*Batman Bölge Devlet Hastanesi'nde hasta izdihamı var. Yılda ortalama 2.5 Milyon hastanın tedavi olduğu 350 yatak kapasiteli hastane artık yükü kaldırmıyor. Sabahları erken saatte muayene olabilmek için poliklinikler önünde bekleyen yüzlerce kişinin manzarası görenleri düşündürüyor.

*Batman’ın 500 Yataklı hastanesi geciktikçe gecikiyor. Araştırma-İhtisas Hastanesi ile Tıp Fakültesi'nin acilen bu şehre kazandırılmasının gerektiğini her defasında söylüyoruz ama maalesef bu şehir sağlık yatırımlarında nedense arzu edilen yatırımlarla buluşamıyor.

MEVCUT HASTANENİN HALİ!
2005 Yılında hizmete açılan 350 yatak kapasiteli Batman Bölge Devlet Hastanesi'nin artık bu şehrin yükünü kaldırmadığını her defasında dile getiriyoruz. Batman'a daha önce yapılması planlanan yatırımlar maalesef gecikti.

Eğer 500 yatak kapasiteli yeni hastanemiz,  Elazığ ve Şanlıurfa'daki şehir hastaneleri ile birlikte yapılsaydı, Batman ve çevresi belki de Bölge Devlet hastanesine böyle yüklenmeyecekti. Koca bir şehirde 350 yatak kapasiteli hastanesi s.o.s veriyor. Maalesef, eski Kalkınma ise Sağlık Bakanlıklarının onay verdiği 500 yatak kapasiteli hastanenin temeli atılamadı.

Dün, bir okurumuz haklı olarak serzenişte bulunuyordu;
“'Hafta içinde tedavi olabilmek için erken saatlerde Bölge Devlet Hastanesi'nin yolunu tuttum ama polikliniklerin önünü görünce ürktüm... Yüzlerce kişi sıra almak için bekleyişteydi. Bu manzaradan sonra Batman'ın yeni bir hastaneyi ne kadar hak ettiğini gördüm. Neden Batman'ın yeni hastanesi bu kadar gecikti anlayabilmiş değilim. Yerel medyamız bu konuya değiniyor ama yeni hastanenin yeri hazır olmasına rağmen temelinin atılmaması da bizi bir o kadar üzüyor…”

Okurlar haklı... Daha önce de hatırlatmıştık; Mersin'e 1050 yatak kapasiteli şehir hastanesi kazandırıldı. Bir de bu büyük şehrin büyük ilçesi Tarsus'a 600 yatak kapasiteli hastanenin temeli seçim öncesinde atılmıştı.

Bölgemizde de Elazığ ve Şanlıurfa, Batman'ın yeni hastanesi için yer arayışında bulunduğu sırada o iki il’in politikacıları hızlı davranıp seçim bölgelerine devasa sağlık yatırımlarını hayata geçirmişlerdi. Biz ise tam üç bucuk yıl süreyle yeni hastanenin yeri için zaman kaybettik.

YENİ HASTANE ŞART
Evet, Batman hızla büyüyor... Özellikle şehrin sağlık yatırımı ve eğitim sorunları ön planda.

Sağlık yatırımlarının başını kuşkusuz yeni hastane çekiyor. 40 Yıllık eski SSK, şimdinin ise Kadın-Doğum ve Çocuk hastalıkları hastanesi binasına alternatif yapılan yeni hastane önümüzdeki yıl hizmete açılacak… Bu şehrin bir o kadar da 500 yatak kapasiteli yeni hastaneye ihtiyacı var.

Sağlık yatırımlarına paralel olarak Tıp Fakültesi ve Araştırma-İhtisas hastaneleri de eklenebilir… Bu da Batman için bir zorunluluk…

Siirt sağlık yatırımları açısından Batman'ın çok gerisindeydi ama birkaç ay öncesinde ‘Tıp Fakültesi’ kararını alınca ister istemez nüfusu dört kat büyük olan bir İl’in önüne geçmiş oldular.

Batman'da 6-7 özel hastane var diye yeni sağlık yatırımlarının gecikmesi Batman için bir kayıp olsa gerek... Daha önce de yazdık, tekrar hatırlatmak ta fayda var. Komşu illerin üniversitelerin tümüne ‘Tıp Fakültesi verilsin’ fakat sağlık üssüne aday şehirlere de pozitif ayrımcılık tanınsın.

Batman ‘Sağlık üssüne’ aday bir şehirdir.

Ne yazık ki geçmişteki politikacılar bu yatırımlara zaman ayırmadılar fakat yine de bu şehrin taleplerini üst düzey yetkililere hatırlatmayı ilgili merciler görev bilmeli...

İNŞAATCININ GÖZÜ HAVA MANİA'DA
İnşaat sektörü yaklaşık 3 yıldır bu şehirde ‘can’ çekişiyor.

Birçok inşaat firması, hava mania işi gecikince büyük kentlere yönelmişti.

Kimi İzmir kimi Mersin kimi de Adana'ya yöneldi… Haliyle her yaz mevsiminde 150 bin kişinin istihdam alanı Batman'da daraldı.

Son günlerde Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy'un hava mani ile ilgili verdiği mesajlar, inşaat sektöründeki kesime moral oldu.

Kimi yıllardır elinde tuttuğu arsasını değerlendirmek istiyor kimi inşaat firması ise yeni konut sitelerine yönelik projelerini hayata geçirmek istiyor.

Hava mania epey zaman aldı.

Fakat bir gerçek var ki o da bu sorunun çözüme yaklaştığıdır.

Bu şehrin Valisi'nden Belediye Başkanvekili'ne ve adını burada dillendirmeyeceğimiz birçok bürokratın çabasıyla Batman'ın hava mania sorununun çözümüne ramak kaldı artık.

Özellikle inşaat sektöründeki kesimin gözü hava mania'da.

Sivil Hava Yolculuk Genel Müdürlüğü, Batman raporunu tamamladı.

İmzalar atıldı. Artık üst düzey yetkililerin açıklamaları bekleniyor.

Umarız; bu şehrin yıllardır gündeminde olan hava mania engelinin artık kalkmasıdır.

Ve inşaat sektörünün yeniden canlanması şu günlerde durgun piyasaya ilaç gelecektir.

Kalın sağlıcakla…