Mert TOKMAK[email protected]

Sırt çantaları, postacı çantaları, cüzdanlar ve spor çantaları; muhtemelen ihtiyaçlarınız (ve zevkleriniz) değiştikçe hayatınızın her aşamasında bir çanta taşıdınız. Ancak çantanız eşyalarınızı taşımak için uygun bir yol olsa da, mümkün olan en iyi sırt sağlığı desteğini sağlamayabilir.

Sırt dostu çantalar bulmak mümkün mü ve eğer öyleyse, hangisinin en faydalı olduğunu nasıl bilebilirsiniz? 

Çantanız Omurganızı Nasıl Etkiler

Çantanızın omurga sağlığınız üzerindeki etkisini etkileyen çeşitli faktörler vardır. İlk olarak, çantanızın içinde ne kadar taşıdığınız, omurganızı ne kadar sağlıklı tutmanızda önemli bir rol oynar. Çantanızın içindeki aşırı ağırlık - su şişeleri, kitaplar ve bilgisayarlar gibi - omurganızı uygun hizada tutmanızı zorlaştırır

Tek omuzlu çantanızı ekstra öğelerle tartmak, omurganızın uzun süre doğal olmayan bir şekilde eğilmesine neden olabilir. Bu, sırayla, günlük yaşamınızı etkileyebilecek sırt ağrısına neden olur. Ek olarak, çantanızda taşıdığınız ekstra ağırlık kaslarınızı zorlayabilir ve daha fazla ağrıya neden olabilir.

Omurga Dostu Çantalar Nelerdir ?

Küçük çantalar seçin: Dışarıdayken daima mümkün olan en küçük çantayı kullanın. Küçük çantalar aşırı kilo taşımanızı önler, bu da kaslarınızdaki ve omurganızdaki zorluğu azaltır.
 Tek taraflı çantaları tercih etmeyin: Vücudunuzun sadece bir tarafında ağır bir yük taşımanın asimetrisi sırt ağrısı için önemli bir nedendir. Tek kayışlı bir çanta kullanmak zorundaysanız, çantayı ara sıra yer değiştirerek yardımcı olun. Ayrıca, vücudunuzda çapraz olarak kullanabileceğiniz daha uzun bir kayış, ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
Çift  taraflı Çantaları tercih edin: Sırt çantaları, her yaştan eşya taşıması gereken ancak sağlıklı kalmak isteyen insanlar için giderek daha popüler bir seçimdir. Bir sırt çantasındaki çift kayışlar, yükün ağırlığını daha eşit bir şekilde dağıtmaya yardımcı olarak omurga ve kas gerginliğini önler. Sırt çantanızı uygun şekilde giymek , sırtınıza gerginlikleri de azaltır . Sırtınızın kavitasyonun altına yerleştirmekten kaçınarak sırt çantanızı olabildiğince yüksek sırtınıza takmanız önemlidir. Ayrıca, kayışları mümkün olduğunca sıkı tutun - bu, yükünüzü daha hafif hissettirmeye yardımcı olabilir.
Tekerlekli Çanta Kullanın: Özellikle büyük veya ağır yükler için taşıdığınız çantalar yerine tekerlekli bir çantaya geçmeyi deneyin. Tekerlekli çantalar , yükün ağırlığı tamamen sırtınızdan kalktığı için sırt ağrısına maruz kalma olasılığınızı önemli ölçüde azaltır.

Bazı çantalar diğerlerinden daha moda olabilir, ancak bu sırt sağlığınız  için iyi oldukları anlamına gelmez. Sırt dostu çantalar seçmek ve doğru şekilde giymek, ağrıyı önleyebilir ve sırt sorunlarınız varsa iyileşmenize yardımcı olabilir. Küçük değişiklikler yapmak ve eşyaları nasıl taşıdığınızı daha iyi bilmek sırtınızı sağlıklı tutmanın en iyi yoludur

Editör: TE Bilişim