Batman ve çevresindeki bütün petrol sahaları son derece önemli alanlardır. Bu üretim alanlarını çok önemsiyorum.

Raman,

Batı Raman,

Dodan,

Şelmo,

Slivanka,

Yarıkkaya,

Arıkkaya,

Güzeldere,

Ünsaldı ve daha nice üretim sahalarında yıllardır siyah mahsul çıkarılıyor.

Çok zorlu koşullara rağmen siyah mahsul olan petrol üretiminin yapıldığı bu alanlar sayesinde binlerce aile ekmek yerken, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanıyor.

Geçen yıl petrol atıklarının üzerine gitmiş ve bilgi talep etmiştim. Tarafıma, ‘TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Şırnak illerinde bulunan 88 üretim sahasında 1154 kuyudan ham petrol üretimi yapılmaktadır’ şeklinde yazılı bilgi verilmişti.

**

**

Evet, bu sahaları çok önemsiyorum, zira ekonomik, sosyal boyutlarıyla bu kent için önem arz ediyor.

Ancak Şelmo Petrol Sahasını daha çok önemsiyorum. Zira bu saha kentimizin yukarısına düşüyor.

Bu alanda yaşanacak bir ham petrol veya atık petrol kirliliği 500 bini aşkın nüfusu bulunan Batman’ımızın içme suyunu çok ilgilendiriyor.

Sanırım 17 Nusan 2020 günü idi, Şelmo’dan (Taşlıdere-Hole-Köyü kırsalından) bir görüntü sosyal medyaya düştü. Petrol boru hattından bir şekilde akan ham petrol dere boyunca akarak Batman Barajı’na doğru gidiyordu.

Hemen sorunla ilgilendim ve denetimden sorumlu ilgili mercileri aradım. Onlar benden önce meseleyi duymuş ve sorunun üzerine gitmişlerdi.

Jandarmanın hemen harekete geçerek petrol kirliliğinin yaşandığı alana gidip gerekli çalışmalara başlayarak raporlama mı, tutanak mı dersiniz işlem yaptıklarını öğrendim…

Geçmiş yıllarda önce TPAO, sonra PEMİ Firması yıllarca o alanlarda petrol üretimi yapmıştı. Şimdilerde ise TEMİ adlı bir özel şirketin/firmanın petrol üretimi yaptığı bilgisine ulaştım.

Firma yetkililerine ulaşamadım. Numarası çok önemli değil (13 nolu kuyu olabilir) bir kuyuda henüz tespit edemediğim bir nedenle yaşanan boru hattı delinmesi sonucu miktarını da öğrenemediğim ham petrol derelerden aktı.

Bu petrol Batman Barajı’na ulaşmışsa, durum hiç de iyi olmayacaktır.

**

**

SU KAYNAKLARININ KORUNMASI ŞARTTIR…

500 bin nüfuslu kentimizin içme suyu 33 metre derinlikte Batman Çayı’nın yüzey sularından yer altına inen kuyulardan temin edilmektedir. Geçmiş yıllarda içme suyumuzda yüksek oranlı fenol tespit edilmişti.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği konu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Çok önemli olan açıklamadan bazı satırlar: “Su kaynaklarımızın kirlenmemesi için gereken tedbirler alınmalıdır. Batman Şelmo Petrol Sahasında yaşanan ham petrol kirliliğinden haberdar olur olmaz hemen girişimlerde bulunduk. Şelmo petrol sahasındaki kirlilikten kaynaklı olarak 2009 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından bir süre şehir şebeke suyunun içilmemesi ve yemeklerde dahi tüketilmemesi için yapılan uyarıyı hatırlatmayı görev biliyoruz. Bütün petrol sahalarında daha etkin şekilde tedbirler alınmıştı. Özellikle Şelmo sahasında alınan tedbirlerle içme suyumuzdaki fenol değerleri düşmüştü. Belirttiğimiz nedenlerden dolayı Şelmo petrol sahasındaki kirliliğe seyirci kalmamız mümkün değildir. Ham petrolün Batman Barajı'na ulaşmadan engellenmiş olmasını diliyoruz. Olası boru hatları kazaları ve delinmeleri için dere yataklarında gerekli çökertme havuzları ve bentlerin oluşturulması gerekmektedir. İvedilikle kirlenen alanların mevzuat çerçevesinde temizlenmesi, köylülerimizin varsa zararlarının tazmin edilmesi, su kaynaklarının güvenceye alınması ve Batman Barajı ile çevreye/doğaya verilen zararların bilimsel verilerle tespiti, yasalara göre şartlar oluşmuşsa gerekli yaptırımlar için ilgilileri göreve çağırıyoruz. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak sorunun takipçisi olacağız. “

Evet, çok önemli bir saha olan Şelmo’ya dikkat çeken Çevrecilerin uyarılarının dikkate alınmasında yarar vardır. İçme suyumuzdaki fenol oranları düşmüştü.

Lütfen bu sahaya özellikle sahip çıkalım. Köylülerimizin sağlığı kadar bu kentte yaşam süren 500 bin insanın sağlığı için de Şelmo meselesine inşallah duyarlı olmaya devam edeceğim