** Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, daha çok Ağız Diş Hastaneleri ile özel diş kliniklerinde uygulanan ‘implant’ tedavisine başladı. ADSM Başhekimi Dt. Masum Ekinci: “İmplant tedavisine 20 gündür başladık. Bu sürede 150 civarında hastaya implant uygulaması yapıldı. Bu tedavi yöntemini dış merkezlere göre 5’te 1 oranında daha uygun maliyetlerle gerçekleştiriyoruz” diyor.

GÜNDE 1200 HASTA TEDAVİ GÖRÜYOR
Batman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, vatandaşlara verdiği nitelikli hizmetle Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerini aratmıyor. Günlük 1200 hastanın başvurduğu Merkez’de bir süre önce ilk kez Çene Cerrahı da poliklinik yapmaya başladı. 5 Yıldır ADSM’nin Başhekimlik görevini sürdüren Dt. Masum Ekinci, vatandaşlara en iyi hizmeti sunabilmenin gayreti içinde olduklarını söyledi. Gazetemiz yöneticisi Barış Arslan’ın ziyaret ettiği Ekinci, çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaştı. İmplant tedavisine başladıklarını belirten Başhekim Ekinci: “İmplant tedavisine 20 gündür başladık. Cerrah implantları yapıyor. İmplantların üst yapısını ise protez uzmanı yapıyor. Özeller dahil protez uzmanı sadece merkezimizde bulunuyor. İmplant tedavisinde üniversite hastanelerindeki sistemi uyguluyoruz. Altyapı cerrah, üst yapı da protez uzmanı tarafından yapılıyor. Dış merkezlerde vatandaşlara maliyetli olan bu tedavi yöntemi Merkezimizde 5’te 1 oranında daha uygun yapılıyor” dedi.

“SEVKLER YARI YARIYA AZALDI”
Çene Cerrahının göreve başlamasıyla Diyarbakır’a hasta sevklerinin azaldığına dikkat çeken Başhekim Ekinci, şöyle devam etti: “Merkezimizde artık cerrahi işlemlerinin tümü yapılıyor. Çene cerrahımız şehrimiz için büyük bir fırsat. Bu sayede sevklerimiz ciddi oranda düştü. Ortodonti dışında neredeyse Diyarbakır’a sevk yapmıyoruz. Cerrahımız implant yapıyor, protez uzmanımız ise yüz protezi dahi yapıyor. Cerrahi olarak hiçbir eksiğimiz kalmadı. Çene Cerrahının atanmasında özellikle İl Sağlık Müdürümüz sayın Hakan Pamukçu’nun ciddi girişimleri oldu. Merkezimiz bünyesinde 60 doktorumuz var ama geçici görevde olanlar var. Merkezde şu an 45 aktif hekimimiz var. Günde ortalama 500-600 civarında kanal tedavisi yapılıyor. Bu tedavi oranıyla Türkiye’de ilk 5’teyiz.”

SEMT POLİKLİNİĞİ YOĞUNLUĞU AZALTACAK
İl Sağlık Müdürlüğü’nün yoğun çalışmalarıyla kısa sürede GAP Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin kısa sürede hizmete gireceğine de değinen Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Masum Ekinci: “20 Ünitelik semt polikliniğimiz hizmete girmek üzere. Genel olarak sıra alma işlemlerinde sıkıntılar yaşanıyor ama semt polikliniğimizin devreye girmesiyle yüzde 20 oranında bir yük azalmış olacak. 12 diş hekiminin ataması yapıldı. Semt polikliniğimiz günde 400 hastanın tedavisi yapılabilecek. Bu uygulamayla birlikte sıra sorunu da önemli oranda çözülecek. Ayrıca Merkezimizde poliklinik sıraları hariç, apse drenajı, diş çekimi ve dikiş alma gibi durumlarda sınırsız kontenjanımız var. Hiçbir şekilde hastaları geri çevirmiyoruz. 7/24 olarak nöbet polikliniğimiz bulunuyor. Aynı şekilde çocuk, engelli ve yaşlı hastaların hiçbiri sıra olmaksızın tedavi olabiliyor” diye konuştu.

“AYDA BİN KİŞİYE PROTEZ YAPILIYOR”
Merkez olmalarına rağmen hastane gibi hizmet verdiklerine de işaret eden Ekinci: “Genelde hastanede bu tarz özellikli işlemler yapılır. Ayda bin hastaya protez yapmak ciddi bir iş. Yoğunluklu olarak hastalara kanal tedavisi uyguluyoruz. Ne yazık ki ağrı ve çürük olmadan hastalar bize başvurmuyor. Oysa diş hekimleri olarak vatandaşlarımıza 6 ayda bir kontrol öneriyoruz. Diş çekimlerinde de Türkiye ortalamasının altındayız. Hekimlerimiz bu konuda ince eleyip sık dokuyor. Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunabilmenin gayreti içindeyiz” diye konuştu. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim