*Maalesef, Covid-19’la yatıp kalkıyoruz. Covid-19’la birlikte piyasada bazı gıda ve temizlik ürünlerine talep arttı. Duyarlı esnaflar, artan talepler sonrası fiyata ciddi yansıma gerçekleştirmiyor. Bu süreçte dar gelirli vatandaşların desteğe ve morale ihtiyacı var.

*Bugün Batman Çağdaş’ta da en çok tüketilen malzemelere yönelik dikkat çekici haber var. Kolonya ve temizlik ürünlerinin yanı sıra C vitamini ağırlıklı ürünlere olan talep 2’ye ve 3’e katlandı.

BAZI ÜRÜNLERDE SATIŞ PATLAMASI YAŞANIYOR
Batman’da Covid-19 salgının pik yaptığı bugünlerde AVM ve marketlerde temizlik ürünleriyle sebze ve meyve reyonları tıklım tıklım durumda.

Yakınları Covid-19’la karşılaşanlar haliyle acil ihtiyaç duyulan ürünlere akın ediyor.

Son günlerde kolonya, pet şişe su, karton bardaklarda da satış patlaması yaşanıyor.

Satıcılar bu ürünleri müşterilerine karşılamak da zorlanıyor.

İç Anadolu Bölgesi’nden getirilen sarımsağın kilosu bugünlerde 20 TL.

Çukurova’dan gelen narenciye ürünlerinden portakal 7-8 TL, limon ise 4 TL’den alıcı buluyor.

Salgın bazı ürünlerin satışını 2’ye hatta 3’e katladı.

Geçen yıla göre sebze ve meyve tüketimine göre ciddi bir artış söz konusu.

SEBZE VE MEYVE HALİ ÜRÜN YETİŞTİREMİYOR
Uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda gerek ilaç kullanan gerekse de doğal ürünlere yönelen Covid-19’u geçiren vatandaşlar, C vitamini ağırlıklı ürünleri sofrasından eksik etmiyor.

Telefon üzerinden görüştüğüm Batman Sebze ve Meyve Hali Komisyoncular Derneği Başkanı Abit Taymur, salgın sürecinde Sebze ve Meyve Hali’nde bazı ürünlere her geçen gün talebin arttığını belirtiyor.

Bakın, Taymur neler diyor: “Bu süreçte ürünlerin gözdesi kuşkusuz sarımsaktır. Ardından da portakal, limon ve soğan geliyor. Kayısı ve erikte de talep arttı ama İç Anadolu’dan gelen sarımsağa ciddi bir talep var. Geçen yıla kıyasla ürünlerin satışlarında ciddi bir artış var. Bu Covid-19 etkisidir. Keşke bu salgın olmasaydı da bu satışlar bu kadar artmasaydı. Şu süreçte vatandaşlarımıza, özellikle Covid-19 salgını geçirenlere Allah’tan şifa diliyoruz. Vatandaşın sofrasında ihtiyaç duyduğu ürünleri getirmeyi görev biliyoruz. Vatandaşın mağduriyetini göz önünde bulundurup fiyatlara ciddi bir yansıma gerçekleştirmiyoruz. Bölgede en ucuz fiyatlara sahip Sebze ve Meyve Hali’yiz.”

Batman Sebze ve Meyve Hali Başkanlığını yıllardır yürüten Abit Taymur, iyi bir esnaf ve esnaflarıyla diyalog halinde olan bir STK temsilcisi.

Bu zorlu süreçte vatandaşa herkesin yardımcı olması gerekiyor ve Sebze ve Meyve Hali’ndeki gibi fiyatlara ciddi bir yansıma gerçekleşmemesi gerekiyor, çünkü vatandaşın bu süreçte desteğe ve morale ihtiyacı var.

YOĞURT SATIŞLARINDA DA ARTIŞ VAR
Batman’da bu süreçte en çok satılanlar arasında yöresel yoğurt ile hazır yoğurtlar yer alıyor.

Yaz döneminde çoğu evin buzdolabında yoğurt bulunur.

Hele ki, Covid-19 süreciyle birlikte yoğurtta da ciddi bir talep var.

Batman’da gerek bazı yoğurt fabrikalarının hijyenik koşullarda imalatını gerçekleştirdiği, gerekse çevre köy ve mezralardan Batman’a gelen yoğurtlardaki satışlar şu günlerde arttıkça arttı.

Yoğurt imalatı yapan bir iş adamıyla telefonla görüştüm.

İş adamının dikkat çektiği noktalar var: “Bu süreçte yoğurt tüketimi arttı ama düğün salonlarında o eski ortam olmayınca ayranda ciddi bir düşüş oldu. Elbette, pandemi gereği kuralların eksiksiz uygulanmasından yanayız. Yoğrut talebi arttı. Çoğu vatandaş hem havaların ısınması hem de Covid-19’a önlem sebebiyle yoğurta yöneldi.”

Bazı yoğurt imalatçıları ise sipariş üzerine sipariş aldıklarını belirtiyorlar.

Birkaç yoğurt satıcısı da başka bir noktaya dikkat çekiyor:
“Bu salgın döneminde yoğurt yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bazı market ve AVM’ler ürettiğimiz yoğurtları almak için adreslerimize kadar geliyorlar. Eskiden yoğurt satmak için market market dolaşıyorduk ama şimdi işler değişti. Covid-19 yoğurta talebi ciddi bir şekilde artırdı. Biz de fiyatlara bu durumu yansıtmıyoruz çünkü tüketimden kazanıyoruz.”

Kısacası; Covid-19 salgını piyasada bazı ürünlere talebi öyle bir arttırdı ki AVM’ler ve marketler en çok tüketilen ürünlerin peşinden koşuyor.

Çok zor bir süreçten geçerken duyarlı esnaflara da ihtiyacımız var.

Dar gelirli vatandaşın morale ve desteğe ihtiyacı var.

Bu süreç, birlik ve dayanışma günüdür.