** Çağdaş WebTV’nin Tıp bayramı haftasına yönelik hazırladığı özel yayına katılan Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Zeki Kemeç; “Korona sistemik bir hastalık. Sadece akciğeri tutmuyor. Akciğere nüfus ettiğinde özellikle eğilimli hastalarda bir takım organlar da tutuluyor. Özellikle böbreğe tutulum olduğunda sonuçları çok ağır oluyor” dedi.

“EKİP RUHUYLA SÜRECİ ATLATTIK”
Editörümüz Barış Arslan’ın sunduğu programa katılan Batman’daki tek Nefroloji uzmanı Dr. Zeki Kemeç, önemli açıklamalarda bulundu. Geçen yılın yaz mevsiminde Batman’da ‘pik’ yapan vakalarda zorlu süreci ekip ruhuyla atlattıklarını belirten Kemeç; “Ekip ruhuyla bu süreci takip ettik. Süreçten başarılı çıktık. Bu süreç sadece hastanede çalışanları kapsamıyor, en başta Valimiz, İl Sağlık Müdürümüz, Sağlık Müdürlüğündeki yöneticiler, idareciler ve en geri hizmetteki tüm çalışanlar canla-başla çalıştık. En yorucu aylar geçen yılın Temmuz ve Ağustos aylarıydı. Bazı hekim arkadaşlarımız ailelerini bile göremiyordu. Kimisi bu süreçte koronaya yakalandı. Sıkıntılı aylarda hastane doluluk oranı ve yoğun bakım oranları yüksekti. Bu süreçte müdürlüğümüz ve hastane yönetimimiz süreci iyi yönetti. 2020’de tüm hekimler, branş ayrılmaksızın korona hastalarına bakıyorduk. Bundan sonra da umarım il ve ülke olarak umarım böyle bir durumu yaşamayız” dedi.

“YAŞAM ŞANSI AZALIYOR”
Koronanın özellikle eğilimli hastalarda birçok ağır sonuca neden olduğuna da dikkat çeken Nefrolog Kemeç, şöyle devam etti: “Korona sistemik bir hastalık. Sadece akciğeri tutmuyor. Akciğere nüfus ettiğinde özellikle eğilimli hastalarda bir takım organlar da tutuluyor. Karaciğer, kalp ve böbrek gibi. Böbrekte tutulduğunda çok ağır geçiliyor. Yoğun bakım hastalarımızda özellikle böbrek yetmezliği olduğunda insanların yaşam şansı azalıyor. Hele hele diyaliz hastalarında bu oran daha da yükseliyor. Koronanın hayat alanı akciğerdir. Kan yolu ile böbreklere geliyor. Kalbe geliyor, karaciğere geliyor. Böbreğin hücrelerine yerleşiyor. Böbrek süzme yapamıyor, insanlar idrar çıkaramıyor. Böyle de olunca biz buna akut böbrek yetmezliği diyoruz. Akut böbrek yetmezliği olduğunda hastalar şişiyor. İdrar ile kan damarda birlikte dolaşıyor. Eğilimli hastalarda bu durum oluyor. Genetik olabiliyor, aile öyküsü önemli.”

“BATMAN’DA ŞEKER HASTALIĞI FAZLA”
Batman’da hastalık profiline de dikkat çeken Kemeç; “Batman’da şeker hastalığı çok fazla. En büyük böbrek hastalığı profilinin başında şeker hastalığı geliyor. Kalp hastalıkları geliyor, genetik bir takım hastalıklar da Batman’da var. Bir ailede görmede bozulma, protein kaçağı ya da idrarda gizli kan varsa ya da böbrek değerlerinde yükseklik varsa o ailenin tümü taranması lazım. Bir aile ferdinin böbreğinde polikistik varsa taranması lazım. Erken tanı için hayat kurtarıcıdır. Hasta profili olarak Batman’da diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek hastaları ön planda. Bu dünyada da olan bir durum” diye konuştu. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim