*Batman’ın mevcut 45 mahallesi var ama Erköklü ile İkiztepe’nin birleşmesi ile mahalle sayısı 47’ye çıkacak. Önümüzdeki süreçte Akça ve Binatlı’nın da Batman’a bağlanma durumu var.

*Şehir büyüyor, sorunlar da artıyor. Güney Raman Çevre yolu, Petrol kentine Erköklü ve Karayün köylerini de bağlayacak gibi.

HASTANEDE SONA DOĞRU
Batman’ın 400 yatak kapasiteli yeni hastanesi için artık geri sayım başladı. Trafik sorununun olmadığı bir bölgede yapılacak yeni hastane ihalesinin son aşamada olduğu, Ankara’dan gelen haberler arasında.

Yeni stad bitişiğindeki 80 dönümlük yeni hastanenin etrafında Milli Eğitim ve bazı kuruluşların da projeleri o bölgeye hayat verecek. AFAD ve Milli Eğitim’in yeni hastane bitişiğine kazandıracak tesislerinin projeleri göz kamaştırıyor.

Bu bölgede sadece yeni hastane yatırımının üzerinde durmamak gerekiyor. Batman’ın son semti yani kenar mahalle olarak bilinen Petrolkent mahallesi bir çok hizmetten mahrum bırakılmış. Gerek sağlık, gerekse de eğitim yatırımlarından geri kalan o bölge 2018’in ilk aylarında önemli yatırımlara imza atacak.

Milletvekili Ataullah Hamidi, Vali Ahmet Deniz ve Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, o bölgede yapılacak yatırımların üzerinde duruyor. Fakat şimdiden yerel yönetim o bölgenin altyapı sorunlarına el atmalıdır. Çünkü yeni gelişecek bu bölgenin bir yığın sorunu var.

HAVAİ FİŞEK ATMAK

Evet, havai fişek atmak nasıl bir duygudur? Maalesef bu hastalık son zamanlarda iyice rahatsızlık vermeye başladı. Hemen hemen her akşam bir salonun çevresinden ya da apartmanların üzerinden atılan havai fişeklerle ilgili şikayetler geliyor. Eskiden bayramlar ile maç sonlarında atılırdı. Artık herhangi bir neden gerektirmiyor. Birileri gecenin yarısı da olsa havai fişekleri atmaya devam ediyor. Gece yarısı dakikalarca havai fişek sesleri yayılıyor kentte.

Ne karışan var, ne eden. Kenar mahalle ya da şehrin ortasında fark etmiyor. 155-156’ya yapılan ihbarlar değerlendirilsin. Eğlence amaçlayıcı patlayıcılar kullanılmasın. Bunların önüne geçilsin. En önemlisi psikologlar, psikiyatrisiler ‘havai fişek atmak yanlıştır’ diye uyarıyor. Gerçekten bu işin önüne geçmek lazım.  Memlekette bu adet neden bu kadar yaygınlaştı?

BARAJLAR VERİMLİ TOPRAKLARI ETKİLEMESİN
Batman, Muş, Bitlis sınırındaki Zore çayı üzerinde iki küçük baraj yapılacak. Bu barajlar Batman il sınırları içerisinde iki yıl önce bu barajla ilgili Sason ilçesinde halk katılım toplantısı yapılmıştı. Zore çayı üzerinde yapılması planlanan iki küçük barajda verimli tarım arazilerini kapsıyor. Barajın kurulacağı küçük akarsuyun özelliği o ovayı besleyen akarsuyun olması.

Barajların ÇED raporlarında her ne kadar o Zore çayının korunması için gerekli önlemlerin alınacağı belirtilse de o çevredeki yerleşim birimlerinde oturanların kafası karışık. O sarp kayalıkların olduğu kanyonun kıyısında onlarca yerleşim birimine hayat veren Zore çayı suyudur. Barajın yapılacağı o akarsu kıyısındaki yemyeşil tarım arazileri dikkat çekiyor. Köylüler yatırıma karşı değil; “Baraj yapılsın. Bu yatırıma karşı da değiliz ama verimli topraklarımızda korunsun. Yoksa sarp kayalıkların olduğu bölgede geçimimizi nasıl sağlayacağız?”

Kısacası, barajların verimli toprakları yok etmemesi köylülerin tek isteği.