiliktir.
Bunun için Vali Ahmet Deniz başta olmak üzere Batman Milletvekili Ataullah Hamidi, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy ve AK Parti İl Başkanı Diyaeddin Uçar, girişimlerde bulunmalıdır.
O mükemmel alana Batman Üniversitesinin tüm bölümleri Tıp Fakültesi, hatta Araştırma-İhtisas hastanesi ve birçok bölüm, rahat sığar.
Lütfen bu öneriyi es geçmeyin…