Batman, birçok yönüyle ‘büyükşehir’ olmaya adım adım ilerliyor…

Elbette bu büyüme bazı alanlarda pozitif yönde ilerlese de negatif yönler de ciddi düzeyde.

Sağlık ve eğitim alanında geçmiş yıllarda ciddi yatırımlar yapılmış olsa da ihtiyaç ve talepler, bu iki alanda da sorunları ciddi boyutlara ulaştırmış vaziyette.

Ancak bu yazıda kaleme alacağımız istihdam, sağlık ve eğitim alanları kadar önemli bir husus olan ‘trafik’ meselesi. Bu sorun ‘basit’ gibi gözükse de hiç de öyle değil…

Kent merkez nüfus yoğunluğu bakımından ‘en kalabalık’ şehirler arasında olan Batman’da, alternatif yolların olmaması birçok sorunu beraberinde getiriyor.

500 Binlik kent merkezi nüfus yoğunluğu kadar trafikteki araç yoğunluğu da bir o kadar sorun…

Kentin ‘ana damarı’ konumundaki Turgut Özal bulvarı (Diyarbakır caddesi) başta olmak üzere işlek güzergahlarda trafik kaosa dönüşmüş vaziyette…

Peki, hızla büyüyen ve büyükşehre aday olan Batman’da ‘kaos’ haline gelen trafik sorununun çözümü için bir planlama mevcut mu?

Yeni imar alanı kapsamındaki Gültepe güzergahındaki 40 metrelik yol ile İluh çevresindeki yeni hastane bölgesindeki yeni yollar dışında kent merkezini rahatlatacak bir çalışmayı şuana kadar duymadık. Zaten mesele de o bölgelerde değil, kent merkezi ve şehrin giriş-çıkışlarında…

Batman’da trafik sorunu öylesine bir hal aldı ki mesai saatleri çıkışları ve özellikle hafta sonları bir noktan diğer bir noktaya ulaşmak şehirlerarası yolculuktan daha zor…

Bu soruna birkaç örnekle dikkat çekelim…

Örneğin; Gültepe mahallesinden kent merkezine gelmek isterseniz, trafik yoğunluğu sizi Esentepe kavşağına varmadan karşılayacak ve Batman Park AVM kavşağı güzergahına gelişiniz 1 kilometrelik mesafede en iyimser tarafıyla 15 dakikayı bulacaktır. Hadi oradaki kavşağı zor bela geçtiniz, Valilik ve Basın kavşağına gelişiniz, hatta oradan da TPAO yerleşkesindeki Site mahallesine gidişinizi de eklersek totalde 30-40 dakika boyunca saç-baş yolacağınız bir trafiği göze almalısınız…

Bir başka örneğe değinecek olursak; Kültür mahallesinden Batman-Diyarbakır yolunu kullanarak kent girişine gelmek istediğinizde ise tek kelimeyle ‘vay’ halinize… Diyarbakır yönünden gelen araç yoğunluğu, kent merkezindeki araçların yoğunluğuyla birleşiyor ve abartısız 3-4 kilometreyi bulan araç kuyruğu oluşuyor. Oradaki köprülü kavşak da öylesine bir öngörüsüzlük ile yapıldığından çözümün değil, sorunun bir parçası gibi. Köprülü kavşak o bölgeye yapıldığında kent merkezine girişte sadece iki şeritli araç yoğunluğu düşünülmüş. Üniversite merkez kampüsünün halı saha direkleri bile kaldırımla sıfır noktada. Hadi alt geçidi kullandığınız, bu kez yoğunluk, Batman-Siirt çevre yolu bölgesinde (Dünya hastanesi güzergahı) yaşanıyor. Yani şehrin batı, kuzey ve hatta güney bölgelerinde trafik tam bir kaos…

Bu kaosa; kentin en işlek güzergahlarından Valilik önünde (Adalet caddesi) yapılan fuar ve festivalleri de eklediğinizde, Batman’da trafik tek kelimeyle cinnet geçirtecek düzeye ulaşıyor. Valilik yerine yapılacak kent meydanı bu soruna belki merhem olacak ama fotoğrafın genelinde baktığımızda kent merkezi trafiğine acil çözüm bulmak şart.

Bu örneklere 1. Cadde’de yıllardır kangren hale gelen sorunu eklemek dahi istemiyorum, sadece akıl sağlığınızı kaybetmemek için 1. Cadde’ye ‘yaya’ gidin önerisinde bulunuyorum.

***

Çok uzun yıllardır kent  merkezinde Turgut Özal bulvarının yükünü hafifletecek çalışmalar ve alternatif yollar yapılmadı. Ne yazık ki trafiği rahatlatır umuduyla yapılan köprülü kavşaklar ise sorunun parçası haline geldi…

Kentin yeni bölgelerinde elbette daha planlı çalışmalar yapılıyor, 40 metrelik yolda ‘hafif raylı’ sistemin bile düşünülmesi son derece kıymetli. Ancak kent merkezinde her geçen gün büyüyen yoğunluk ne olacak? Bu sorunun çözümü için gözler belediyenin yeni yönetiminde…

Ambulans ve itfaiyenin bile bir vakaya gittiğinde ciddi zaman kaybı yaşadığı trafik sorunu için muhakkak yeni bir kent planlaması yapılmalı.

Kent geneli nüfusu 650 Bini geçen, merkez nüfusu ise 500 bini bulan bir şehir gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Yukarıda belirttiğimiz eksikliklere birçok sürücünün ‘kural tanımazlık’ davranışlarını da eklemeden olmaz. Zaten yetersiz olan yollara gelişi güzel yapılan parklar durumu daha da berbat hale getiriyor. Bu anlamda denetimler de yetersiz. İşlek güzergahlarda Emniyet Müdürlüğü Trafik ekiplerinin denetimlerini artırması ve özellikle mesai saatleri sonrası işlek kavşaklarda görev almaları kaçınılmazdır.

Sözün özü; yeni imar bölgeleriyle 800 Binlik kent nüfusu planlamasının yapıldığı yetkililerce sıklıkla dile getiriliyor, tüm bu yoğunluk gözlemlendiğinde alternatif yolların bir istek değil büyük bir ihtiyaç olduğu aşikardır. Trafik sorununa acil değil, ‘çok ama çok acil’ çözümler getirilmeli.

Huzurla kalın.

Kaynak: BARIŞ ARSLAN