Dünden devam
Değerli Okurlar, Aydınkonak(Korık) köyü yanı başındaki eğitim kompleksi ile ilgili dünkü değerlendirmemin ikincisi ile karşınızdayım. Dünkü yazımın girişinde değerlendirme yaparken tanık olduğum kirliliğe dikkat çekmiş ve sert tepki göstermiştim.
Kentin çöp ve molozlarının döküleceği alan belli olmasına karşın sorumsuzca hareket edenlerin her zaman çıktığını biliyorum.
Edindiğim bilgilere göre on gün önce söz konusu şose yol Belediye ekiplerince temizlenmiş. Ancak kentte çöplerini Raman Dağı yerine yakın yerlere döken sorumsuzlarla ne yazık ki baş edilemiyor.
Herkesin başına bir zabıta dikmek mümkün değil…
10 gün önce temizlenen alanı kirletenler ve bundan sonra kirleteceklere karşı hepimize önemli görevler düşüyor.
Duyarlı vatandaşlar olarak çöp veya molozlarını çevreye dökenlere tanık olduğumuz an hemen resmi kurumları (Belediye, jandarma, emniyet, çevre ve şehircilik) arayıp ihbar edelim diyorum.
Belediye ekiplerinin yazıma konu olan çöp ve molozların temizliğine başladıklarını öğrendim. Bunu belirttikten sonra Seyit Bilal konulu yazıma devam edeyim.
**
**
Endüstri Meslek Lisesi olarak inşa edilen devasa eğitim kompleksine Seyit Bilal Eğitim Kompleksi adının verilmesi için kaleme aldığım yazının hayli yankı yaptığını gözlemledim.
Dünkü yazımda ifade ettiğim gibi, sadece Batman ve yöresinin değil, tüm bölgenin tanınmış, saygıyla anılan bir dini şahsiyeti olan ‘Seyit Bilal‘ ismine kimsenin karşı çıkacağını gerçekten sanmıyorum.
Uzun yıllar önce Batman’a gelen ünlü dönemin Yeni Şafak Yazarı Sayın Ahmet Taşgetiren’in, Seyit Bilal ile ilgili güzel bir yazısı vardı. Seyit Bilal’in mezarının olduğu Becırman köyü ile ilgili Yeni Şafak gazetesinde yayımlanan ‘Becırman-Vergili’ başlıklı yazısından bir kısmını takdirlerinize sunmak istiyorum:
VERGİSİZ KÖYÜ, ‘VERGİLİ’ YAPTILAR…
“Becirman’ bir köy ismi. Gercüş'e bağlı... Türkçe anlamı ‘Vergisiz’ demek. Köy halkı ‘Seyyidler’den oluşuyor. Yani bütünüyle Hazreti Peygamber'in soyundan gelmiş insanlardan...
Anlaşılıyor ki Osmanlı, Peygamber soyuna hürmet gereği, köy halkından vergi almamış ve köyün adını da ‘Becirman’ yani ‘Vergisiz’ koymuş. Hem Kürtçe'ye dokunmamış, hem de ‘Vergisiz!’ Sonra da Cumhuriyet'te öylece kalmış. Taa 1980'lere kadar...
İşte o tarihte ‘isim değiştirme’ operasyonu başlamış. İsimler Türkçeleştirilmiş. Peki ne konmuş köyün adı?
Ne bileyim ben ‘Güzel köy’, ‘Seyyidler’ vs gibi bir şey mi?
Hayır öyle değil. İşte orada başlığın ikinci kelimesini haçırlamış köyleri isimlendiren her kimse... Osmanlı sana ‘Vergisiz’ mi demiş, hem de Kürtçe, al sana yeni Türkçe isim: ‘Vergili.’
Ne yapılmış olmuş böylece?
Köy halkının ‘Seyyid’likleri görmezden gelinmiş öncelikle, sonra da içinde birikmiş bir öfkeyi yansıtan tavırla, adıyla sanıyla ‘Vergili’ hale getirilmiş...
Şimdi düşünün siz köy halkı olsanız bu muameleye nasıl bakardınız?
Biraz nabız tutmasını bilseydi o isim değiştirme operasyonunu icra eden zevat, isim değiştirmeyi yapar mıydı bilmem ama, en azından Kürtçe ‘Becirman – Vergisiz’den Türkçe ‘Vergili’ çıkarmazdı!”

 


Evet, vicdanlı bir Yazar sayın Ahmet Taşgetiren, yıllar önce bu değerlendirmeyi yapmıştı.
Seyit Bilal’in türbesini her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Ülke dışından olduğu gibi, bölgemiz ve batı illerinden de insanlar ziyarete geliyor.
Bölgemiz çatışmalı süreçten geçip, yoğun olaylara sahne olurken, ‘Becırman’ bir barış adası gibi kalmış her dem.
Bugün Becırman köyü, halkları birbirine yakınlaştıran, kaynaştıran, sevgi ve muhabbeti kalplere nakşeden özelliğiyle dikkat çekmektedir.
Orada, türbe ve ziyarette cehaletten kaynaklı yapılan ufak yanlışları eleştirsem bile, dünyalık servet biriktirmemiş, gerisinde hiçbir servet bırakmamış, saygınlığıyla hep anılan, binlerce insanın çocuklarına adını verdikleri değerli bir şahsiyet, yani Seyit Bilal gerçeğini önemserim, önemsiyorum. Yüzlerce Gercüşlünün adı Bilal ise, nedeni Bilal-i Habeşi Değil, Seyit Bilal’den başkası değildir…
Siirt Tillo’daki Şeyh İsmail Fakirullah ve İbrahim Hakkı ile Baykal-Ziyaret’teki Veysel Karani gibi saygın şahsiyettir Seyit Bilal…
Bildiğim kadarıyla Belediye Eş Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Demir de aslen Becırmanlıdır, Becirman Seyyididir. Söz konusu eğitim yuvasının ulaşım probleminin çözümü için elinden gelen çabayı göstereceğine inanıyorum. Sayın Demir, o eğitim kompleksi için duyarlı olacaktır, bundan şüphe duymuyorum.
Sayın Valimiz, İl Milli Eğitim Müdürümüz, isim verme komisyonunun değerli üyelerine önerimdir; Aydınkonak yanındaki eğitim Kompleksi’ne Seyit Bilal Eğitim Komleksi ismini verelim. O saygın Şahsiyetin dünyevi övgülere ihtiyacı yoktur. Yaşadığı müddetçe her zaman kan davaları, kavgaları önleyen bir Barış Elçisinin adının yaşatılması dileğimle.