** Batman Özel Dünya Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hayreddin Tay, 1-7 Nisan ‘ulusal kanser haftası’ nedeniyle ‘serviks’ kanseri hakkında kadınlara bilgilendirmelerde bulundu.

“EN ÖLÜMCÜL KANSER TÜRÜ”
1-7 Nisan ‘ulusal kanser haftası’ nedeniyle Batman Özel Dünya Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hayreddin Tay, serviks (rahim ağzı) kanseri hakkında uyarılarda bulundu. Rahim ağzı kanserinin en ölümcül kanserlerden olduğunu belirten Tay: “Serviks kanseri bir zamanlar dünyada kadınlar arasında kanser ilişkili ölümlerin en sık nedenlerinden biriydi. Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi verilerine göre 2008 yılında serviks kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4.1’dir. Yine Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2008 yılında Türkiye’de 1443 kadının serviks kanseri teşhisi aldığı ve 556 kadının serviks kanserinden öldüğü tahmin edilmektedir” dedi.

“ERKEN TANI ÖNEMLİ”
Op. Dr. Hayreddin Tay, şöyle devam etti: “Serviks kanseri serviks olarak adlandırılan, rahmin alt kısmının (rahim ağzı) kanseridir. Serviks, rahmin vajinaya açılan ve doğum esnasında genişleyen kısmıdır. Serviks kanseri kadınlar arasındaki en ölümcül kanserdir ve gelişmekte olan ülkelerde sıklığını sürdürmektedir. Erken dönemde yakalanmış serviks kanserli kadınların tanı konduktan sonraki 5 yıllık sağ kalımları %92 gibi yüksek düzeylerdedir. Serviks kanseri sonuçlarındaki gelişmenin ana sebebi kanser öncesi hücrelerin erken teşhisini sağlayan Pap smear testidir. Serviks kanseri, yaklaşık %20 oranda 65 yaş üzeri kadınlarda teşhis edilmesine rağmen kadınları daha çok 30’lu 40’lı ve 50’li yaşlarda etkileyecektir. Serviks Kanseri, uzun süren, inatçı yüksek riskli HPV enfeksiyonu sonucu oluşmaktadır. HPV 16 ve 18 Türkiye’de servikal kanserlerle ilişkili en sık görülen iki yüksek risk HPV tipidir. Pap smear ve HPV testi ile serviks kanser riskini azaltmak kolaydır. Çoğu serviks kanseri daha önce Pap smear yaptırmamış kadınlarda ortaya çıkmaktadır.”

KİMLER RİSK ALTINDA?
Op. Dr. Tay, kanser riski altındaki grupları ve etkenleri ise şöyle sıraladı; “-HPV teşhisi konmuş kadınlar - HPV aşısı yaptırmamış kadınlar - Prekanseröz lezyonlar için düzenli Pap smear yaptırmamış kadınlar - Anormal Pap smear sonucu olan ya da kanser öncesi servikal hücre değişikikleri tanısı öyküsü olan kadınlar - Daha önce serviks kanseri öyküsü olan kadınlar - Erken yaşta evlenen kadınlar - Otoimmün bir durumu, HIV enfeksiyonu ya da bağışıklık sisteminin zayıflatan herhangi bir durumu olan kadınlar. Zayıf bir bağışıklık sistemi kadında HPV enfeksiyonu gelişme olasılığını artırarak serviks kanseri gelişme riskini arttırır. - Sigara kullanan kadınlar. Belirtiler Serviks kanserinin erken evrelerinde tipik olarak belirti yoktur. En erken bulgu muhtemelen rutin jinekolojik muayene esnasında saptanan anormal Pap smear sonucu olacaktır. Serviks kanseri oldukça yavaş gelişir, böylece belirtisiz dönem yıllar sürebilir.”

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Serviks kanserinin belirtileri ise şöyle; “- Adet arası kanama ya da menopoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanama. Bununla birlikte anormal vajinal kanamaya başka durumlar da yol açabilir. - Sulu, pembe, soluk ve devamlı olan vajinal akıntı - Normalden daha fazla kanama olan ve daha uzun süren adet dönemleri - Sırt ağrısı - Kemik ağrısı ve kırıklar - Yorgunluk, bitkinlik - Vajinadan idrar ve dışkı kaçağı - Bacak ağrısı - İştah kaybı - Pelvik ağrı - Şişmiş ayaklar - Kilo kaybı.”

Editör: TE Bilişim