Batman merkeze bağlı Aydınkonak (Korike) köyünün ilerisinde devasa bir eğitim yuvası, spor salonları ve öğrenci yurdu yapılmış.

Gerçekten de görülmeye değer bir eğitim kompleksi…

O alanda böyle bir yapının varlığından haberdar değildim.

Eğitimci bir dostumun bilgilendirmesiyle o eğitim kompleksinden haberdar olmuştum.

Eğitime hazır hale getirilmiş, ancak ulaşım sorunlarının olduğunu öğrendiğim bir eğitim kompleksinden söz ediyorum.

Batman’a içme suyu dağıtımının yapıldığı su deposunun bulunduğu Çamlıtepe’nin arka kesimlerinde kalan, Aydınkonak (Korıke) köyüne hakim mevkideki eğitim kompleksini mutlaka görmem gerekiyordu.

Bir dostumla birlikte geçtiğimiz günlerde eğitim kompleksini görmeye gittik.

**

**

ÇİRKİN MANZARA KABUL EDİLEMEZ…

Aydınkonak’ın yanıbaşındaki şose yoldan eğitim kompleksine doğru ilerlerken gördüğüm manzara karşısında sinir katsayılarım tavan yaptı…

Aramızda dolaşan insan suretindeki bazı mahluklar, bazı memleket düşmanları tarlalar arasından geçen şose yolunun kenarlarına her türlü moloz ve çöplerini atmıştı…

Yol boyunca belki yüz kamyon çöp ve moloz atıklarını gözlemledim, fotoğraflayarak kayıt altına aldım…

Bir insan ancak bu kadar memleket düşmanı, çevre düşmanı, sorumsuz ve alçak olabilir…

Bu kentin çöp ve molozlarının döküleceği alanlar belli. Herkes çöplerini etrafa gelişigüzel dökemez…

Ancak aramızdaki alçaklar bu sorumsuzluğa imza atmaktan çekinmiyorlar…

Batman Çayı ve çevresi ile havaalanının aşağı kesimlerinde de bu tür manzaralar yıllar önce vardı. Fotoğraflarla belgeleyip sorunu Batman Kent Konseyi’ne taşımış ve önemli tartışmalardan sonra o alanları temizlettirmiştik…

O tarihlerde Valilik, Batman Belediyesi, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, TPAO ve TÜPRAŞ’ın güç birliği ile hem Batman Çayı çevresi, hem de İluh Deresi temizlenmiş, yüzlerce kamyon çöp ve moloz temizliği sağlanmıştı.

İnşallah önümüzdeki günlerde kurulacak Batman Kent Konseyi, yine bu kentin utanç manzaralarının üzerine el birliğiyle gidecektir…

**

**

Değerli Okurlar, ziyaret ettiğim eğitim kompleksinin Endüstri Meslek Lisesi için inşa edildiğini ifade ettiler. Daha önceki haberlerde 32 derslikli ilkokul denilmişti.

Kapalı Spor Salonu, 300 kişilik yurt ile çok sayıda atölye binalarından oluşan yapılardan oluşan eğitim kompleksinin geçici kabulünün yapıldığı bilgisine ulaştım.

Bu devasa eğitim komleksi hazine arazileri üzerinde yapılmış. Ancak imar sorunları nedeniyle ulaşım probleminin olduğunu öğrendim.

Belediye Ulaştırma Müdürümüz ile telefonla görüşüp bilgi almıştım.

Vatandaşlara ait arazilerden geçen yol probleminin olduğunu ifade ettiler.

Belediye’nin son imar çalışması hakkında bilgim yok. İnşallah en kısa zamanda bu yol problemi çözüme kavuşur.

Aydınkonak Eğitim Kompleksi olarak geçen bahse konu komlekse yerel basında ilk kez bir isim önermesinde bulunuyorum!..

SEYİT BİLAL İSMİ İÇİN DUYARLILIK…

Yazımın başlığına aldığım ‘Seyit Bilal ‘ ismine kimsenin karşı çıkacağını sanmıyorum.

Evet, bu eğitim kompleksi için ‘Seyit Bilal ‘ ismini öneriyor ve duyarlı tüm kamuoyundan destek bekliyorum…

Seyit Bilal, sadece Batman ve yöresinin değil, tüm bölgenin tanınmış, saygıyla anılan bir dini şahsiyet.

Bölgemizde ve kentimizde çeşitli yerlere (cadde, sokak, okul, cami, yurt, park vs) önemli bazı şahsiyetlerin yanı sıra, nice basit şahısların isimlerinin verildiğini biliyorsunuz. Seyit Bilal, ismi zaten yaşatılıyor. Ancak o isim önemli bir eğitim kompleksine neden verilmesin?

Yıllar önce Milli Güreşçimiz Sayın Mehmet Emin Şimşek’in adının bir ilkokula verilmesi için yazı yazmış ve spor kamuoyundan destek istemiştim. Sonuç almıştık. Şimdi Seyit Bilal için duyarlılık bekliyorum…

Bakınız, Seyitlik, Şeyhlik, Tarikatlar çok ilgi alanıma girmiyor. Hatta bir çoğunun aleyhine yazılar da yazmışım. Tarih boyunca din adına o kadar çok sömürü yapılmış ve bahsettiğim kavramlar üzerinden o kadar toplumumuz aldatılmış ki, hakkında bir kitap bile yazabilirim…

İki bin yılları başında Seyit Bilal Türbesi’ni ziyaret etmiştim. Orada din adına yapılan bazı hataları (mezarlara çaput bağlamalar, ölülerden imdat talepleri vs) köşemde eleştirmiştim. Ancak bu bir bilinçlenme meselesidir. Peygamberimizin soyundan gelenlere halk arasında ‘Seyit’ deniliyor. Bu yörede haklarında kesin bilgi sahibi olmadığım çok sayıda seyit ailesi bulunurken, bunların atası olarak ‘Seyit Bilal’den söz ediliyor. Seyit Bilal’in türbesi ise, Gercüş ilçemize bağlı Vergili köyündedir.

Daha önceki yazımdan nakledeyim; ‘Vergili’ köyünün ilginç bir öyküsü var. Çünkü köyün Kürtçe ismi ‘Becırman.’

Bunun ne anlama geldiğine bakalım. ‘Cırm’, Kürtçe’de ‘Vergi demek. ‘Becırm’, ‘vergisiz’ veya ‘vergi vermeyenler’ anlamına geliyor. ‘Becırman’ denildiğinde, ‘vergi vermeyenler diyarı’ anlamını çıkarıyorum.

Osmanlılar döneminde kendilerinden vergi tahsil edilmeyen ‘Seyitler’ gerçeğini bilirsiniz. Becırman köyünden verginin alınmadığını tarihi vesikalardan da öğreniyoruz.’

Devamı yarın