KALP HASTALARI DİKKAT!
Kurban bayramında fazla et ve ağır tatlı tüketilmesi hem sindirim sistemini, hem de kalp damar sağlığını olumsuz etkiliyor. Batman’daki bazı uzmanlar, sağlıklı bir bayram geçirmek için yapılması gerekenleri anlattı: “Kurban bayramında kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığı artıyor. Damar sertliği ile bilinen aterosklerotik kroner kalp hastalığının nedenleri arasında kötü ve düzensiz beslenme alışkanlığı var. Kontrolsüz diyet, obezite, siper tansiyon ve stres kaçınılmaz olarak ateroskleronozun oluşma nedenidir. Bu yüzden kalp hastaları eti kontrollü tüketmelidir. Bu tip beslenme alışkanlığını bayram sonrası devam ettiren kişilerde de ani kalp krizlerinin gelişebileceği akıllarda tutulmalı.”

ET NASIL SAKLANMALI?
Uzmanlar, etin uygun koşullarda korunup saklanması için dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle paylaştı: “Her yıl Kurban bayramında kırmızı et tüketiminde artış oluyor. Kurban etinin kesildiği gün değil, 24 saat sonra tüketilmesi gerekiyor. Çünkü kesildiği gün yendiği takdirde, et sert olduğu için sindirimde sorunlar yaşanıyor. Etin dolapta 24 saat bekletildikten sonra pişirilmesi daha uygun. Etleri yağlarından ayırmayı da ihmal etmeyin. Ayrıca yağda pişirme tekniğinin sağlıklı bir seçim olmadığını aklınızda tutun.”

YAĞSIZ VE HAŞLAMA ET TERCİHİ
Uzmanlar kronik rahatsızlıkları bulunanların sağlıklı bir bayram geçirmek için de nelere dikkat etmelerinin gerektiğini şöyle sıraladı: “Bol kalorili beslenmeden uzak kalın. Evinize gelen misafirlere de ikramları konusunda ısrarcı olmayın. Sofrada porsiyonları ve çeşidi arttırmak yerine azaltmaya çalışın. Yağsız ve haşlama et tercih edin. Yeme-içmede israfa kaçmayın. Bayram ziyaretlerini manevi zemine oturtmalıyız. Uzun süredir görüşemediğimiz arkadaşlarınızı, dost ve akrabalarınızı ziyaret ederek stresimizi atıp deşarj olmalıyız.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim