**Batmanlı sanatçı Ahmet Güneştekin, hafta sonu memleketindeydi. Beraberinde çok önemli konuklar vardı. Ertuğrul Özkök, İsmail Küçükkaya, Mehmet Yakup Yılmaz, Balçiçek İlter ve Akif Beki gibi Türkiye’nin duayen gazetecileri dünya sanatçısı Güneştekin’in memleketindeydi.

**Batman Belediyesi ile Batman Valiliği’nin ağırladığı konuklar, sanatçı Güneştekin’in çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği bu şehrin birçok alanda aşama kaydettiğine dikkat çektiler. Bu da kuşkusuz Batman için gurur vericiydi.

TARİHE YOLCULUK ÖNCESİ

Gazeteci-yazarlardan Ertuğrul Özkök, Mehmet Yakup Yılmaz, İsmail Küçükkaya, Balçiçek İlter, İnci Aksoy, Akif Beki, Uğur Kuru, Haluk Nayman, Selçuk Ramazanoğlu ve Ünal Demirkaya, hafta sonu Batman’daydı. Kuşkusuz bu önemli konuklar, bir dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin’in konuğuydu.

Havalimanına ayak basar basmaz TED Batman Koleji’ne konuk olan duayen gazeteciler coşkuyla karşılandılar. TED Koleji’nin modern havası, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’ü etkiledi. Yine Hürriyet’in eski yazarlarından şimdi ki T24 yazarlarından Mehmet Yakup Yılmaz’la okul bahçesindeki havuz ve diğer yapılar konukları bir hayli şaşırttı. Müzik resitaliyle karşılanan konuklar, Güneştekin’in öğrencilerle kısa süreli panelinde de yer aldı. Güneştekin minik, ortaokul ve liseli öğrencilerle sohbet etti. Ardından da tarihi ilçe Hasankeyf’in yolunu tuttu.

Konuklar tarihe yolculuk yapmadan önce Batman’ın lezzetli yemeklerini Çömçe Lokantası’nda tattılar.

Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy da duayenlere İzmir’deki kısa süreli gazetecilik serüvenini anlattı.

VALİ ŞAHİN, HASANKEYF’TE KARŞILADI
Tarihi ilçe Hasankeyf’te konukların daha çok ağırlandığı Dicle Nehri kıyısındaki amfi bölümünde Vali Hulusi Şahin, araçtan inen konuklarla tek tek tokalaştı.

Vali Hulusi Şahin, Hasankeyf Kalesi’nde konuklara su altında kalmayacak bölgeyi turizme kazandıracaklarını anlatıyordu.

Darphane ve kale bölümünün Hasankeyf’in korunacak önemli yerlerden olacağının altını çizen Şahin: “Önümüzdeki aylarda artık Hasankeyf’imizi daha da tanıtabilmenin çabası içinde olacağız” diyordu.

Vali Hulusi Şahin, amfi bölümünde dinlenen konuklara Hasankeyf’in son durumunu ve yeni yerleşim birimiyle ilgili bilgi verirken, bir anda kemençe olarak bilinen ‘Rubab’ çalan çocuklar Türkçe ve Kürtçe şarkılarla bir başka hava estirdiler.

Tecrübeli gazeteciler Ertuğrul Özkök, Mehmet Yakup Yılmaz ve İsmail Küçükkaya, tarihin gölgesinde çektikleri karelerle bir kez daha tarihe tanıklık ettiler.

Zaman dardı ama uzun bir süreden sonra Hasankeyf’e ayak basan duayen gazeteciler, Hasankeyf’e hayran kaldı.

Gezi sırasında dikkat çekici bir durum da dikkatlerden kaçmadı. Hasankeyf’in Karaköy yolundaki kanyon dolgu ile doldurulmuştu. Yıllar önce etkinliklerin yapıldığı o vadi, artık dolguyla kaplı.

BU KAPI AMERİKA’YA AÇILDI
Yazarlar Hasankeyf Kalesi’ne çıkmadan, sanatçı Güneştekin konuklara sürpriz yaptı.

2004 Yılında Coşkun Aral'la birlikte sergi açtığı mağaraya konuklarını götüren Güneştekin, o dönemleri de kısaca anlattı.

ABD’nin New York’taki Marlborough Galeri’sinde ilk sergisini 2013 yılında açan Güneştekin, bu mağaradan dünyanın birçok ülkesine açıldı.

Çağdaş sanatın merkezi olan Marlborough Galerisi, önemli sanatçıları ağırlayan 100 galeri arasında yer alıyor. Güneştekin, 6 yıl önce ABD’nin bu önemli galerisinde sergisi açarak önemli bir işe imza atan sanatçılar arasında yer alıyor.

KÜÇÜKKAYA İLE SOHBET
Yerel basının dostu Küçükkaya ile tarihi kalenin merdivenlerinden inerken, hem Batman’ı konuştuk hem de Hasankeyf’i…

Küçükkaya, daha önce de Batman’a gelmişti ama bu kez daha uzun süreli konuk oldu. Küçükkaya Batman’dan övgüyle söz etti... “Batman gelişiyor, yerel medyası da güçlü” diyen Küçükkaya sözlerine şöyle devam etti: “Yerel basının haberlerini sununca Batman’ın köklü ve ciddi gazetesi Batman Çağdaş’tan söz etmeden geçmiyorum.”

İstanbul kar yağışı altındayken bahar havasını yaşayan duayen gazetecileri yalnız bırakmayan Batman eski Milletvekili Emin Ekmen de tarihi ilçeyle ilgili geçmişte yapılan çalışmaları anlattı.

Hasankeyf Kalesi’nden inerken Küçükkaya’yı görenler cep telefonlarına sarıldı. Kimi selfie, kimi de her gün ekrana çıkan Küçükkaya ile Hasankeyf manzaralı hatıra fotoğrafı çekti.

Kısacası, sanat bir şehrin olmazsa olmazıdır.

Hele de dünya çapında sanatçınız olduğunda şehir için büyük bir avantaj oluyor bu.

Yoksa böyle değerli konukları bir araya getirmek imkansız.

Bu şehrin tanıtımında her zaman üstüne düşeni yapan Güneştekin’e bir kez daha teşekkürler…