Yaz aylarının vaz geçilmezlerinden olan klimalar, özellikle kavurucu sıcaklarda rahat birer nefes almamızı sağlıyor. Klimaların bilinçsiz bir şekilde kullanımı ise kas, boyun ve sırt ağrılarından eklem tutulmalarına, enfeksiyon ve alerjiden zatürre gibi ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkartabiliyor.

İç ve dış sıcaklık farkını dengeleyin

Sıcak havada boyun, bel ve sırt bölgeleri terleyerek kasların gevşemesine yol açtığına dikkat çeken Arıca, “Bu sırada klimanın soğuttuğu bir ortama girilmesiyle terli bölgeler aniden soğuk hava ile temas edince kas spazmlarına kapı aralanmış oluyor. Bu nedenle klima kullanımında dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında iç sıcaklık ile dış sıcaklık dengesinin çok iyi ayarlanması geliyor. Bu sıcaklık farkının 10 dereceyi geçmemesine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin; dışarıda sıcaklık 40 derece ise klimanın 30 derecede çalıştırılması gerekiyor” diyen Arıca, bu şekilde hareket edilmesinin bireyi kas tutulmalarından ve şiddetli ağrılardan koruyacağını kaydediyor.

Var olan hastalıklar sorunu büyütüyor

Sadece kas spazmının bile oldukça ağrılı bir durum iken; buna altta yatan boyun fıtığı, kireçlenme, omurga eğrilikleri veya fibromiyalji gibi rahatsızlıklar da eşlik ediyorsa tutulmaların kaçınılmaz hale geleceğini aktaran Arıca, “Ayrıca boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrılarına neden oluyor. Eğer bireyin migren tipi baş ağrısı şikâyeti de varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migreni tetikleyerek atağın daha şiddetli geçmesine ve uzun sürmesine sebep olabiliyor” diyor.(İHA)