Resmi rakamlara göre Batman’da 23 bin sığınmacı var. Bunların 20 bini Suriyeli, 3000’i ise Irak’lı.
Tam 6 yıldır bizden biri olan Suriyelilerden 3000 kişi, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne yaptığı başvuruyla Avrupa’ya gitmek istiyor.
Gaziantep ve Adana’dan gelen BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ndeki 15 kişilik uzman heyet, bir hafta süreyle mülakata tabii tuttukları sığınmacıları dinledi.
Büyük umutlarla geldikleri bu coğrafyada umduklarını bulamayınca; Avrupa’nın yollarına düşenlerin başını önce Ezidiler çekmişti.
1.5 Yıl önce 3000 kişinin yaşadığı Beşiri-Uğurca kampında aile sayısı 29’a düşmüştü. Şimdilerde 150 kişiyi bulmayan o sığınmacıların da hayali Avrupa ülkelerine kapak atmak.
Şu günlerde Batman kent merkezinde oturan 23 bin sığınmacıdan 3000’i BM Mülteciler Komisyonu’nun mülakatından geçti.
Dün mülakatın son günüydü.
Mezopotamya otelinde günde 40-50 kişilik gruplarla mülakattan geçen bazı sığınmacıların sevinci görülmeye değerdi. Henüz kaç kişinin talebinin yerine getirileceği bilinmiyordu ama mülakattan geçenlerin heyecanları yüzlerinden okunuyordu.
Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli var. Sınırdan geçen kimseye ‘Niye bu ülkeye geliyorsunuz’ diye de soru yönelten olmadı.
Aylardır, haftalardır bu memlekette konuk olan sığınmacıların bir bölümü şimdi de buradan ayrılmak istiyor. Elbette kimsenin onları burada zorunlu tutacağı yok ama mülakattan geçenlerin neredeyse dişlerini sayacak kadar her türlü sorunun yöneltildiği sığınmacılara Avrupa, elbette toz-pembe değil.
Örf ve adetlerimizle hemen hemen aynı olan komşudakilerin Avrupa hayaliyle tutuşmalarına anlam vermek çok güç.
Bir süre sonra Avrupa’da asimile olacak olan sığınmacıları hiç de kolay bir yolculuk beklemiyor. Avrupa’ya yerleşenlerin bir bölümü pişmanlık duydukları yönünden de haberler geliyor...
Elbette bir gün komşularda savaş bitecek ama Avrupa’ya ayağını atan bir daha da doğup büyüdükleri toprağa dönmeleri zor olacak.
Kısacası; Avrupa eski Avrupa değil. Sığınmacılara üvey evlat muamelesi yapıldığı bir süreçteki Avrupa Birliği ülkelerindeki yabancılara yönelik saldırılar her gün bir yenisi ekleniyor.
Almanya, Fransa ve İsveç ülkelerinde yabancılar eskisi gibi rahat değil...