*Tevfik Seven, gazeteciliğe başladığım yıllardan bu yana tanıdığım, sevdiğim ve bu şehrin yaşayan tarihiydi. Seven, Batman Çağdaş’ın kurucusu ağabeyimiz merhum Enver Arslan’ın yanına gelir, çok sevdiği bu şehrin sorunlarını anlatırdı. Seven amca son derece saygılı, memleketini seven ve memleketi için dertlenen saygın bir simaydı…

*Batman Çağdaş okurları, bu hafta da elektronik postamıza mesaj yağdırdı. Batman Çağdaş, geçen hafta sonu yaya geçidinde trafiğe kurban giden biri üç çocuk annesi, diğeri de 18 yaşındaki gencin hayatını kaybettiği yaya geçide dikkat çekmişti. Okurlar ‘ölüm’ güzergahına önlem alınması için Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü bir kez daha uyarıyor…

SOYADI GİBİYDİ…

Batman’ın duayen gazetecisi ağabeyim merhum Enver Arslan’ın, Batman Çağdaş’tan önce kurduğu 1980’lerin öncesinde ‘Yeni Zaman’ ve ‘Batman Doğuş’ta gazeteciliğe ilk başladığım yıllardan bu yana tanıdığım, sevdiğim bu şehrin yaşayan tarihi Tevfik Seven’di…
Ağabeyim merhum Arslan ile adeta kardeş gibiler…
Tevfik Seven, TPAO’da emekli olduktan sonra aktif siyasete girdi. Merhum Özal’ın partisi ANAP’ta Belediye Meclis üyeliği yaptı.
İlçe döneminde Batman’a gelen eski Cumhurbaşkanı-Başbakan merhum Özal ile Bakanlarına Batman’ın ‘İl’ olması için bu şehrin talebini hep anlatıp durdu.
O dönemlerde de gazetede her görevin üzerinde gördüğüm aktif muhabirliği sürdürüyordum.
Batman Çağdaş’ta on numara haberciliğin yapıldığı bildiği için Tevfik Seven amca, gelen Bakan ve üst düzey yetkililerle görüşmelerde bizi yanından ayırmazdı. Seven amca son derece saygılı, memleketi seven, Batman için dertlenen saygın bir simaydı…
Yolağzı (Davudiye) köyünde yetişen o güzel insan Batman’da yaşıyordu.
Ara sıra Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki Palmiye Cafe’de yakın dostlarıyla bir araya gelirdi. Bir süre önce o cafe’de bir araya geldik, uzun uzun sohbet etmiştik.
Tevfik amca uzun bir süre önce felç geçirmişti ama kısmen de iyileşmişti.
Yürümekte zorlanıyordu Batman’ın o koca çınarı.
Tevfik Amca’dan bu kez acı haber almıştık.
92 Yaşında ebedi aleme yolcu ettik Tevfik Seven amcayı…
Mekanın cennet olsun…
Allah rahmet eylesin…

*******

OKURLARDAN GELENLER…

Mehmet A: “O tehlikeli güzergahta para gitmesin korkusu için radar uygulaması en mantıklısı. Orada sürekli radar uygulaması yapılsın.”

Cemal C: “En mantıklı öneri sık sık ölümlü kazaların yaşandığı TPAO bulvarına üst geçidin yapılmasıdır.”

Osman E: “Daha kaç can gidecek? Lütfen artık o caddeye üst geçit yapın.”

Murat Y: “Neden bazı mahallelerde hız ve kaza olmadığı halde üst geçitler var. Bu lafla olacak bir şey değil. Artık bence acilen Körık semt sakinleri ve oradaki bina sakinlerinin harekete geçmesi lazım. 7 Senedir orada yaşıyorum. 20’den fazla ölüm ve yaralama kazasına tanık oldum.”

Mehmet Cemil: “Batman’ın en işlek yol güzergahına derhal üst geçit yapılsın.”

Serkan Acar: “Bu yolun hız limiti 50, 60 veya 90 olsun fark etmez. Asıl sorun, çevre yollarına yapılmayan üst geçitler. 3 Şeritli yol yapılmış, ama hız limiti 50. Bakın diğer şehirlerde, örneğin Diyarbakır’ın çevre yollarında hız limiti 82 ve bu yollarda her 1 Km’de yaya üst geçidi yapılmış. Daha kaç can gidecek? Üst geçit yapmak çok mu zor?”

Hakan H: “O bölgeye radarı bırakın. Bakalım hız yapan olacak mı?”

Masum Sever: “Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerine sesleniyoruz. Lütfen insanların halen yaya geçitlerinde yaşamlarını yitirmelerine seyirci kalmayın. Bir üst geçidi oraya kazandırmak güç mü sayın Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri.”

Halil S: “Trafiğin yoğun olduğu yollara hız kesici koyun. Mecbur yavaşlayacaklar.”

Ertan B: “O yolda hız sınırı 50 Km’dir.  Sürücü 50 ile giderse acil frende araba anında durur. Kimse kurallara uymuyor. O yolda 50 yaya geçidi 4 tane akıllı sinyal var. Ne yaya ne sürücü kurallara uymuyor maalesef.”

Ali İ: “5 Yıl önce aynı yerde amcam hayatını kaybetti. Hala aynı tas aynı hamam. Trafik işareti yok. Güvenli bir güzergah görünümü vermiyor arası. Karayolları yetkililerini acilen göreve davet ediyoruz.”

Nedim A: “Ya niye bir dönemeç açılmıyor. Hep karşıya geçmek isteyenler aynı yolda kazayla karşı karşıya kalıyor. Düğün salonları civarında bir dönemeç açılsa bu ölümlü kazalar olmayacak.”

Hakan B: “İki insanın aynı geçitte hayatını kaybettiğini duyunca içim sızladı. Allah rahmet eylesin. Çözüm çok basit. Araya bariyer koyup iki yolu ayırın, insanlar ölmesin.”

Sevda S: “Bu ne manzara. Bakın hemen her yıl yol güzergahlarına yakın düğün salonlarına giden birileri vefat ediyor. Bir çözüm bulunmalı.”

Melih A: “Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerini göreve davet ediyoruz. Ölen insanlarımıza yazık. Aynı karayolu üzerinde bu kaçıncı ölüm Allah yakınlarına sabır, trafik kazasında hayatını kaybedenlere Cenabı haktan af ve mağfiret dilerim. İlgilileri bu konuda gerekli önlemleri almaya davet ediyorum. Yazık insanlarımıza.”

Necmeddin Can: “Batman'ın plakası 72. Batman’ın yeni hastanesinin yatak sayısı 720 olsun.”

Ahmet Hakan Gül: “Batman’ın yeni Hastanesi’nin yapılacağı stadyum bitiğindeki alanda şehrin dört bir yanına hizmet ulaştırmış olacak.”

B.B: “Kimse artık bu yeni hastane hizmetini engellemesin. Batman 6 yıldır bu yatırımı bekliyor.”

Adnan B: “Vali sayın Hulusi Şahin, bu konunun takipçisi. Ankara’dan hastanenin yatak kapasitesinin artırılmasına yönelik onay bekleniliyor.”

Ali A: “Yeni hastanenin artık yapılmasını talep ediyoruz. Batman’ın bu yatırıma şiddetle ihtiyacı var. Biz halk olarak bir an önce yatırımın gerçekleşmesini bekliyoruz.”

Ferhat E: “Belediye Başkanı merhum Salih Gök, hem yaptığı hizmetlerle hem de kararlı ve adil bir simaydı. Batman’ın gelmiş geçmiş en sevilen ve adı her anıldığında dua ile yad edilen tek başkandı Gök. Mekanın Cennet olsun.”

Masum A: “Gelmiş geçmiş en değerli Başkan Gök, mekanın cennet olsun. Batman sizden razıydı, Rabbim de sizden razı olsun, hizmet aşkı ile dolu bir Başkandı.”

Nurullah S: “Mekanın cennet olsun Salih Gök Başkan. Batmanlılar senden razıydı, Allah da senden razı olsun.”

İlham Kurtay: “Arif Arslan bey, hem Hasankeyf hem de Hasankeyf’in eski lokantacısı merhum Mehmet Tarhan için güzel şeyler yazmışsınız. İlgi ve alakanızdan dolayı çok teşekkür ederim.”

Menaf Kaya: “Komşu il Mardin, İzmir’e direkt uçak seferlerini başlattı. Batman’da uçak seferleri ne zaman başlayacak? Merak ediyoruz.”

Berat B: “Batman Petrolspor’u Nasıroğlu ailesi alsın.  Batman’ın gururu Fernas’tan başka da kimseyi düşünmüyorum. 60 Yıllık bir kulüp resmen can çekişiyor.”