*24 Haziran seçimlerinde Batman seçmeni çok farklı mesajlar verdi... Bu mesajlardan en öne belirgin olanını AK Parti seçmeni verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 90 bin, Milletvekili listesine ise 70 bini aşkın oy’un çıktığı AK Parti bazı bölge illerinde oylarını artırdı...

*HDP’de 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 4 oranında bir oy düşüşü söz konusu. Batman’da 30 bin oy arttığı halde önceki seçimlere göre 4000 oy artıran HDP, 2015 Haziran’ındaki 193 bin oyu yakalayamadı…

SEÇMENİN MESAJI…
AK Parti’nin 24 Haziran seçiminde oyu, 1 Kasım seçiminde neredeyse aynı oranda gerçekleşti.
Seçmen Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a 90 bin oy verdi. Milletvekili listesinde ise bu rakam 20 bin geriledi... Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen oylar partiye de verilseydi, AK Parti Batman’da vekil sayısını 2’ye çıkaracaktı.
Bu seçimde bağımsız aday Aydın Gök ile SP’li Faris Özdemir’in de faktörü vardı. Neredeyse 26 bin seçmenin bir bölümü, AK Parti’den bu iki adaya yöneldi.
Seçim sürecinde Milletvekili adayları daha çok genel merkezin projelerine odaklı hareket etti. Batman ağırlıklı projeler, hep ikinci planda kaldı. Bu sadece AK Parti’nin adaylarıyla sınırlı değildi. Diğer adayların da Batman’a özgü projeleri yoktu.
Bu seçim iki sandık kurulduğu ve milletvekili seçiminde de ittifak içinde iki partiden birine tercih imkanı verildiği için seçmen bir mesaj vermek istedi.
AK Parti İl teşkilatı ve Genel Merkez yönetimlerince, seçim sonuçları çok daha etraflıca değerlendirilecektir.
Sanırız yapılacak değerlendirmelerde seçmenin verdiği mesaja cevap bulunacaktır…
İl teşkilatının, Milletvekilinin ve Milletvekili adaylarının her birinin çıkarılacak seçim karneleri AK Parti için yol gösterici olacaktır.
Ayrıca bu tablodan ne gibi dersler çıkarılması gerektiği de mutlaka masaya yatırılacaktır…

HDP’DE MANZARA
1 Kasım seçimlerine göre oyu düşen parti sadece AK Parti değil… HDP’nin oy oranın da yüzde 4’lük düşüş var. Oy sayısı da 193 binden 180 bine düştü.
HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş 177 bin oy aldı.
Demirtaş’ın 2015 Haziran’ın da Türkiye genelinde ve Batman’da yakaladığı rüzgar, bu seçimlere yansımadı.
1 Kasım seçimlerinde 177 bin oy alan HDP, bu seçimde 180 bini yakaladı ama seçmen sayısı arttığı halde ‘oy’ oranındaki düşük oy alınmasının nedenleri araştırılıyor.
HDP’de her seçimde adaylar tartışılıyor.
Son anda listede aday değişikliğinin yaşandığı HDP’de; 30 binlik seçmen artışına rağmen düşüşün nedenleri masaya yatırılacak.
Ve seçim döneminde söylenilen ‘5-0’lık skorun olmadığı bir manzara ortada.
Sadece HDP’de değil, diğer parti adaylarının da eskisi gibi STK temsilcilerine yönelik ziyarete gitmedikleri yönünde şikayetler söz konusu.
Anladığımız kadarıyla seçim süresinin dar oluşu nedeniyle Milletvekili adayları, birçok kesimi yormak istemedi…

 

***********

MICIRLI YOLA DİKKAT

Şu günlerde Batman-Beşiri karayolunda serimi yapılan mıcır, görünmez kazalara davetiye çıkarıyor. Geçen hafta sonu mıcır taşları yüzünden şans eseri yara almadan kazayı hafif sıyrıklarla atlan Beşiri Noteri Nuran Karabağ, başından geçen olayı Batman Valiliği başta olmak üzere BİMER ile Karayolları üst düzey yetkililerine iletmiş… Bakın, neler diyor Karabağ;

“Beşiri Noteri olarak 13 aydır görev yapıyorum. Batman'da oturuyorum. Hafta içi her gün Batman-Beşiri karayolunda araç kullanıyorum. Geçen yıl Batman-Siirt karayolunda yapılan yüzey kaplama nedeniyle çok sayıda ölümlü, yaralamalı, maddi hasarlı trafik kazası gerçekleştiğinden, bölge halkının bu durumdan şikayetçi olduğundan eminim ki haberiniz vardır. Ben de son derece dikkatli araç kullanıyor olmama rağmen defalarca taş fırlatılması nedeniyle mağduriyetler yaşadım. Durumu, Karayolları Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, BİMER gibi kuruluşlara yazılı olarak bildirmeme ve defalarca telefon görüşmeleri yapmama rağmen yola dökülen çakılların, yoldan geçen araçlar tarafından birbirine fırlatıp temizlenmesini beklemenin ve bir iki kez süpürme işlemi yapmanın dışında yetkililerin bir şey yaptığını görmedim. Tam ‘yol temizlendi, satıh bozuk da olsa en azından taş yok’ diye düşünürken iki gün önce tekrar çakıl dökme işine başlandığını öğrendim. Dün akşam da içinde bulunduğum aracın çakıla kapılması nedeniyle elim bir kaza geçirdim. Şansımızın yaver gitmesi nedeniyle takla atmadan, defalarca yolda savrularak dereye uçmak suretiyle kazayı yaralı bir şekilde atlattık…”

“YOLLARA DENETİM ŞART”

Satı kaplama çalışmasının ardından yollarda denetim yapılmasının gerektiğini de anımsatmadan edemiyor Karabağ;

“Karayolları yetkililerinin, yapılan ihalelerin şartnamelere uygunluğunu anında denetlemesi, taahhüt edilen zift miktarı ile orantılı çakıl dökme işinin yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi, çakıl dökme işleminden sonra silindirle yapıştırma işleminin gerçekleştirilmesi ve ardından yapışmayan malzemenin temizlenmesi konularında sıkı denetim yapılması, çalışması tamamlanmamış alanın trafiğe kapatılması, sürücülerin kontrollü kullanımının sağlanması gibi bir dizi teknik ve bilimsel önlemler alınarak çalışma yapılması elzemdir. Bu konuda geçen yıldan bu yana Karayolları yetkililerine yaptığım başvurulardan bir sonuç alamadım. Karayolları ve müteahhitler denetlemeli. Eğer bu denetimler yapılmaz veya yapılamaz ise, en azından biz vatandaşlar, böyle bir yüzey kaplama işini istememekteyiz. Eski haliyle kalsın daha iyi. Gölge etmesinler başka ihsan istemiyoruz... Şu teknolojik çağda beton asfalt ile kaplama yapılması gerekirken ve çok şükür ülkemizin gücü ve bölgenin ekonomik kaynakları buna yeterli iken çakılla satıh kaplama gibi son derece ilkel bir yol hizmetinin verilmesi tek kelimeyle düşündürücü…”

Evet, şu günlerde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımcıların da sıcak asfalt serim çalışmasını beklediği o yol güzergahındaki mıcırlar, resmen kazalara davetiye çıkarıyor…