Dünden devam

Değerli Okurlar, dünkü yazımda gündemdeki aşı tartışmalarına dikkat çekmiştim.

Halkın kafasındaki soruların cevabı net değil

O nedenle halkımız şu tartışmayı yaşamaya devam ediyor:

Sinovac mı, Biontech mi?

Çin mi, Alman mı?..

İnaktif mi, mRNA mı?

İnaktif ile mRNA konusuna da dünkü yazımda açıklık getirmiş, aşılar hakkında bilgi sunmuştum.

Çok şükür ki ülkemizde kullanılan iki aşıya da erişim sorunu yok.

Dünyanın geri kalmış pek çok ülkesi aşı tedarik edemiyor.

**

**

Bizim ise aşı tedarik zincirinde sorunumuz yok ama zorla aşımızı oluyoruz…

Hangi aşının daha çok antikor kazandırdığına dair tartışmalar devam ediyor.

İki hafta önce bilim kurulu toplantısından çıkan bu ülkenin Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca; “İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi, 3 doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup 3. doz MRNA aşısı olan vatandaşlarımızda" diye açıklama yapmıştı.

O açıklamayı içeren linki paylaşmıştım.

Tepkiler gelmeye başlayacaktı. Örnek vereyim; Haccetepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Twitter 'dan yaptığı açıklamada, şunları ifade etmişti: "Madem inaktif aşı daha koruyucu bulundu, neden hâlâ ek doz olarak mRNA aşısı yapılıyor?”

Haklı bir soru değil mi?

Şu anda iki sinovac yaptıranların bir kısmı bir Biontech aşısı yaptırıyor…

**

**

CEVAP BEKLEYEN SORULAR…

Haccetepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Twitter hesabından açıklamalarda bulunurken, şu ifadeleri kullandı: “Ek doz aşı olanlarda en iyi sonucun inaktif aşı ile elde edildiği açıklandı. Bu konuda şimdiye kadar bir veri yoktu. Aynı aşının tekrarlanması teorik olarak daha etkili olabilir. Ancak bu çalışmayla ilgili olarak şu sorular da akla geliyor.

1) Ek doz aşı başlanalı henüz 6 hafta oldu ve devam ediyor. Ne kadar sürelik bir gözlemle bu sonuca varıldı?

2) Antikor yanıtına bakarak farklı deniyorsa; henüz koruyucu antikor düzeyi bilinmiyor ve inaktif aşı ile gelişen antikorlar 2. dozdan sonra azalıyor, umarım ek dozdan sonra da aynısı olmaz. Yoksa Faz 3 çalışması gibi biz % 83.5 etkinlik bulurken, Şili gibi bir ülke 10'5 milyon vakada % 68 bulur.

3) Madem inaktif aşı daha koruyucu bulundu, NEDEN HALA EK DOZ OLARAK mRNA AŞISI YAPILIYOR?

4) Umarım bundan sonra inaktif aşıya artacak talebi karşılayacak miktarda inaktif aşı elimizde vardır.”

Cevap bekleyen sorular böyle.

**

**

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ MÜDAHİL OLMALI…

Bunun nedeni Dünya Sağlık Örgütü’dür diye düşünüyorum. Madem elde edilen verilere göre üç inaktif aşı (Çin aşısı Sinovac) daha fazla antikor kazandırıyor, neden Avrupa ülkelerine giriş için Bientoch aşı şartı getiriliyor?

Neden 2 doz Sinovac, 1 doz Bientoch yaptıran vatandaşlarımıza, sağlık gerekçesiyle değil, sırf Avrupa’ya geçiş için dördüncü doz Biontech hakkı tanımlandı?

Dünya Sağlık Örgütü, Çin aşısı Sinovac’a da acil kullanım onayı vermiştir. Madem kullanımına izin vermişsiniz, ve verilere göre yüksek antikor da kazandırıyor, neden Avrupa ülkelerine bu konuda bir müeyyide uygulanmıyor?

Dünya Sağlık Örgütü’ne bu mesele taşındı mı?

Dünya Sağlık Örgütü, hangi aşıyı yaptıracaksınız diye bir karar aldı mı, bunu ilan etti mi?

Madem böyle bir karar ve hüküm yok, neden halkımızı dördüncü doz aşıya zorluyorlar?

Şu soruları da sormak istiyorum; halkımızın antikor düzeyine neden bakılmıyor?

Delet hastaneleri, kamuya ait sağlık kuruluşlarının hiçbirinde antikor düzeyine bakılmıyor, bu ölçümler yapılmıyor. Neden?

Neden herkes parasıyla özel hastanelere gidip antikoruna baktırıyor?

Ülkemizdeki nüfusun yüzde 10’u bile belki antikor düzeyine baktırmamıştır. Hangi verilere dayanarak aşılar arasında antikor düzeyi için açıklamalar yapılıyor?

Bu yanlışlara son verilmelidir. Aşıyı savunuyorum, çünkü bilime inanıyorum. Kendim ve tüm aile fertlerim Sinovac aşılarımızı yaptırdık. Herkesi de aşı olmaya davet ediyorum. Bu kısır tartışmaya son verilip, aşılar konusunda daha sağlıklı veriler elde edebilmek için tüm kamu sağlık kuruluşlarında antikora baktırma imkanı oluşturulmalıdır. Halkın kafasında aşılar konusunda soru işaretleri oluşmuşsa, bunun nedeni bu konudan başka bir şey değildir. Sağlıkla kalınız.