Yıllardır Batman Çayının hemen öte yakasında bulunan Bismil ve Silvan’a bağlı bazı köylerde binlerce dönümlük dönümlük tarlalardaki anızlar ateşe veriliyor ve kentimiz her seferinde duman altı oluyor…

Batman’da özellikle Çevrecilerin (Batman Çevre Gönüllüleri Derneği)sürekli olarak alanlara inip çarpıcı fotoğraf ve kamera görüntüleri ile anız belasını medyaya taşımaları önemli etkilere neden olacaktı.

Kentimizde yerel ve sosyal medyanın sorunu sürekli gündemde tutması, dumanlardan ve oluşan islerden, havamızı kirleten partiküllerden zaten bıkkınlık gösteren halkımızın tepkilerinin sonucu olarak kamu kurum ve kuruluşları harekete geçecekti…

Yıllar önce çevrecilerin talebi üzerine ilk kez Batman Kültür Merkezi konferans salonunda çiftçiler, çevreciler ve muhtarlar bir Vali Yardımcısının başkanlığında toplanıp anız yangınlarını tartışacaktı…

Orada söz aldığımda bazı çiftçilerimizin anızlarını yaktığını söylediğimde bir vatandaşla aramızda sert tartışma yaşanmıştı. ..

Tepkili ve kendini beğenmiş zat; “Biz yakmıyoruz, çocuklar yakıyor. Niye bizi suçluyorsunuz?” diyordu.

“Çocuklar neden hasat yapılmadan önce, ürünler toplanmamışken bir yerde yakmıyorlar da hasattan sonra her gün sayısız yerde yakıyorlar?” diye sorduğumda verecek cevap bulamamıştı. Dönemin Vali Yardımcısı beni destekleyince toplantıda ona arka çıkan kimse olmamıştı.

**

**

O toplantıdan sonra çevrecilerin önerisi ile kamu kurumları ile sivil toplum işbirliği oluşmuş, Tarım, Sağlık, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve müftülük ile Batman Çevre Gönüllüleri Derneğinden birer temsilci ile Balpınar, Segirka, Zorköy, İkiztepe gibi anızların o dönem bolca yakıldığı köylerde Cuma namazlarına gitmiştik.

Gölgede sıcaklığın 45 dereceyi bulduğu zaman sürecinde Cuma namazları için anız yakılan köylere gidip Cuma namazları öncesinde konuşmalar yaparak anızların yakılmaması için etkili olmaya çalışmıştık.

Müftülük yetkilisi anızların dini boyutları, günahları, Sağlık yetkilisi halk sağlığına etkilerini, Çevre ve Şehircilik yetkilisi cezai yaptırımları, biz Çevreciler ise misal şahsım, anız yangınlarının ekolojik boyutunu, hayvanların yaşam haklarını, besin zincirini vs anlatıyorduk.

Geçen zaman sürecinde halkımız bilinçlendi, cezai yaptırımlar, anızların toplanarak enerji santrallerine götürülüp yakılması gibi alternatifler ortaya çıkınca Batman ili sınırlarında artık anız yakılmamayı başlandı…

Anız dumanlarının Bismil ve Silvan üzerinden geldiğine dikkat çeken çevreciler Bismil’de ilçe yöneticileriyle görüşmeler yaparak sonucu kamuoyu ile paylaştılar. Yetmedi, Bismil Kaymakamı Sayın Hasan Tanrıseven’in de katılımı ile tarafımca bir çevre konferansı verildi.

Yine Silvan’a bağlı Batman Çayı kenarındaki bazı köylerinde pankartlı yürüyüş gerçekleştiren Çevreciler gerçeğini de hatırlatmak isterim.

Çevrecilerin sorunu sürekli gündemde tutmaları, güçlü sosyal medya desteği ile dönemin Valisi Sayın Ahmet Deniz başkanlığında Türkiye’de ilk kez bir Anız Çalıştayı düzenlendi ve sonuç bildirgesi kitaplaştırılarak dağıtıldı.

Derken Valimiz Sayın Hulusi Şahin de meseleye duyarlılık göstererek Bismil’de geçen yıl bir konferans düzenledi ve katılım sağladı. Bismil’i uyarmanın olumlu sonuçları kendini gösterdi, bu ilçeden gelen dumanlar yüzde 90 oranında azaldı.

**

**

“BU İLKELLİĞE SON VERİN”

Sayın Valimiz Hulusi Şahin, önceki hafta Bismil’e yine program düzenledi, çiftçilere teşekkür etti.

Silvan’ın malum bazı köylerinden yükselen dumanlar kenti esir alıp, yine Çevreciler kamuoyunu harekete geçirip, yerel basınımız sert tepkiler gösterince, Silvan’ı zaten programına alan Sayın Şahin, geçtiğimiz günlerde bu ilçeye giderek orada sert konuşmalar yaptı…

Vali Şahin’in Silvan programına davet edilenler arasındaydım. Batman Ziraat Odası Başkanı ve Batman Kent Konseyi Başkanı ile yönetimi davet edilmişti.

Sayın Şahin çok sert konuşma yaparken, hedefine aldığı anız yakanları eleştirirken, ifadelerinin muhatabı olan salondaki Silvanlı çiftçiler ile muhtarların oldukça kırıldıklarını gözlemledim…

Konuşmasının sonunda sarf ettiği, “Silvan bunu hak etmiyor. Birkaç kötünün yaptığı size mal olmamalı” ifadesi ile hedefindekileri işaret etti ama toplantıdan sonra dışarıya çıkan Silvanlıların homurdanmaları, tepkileri dikkat çekiciydi.

Valimizin sert eleştirilerinin muhatabı elbette ki tüm Silvanlılar değildi. Neler söyledi, gerilimin yaşandığı ancak kimsenin Sayın Valimize söz alarak cevap vermediği Silvan toplantısına yarın da yer vermek istiyorum.

Devamı yarın