*Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin, bu şehirde iz bırakanların isimlerinin yaşatılması için bir çalışma içinde. Yakın bir sürede bazı güzergah ve caddelere, Batman eski Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı’nın da adının bulunacağı yeni isimlerin verilecek olması yerinde bir karar…

*Bugüne kadar ilk petrolcülerden diğer meslek alanlarında iz bırakanların isimlerinin cadde ve bulvarlarda yaşatılmaması bu şehir için büyük bir eksiklik. Bu şehre mal olanların isimlerinin yaşatılması da bir görev…

50-60 YIL ÖNCESİNİN SİMALARI UNUTULMASIN
Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı’dır.

O’nun ardından iki dönem Belediye Başkanlığını yapan hukukçu Mustafa Ramanlı’dır.

1968-1977 Yılları arasında Batman Belediye Başkanlığını yapan avukat merhum Mustafa Ramanlı, bu şehrin temelini attı. Ne yazık ki merhum Ramanlı’nın ismi bu şehrin, ne bir bulvarında ne de bir caddesinde var.

Yine petrol şehrinin temelini atan ilk petrolcülerin adlarını TPAO tesisleri dışında bir yer de gördünüz mü?

1957 Yılında Batman’ın ilk Kaymakamlığını yapan Altay Kancaal’ın ismini hatırlayan var mı?

Nahiye döneminde Batman’ın ilk Nahiye Müdürü merhum Kayhan’ın ismi de eski Çarşı ve İluh çevresindeki cadde ve sokaklarda göremezsiniz.

50-60 Yıl öncesinde bu şehrin altyapısının temelini atanların isimlerini nedense yaşatamadık.

ESKİ PETROLCÜLER DE HATIRLANMALI
Batman büyüdükçe o eski simalar da unutulmaya yüz tutuldu.

Eski petrolcülerin bu şehre ne kadar büyük katkı sağladığını bilmeyen yok.

Alın size tarihi bir fotoğraf karesi daha.

Henüz Site Mahallesi’nin kurulduğu dönemlerdi.

Yıl 1956…

‘TPAO’nun çekirdek kadrosu’ diye bilinen o eski petrol uzmanları arasında önemli simalar var.

TPAO’da ilk Üretim Müdürü Rıfat Bayazıt, TPAO Bölge Müdür eski muavinlerinden Selahattin Malkoç, Melih Genca ve İ. Hakkı Arman, Batman’ın ‘Belde’ döneminin karesini bize hatırlatıyor.

İlk petrolcülerin kaçının adının Site semtindeki sokaklarda yaşatıldığını bilmiyoruz ama Melih Genca’nın adının, TPAO Kapalı spor salonunda olması sevindirici bir manzara.

Yılları Maymune, Raman ve Batı Raman dağlarında geçen ilk petrolcü Abdurrahman Durukal, şimdilerde hayatta değil ama bu petrol mühendisinin tek özlemi; adının petrol şehrinin bir caddesine verilmesiydi.

Bu şehirden çok önemli petrolcüler gelip geçti.

Yine TPAO’yu bugünlere getiren eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç’ın da adı yaşatılmalı.

Yine ‘kara altın’ı Raman ve Garzan’da keşfettikleri dönemde görünmez kaza sonucu kulenin devrilmesiyle hayatlarını kaybeden eski petrolcülerin adlarını da büyüyen Batman’ın bazı cadde ve sokaklarına vermek gerek.

Çünkü, bu şehir onlarla bugünlere geldi. Yarım milyonluk şehir oldu.

İZ BIRAKAN EĞİTİMCİLER…
Geçmişte Batman’ın eğitimine de katkı sağlayan idealist eğitimcilerin de isimleri en azından görev yaptıkları eğitim yuvalarının çevrelerindeki cadde ve sokaklarda yaşatmak gerek.

1968 ila 1975 Yılları arasında Batman Lisesi’nde görev yapan kurucu Müdür Gülpaşa Sezer, hayatta iken belki de adının bir güzergahta yaşatılacak olmasından büyük mutluluk duyacak.

Batman’ın ilk ilçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bağış, Mehmet Yıldız, M. Ali Buğday, Mehmet Ertuğrul ve isimlerini anımsayamadığımız bazı eğitimcilerin adları, eskiden görev yaptıkları okulların bulundukları cadde ile sokaklara verilmesi ahde vefanın en güzel örneği olacak.

Yine bu şehirde yarım asır önce görev yapan ve aramızda olmayan eski gazetecilerden merhum Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı ve Enver Arslan’ın isimleri de cadde-sokaklarda olmalı.

Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler halen hayatta. 1990’da Batman ‘İl’ olunca ilk Valimizdi.

İlk Nahiye Müdürü, İlk Kaymakam ve İlk Vali’nin isimleri de bu şehrin caddelerine yansımalı.

Eski yönetici ve bürokratları hatırlatırken, İlçeden ‘İl’e geçişte bu şehre katkısı alan eski Milletvekillerinden merhum Aydın Baran ve bazı eski politikacıların da adlarının ‘rakam’larla anılan Batman’ın cadde ve sokaklarına vermek daha doğru olacak.

CADDE VE İSİMLER GÜNDEMDE
Geçenlerde Vali Hulusi Şahin ile ayaküstü sohbette; şehre mal olan bazı isimlerin cadde, bulvar ve güzergahlara verilmesini konuştuk.

Vali ve Belediye Başkanvekili Şahin, bazı isimleri cadde ve sokaklara vereceklerinin altını çiziyordu: “Başta merhum Mustafa Ramanlı olmak üzere ilimize mal olmuş isimleri caddelerimize vereceğiz. Şu anda isim tespit çalışmalarımız sürüyor.”

Şu günlerde yoğun çalışma temposuyla yerinde durmayan Vali Şahin’in, 50-60 yıl öncesinde bu şehre katkıları olan simaların isimlerini cadde ve güzergahlara verecek olması, Batman’ı az da olsa geçmişiyle yüzleştirecektir.

Bu anlamlı çalışma aynı zamanda Batman’ın ‘Kent Kimliği’nin ne kadar zengin olduğunu da gözler önüne serecektir.

Kalın sağlıcakla…