“TÜRKİYE’DE YENİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ”
Ayda bir Milliyet Gazetesi ‘Sağlık Köşesi’nde omurga sağlığıyla ilgili yazılar yazan  Batmanlı Kayropraktik uzmanı Mert Tokmak, kayropraktik tedavi ile ilgili  önemli açıklamalarda bulundu. Tokmak, Türkiye’de Kayropraktik’in yeni bir tedavi yöntemi olmasına rağmen ABD ve Avrupa’da yaygın olduğunu belirtti. Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika  bulunan Harvard Tıp Fakültesi-Osher Womens Hospital Zürih gibi Üniversitelerin Tıp fakültelerinde klasik tıp eğitimlerine kayropraktik ile ilgili dersleride dâhil ettiğinin altını çizdi. Tamamlayıcı tıp tedavisinde omurga mekanik bozuklukların tanı ve tedavisinde kullanılan sağlık mesleğinin önemine dikkat çeken Tokmak; “Omurga ve diğer eklemlerde cerrahi boyutta olmayan problemleri çözmeye çalışıyoruz. Eklemler ile ilgili tüm mekanik  sıkıntılar, bel, boyun fıtığı diz ve kalça ekleminin mekanik kaynaklı  olanlarına tedavi uyguluyoruz. Bize daha çok eklemden kaynaklı mekanik ağrılar geliyor” diyor.

“KAYROPRAKTİK, TEDAVİ
FİLTRE GÖREVİNİ GÖRÜYOR”
Batmanlı Kayropraktik uzmanı Mert Tokmak, bir yılı aşkın süredir İstanbul’da Kayropraktik omurga sağlığı tedavisini yurt içi ve yurt dışındaki hastalara uyguluyor. Tokmak, şöyle devam ediyor; “Kayropraktik Cerrahiye gidecek hastalarla ile gitmeyecek hastalar arasında filtre görevini görüyor. Gerek manuel olarak gerekse ABD’den ve diğer Avrupa ülkelerinden getirdiğimiz kayropraktik masalarımızla hastaları tedavi ediyoruz.”

 “YURTDIŞINDAN DA HASTALARIMIZ VAR”
Batmanlı uzman Mert Tokmak, şöyle devam etti: “Çok ağrılı cerrahi boyutta olmayan hastalarımıza kayropraktik tedavisi uyguladığımızda başarılı sonuçlar alıyoruz. Birçok hastamızı gereksiz cerrahi müdahaleden kurtarıyoruz. Gerek yurt içi ve gerekse de yurt dışından da hastalarımız var. Hastaların kendilerine nasıl bir tedavi yöntemini uygulandığını bilmeli ve fizyolojik cevaplarını bilmeli . Bir-iki seansta hasta kendisini nasıl hissettiğini anlayacaktır. Kayropraktik tedavi ülkemizde yeni bir tedavi yöntemidir. Eklemlerdeki kalça, diz ve fonksiyon bozuklukları başta olmak üzere hastanın, iyi bir yaşam kalitesini sürdürebilmesi için bu önemli tedaviyi uyguluyoruz.”

TOKMAK’A ÖNEMLİ GÖREV
Türkiye’de sayıları 40’ı bulan Kayropraktik uzmanları arasında yer alan Batmanlı uzman Mert Tokmak, kısa bir süre önce merkezi İstanbul’da kurulan Kayporaktik Omurga Sağlığı Derneği’nin Bilim Etik Komisyon Başkanlığına da getirildi. Aynı dalda okuyan bazı üniversiteli öğrencilerin de üye oldukları dernekte 100 uzman ile öğrencinin bulunduğuna işaret eden Tokmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkezi İstanbul’daki derneğimizin üye sayısı her geçen gün artıyor. Şu anda Türkiye’de uzman sayımız 40 civarında ama gelecek vadeden bu mesleğe ve tedavi yöntemine ilgi her geçen artıyor. Hedefimiz kayropraktiği  diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiyede de bilimsel temele dayalı bir meslek haline getirmek Yakın bir sürede memleketim Batman’da da kayropraktik  tedavi yöntemiyle ilgili bir çalıştay  planlıyorum.” (Kutbettin Barlak)

Editör: TE Bilişim