**Geçenlerde Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin konuğu olan Vali Ahmet Deniz ile sağlık başta olmak üzere birçok konuda sohbet ettik.

**Son dönemlerde sağlık yatırımlarına yönelik yazılarımızı da değerlendiren Vali Deniz; “Elbette programa alınan yatırımlar gerçekleşecek. Güney Raman çevre yolu yakınında yapımı tamamlanan yeni hastane 400 yatak kapasiteye çıkarılacak. Programlardaki yatırımları kış mevsimi gelmeden hızlandırmanın gayreti içindeyiz” diyordu.

NİTELİKLİ EĞİTİME KARARLI ADIMLAR
Eğitim kadar sağlık yatırımlarının da üzerinde titizlikle duran Vali Ahmet Deniz, Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nde şehrin genel yatırımlarına da değinmeden edemiyordu.
Yatırımlar konusunda Batman’ın iyi bir noktada olmasının altını çiziyordu Vali Deniz.
Sonra da devam etti:
“Özellikle eğitim yatırımlarında iyi seviyelerdeyiz. Eğitimin kalitesini daha da artırabilmenin çabası içindeyiz. ‘Nitelikli Eğitime Kararlı Adımlar’ projesi kapsamında bu yıl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz bünyesindeki İl Halk kütüphanesinde 8 öğretmen, öğrencilere ‘danışmanlık’ hizmeti veriyor. Öğrenciler, Türkçe, Fizik, Matematik-Geometri, Biyoloji ve Kimya derslerinden takıldıkları konu ve soruları, öğretmenlerin desteğiyle çözüyor. Geçmişte Milli Eğitim’de tıkanan bazı sıkıntıları konuşup, düzeltiyoruz. Göreceksiniz geçen yıl TEOG-2’de aldığımız başarının devamı gelmiş olacak.”
Eğitim kadar sağlıktaki bazı sorunların da çözülmesi konusunda Vali Ahmet Deniz, aksaklıkların giderilmesi için de yöneticilerin iyi niyetle çaba gösterdiğine dikkat çekiyordu;
“Bazı aksaklıkların giderilmesi için iyi niyetle çalışan arkadaşlarımız üzerlerine düşeni yapıyorlar. Bundan hiç şüphem yok.”

SAĞLIK YATIRIMLARI MASADA
Vali Deniz, Batman’ın sağlıkta yaşanılan sorunlarının da bir bir çözüldüğünü belirtirken kapasitesi ‘400 yatağa’ dönüştürülmesi planlanan yeni hastanenin kısa sürede ihaleye verileceğini de anlatıyordu;
“Sağlık yatırımlarında yatak kapasitesi olarak özel sektörde iyi konumdayız. Ancak devlet yatırımlarında Türkiye ortalamasının altındayız. Yeni yapılacak hastanemizde yatak kapasitesi artırılacak. 400 Yatak kapasiteli hastane için çalışmalar sürüyor. Bu önemli yatırımın 400 yatağa çıkarılması durumunda Batman rahatlayacak.”
Yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesinde yaşanılan sorunların da çözüldüğünü dile getiren Vali Ahmet Deniz;
“Kaba inşaatı tamamlanan hastanenin tasfiye işlemleri tamamlandı. İhale sürecinin ardından çalışmalar yeniden hızlandırılacak. Bölge Devlet Hastanesi bitişiğindeki hastanemizi kısa bir sürede hizmete açmayı umut ediyoruz” diyordu.
Yaz döneminde Batman ve ilçelerinde onlarca okulun tadilat-onarım çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Vali Deniz, eğitimin fiziki mekan sorununun önemli ölçüde çözüme kavuşturulacağını da belirtiyordu.
Bir ara söz dönüp dolaştı Batman’ın tek profesyonel ekibi Petrolspor’a geldi.
Sporseverliğiyle bilinen Vali Deniz, yeni sezonda Kırmızı-Beyazlı ekibin başarılı olma sözüyle destekleyeceğini söylüyordu;
“Petrolspor’umuz desteklenmeli. Mazisi başarılarla dolu 57 yıllık kulüp Petrolspor’a 3. lig yakışmıyor. Kulüp yöneticileri ile teknik heyete açık bir dille söyledim. Başarı halinde takıma destek vereceğimizi dile getirdim. Gördüğüm kadarıyla teknik heyet işi sıkı tutmayı başladı. Bu sezon Petrolspor’u bir üst lige çıkarmamız gerekiyor.”

****   *****
Türkiye Petrolleri korunur mu?
Batman’ın lokomotifi olan Türkiye Petrolleri, Üretim İşletme Müdürlüğü statüsünü aldı artık.
Her ne kadar Bölge Müdürlüğü statüsü diye anılsa da TP’nin saha hizmetleri tamamen TPİC’e geçti. 63 Yıllık koca TPAO’nun, Batman’da üretim dışında bir alanı olmayacak.
Geçen hafta Petrol-İş Sendikasının üst düzey yöneticileri, Batman’da düzenledikleri basın toplantısında TP’nin daha da küçülmemesinin gerektiğini söylediler. Bir de anlamlı mesaj verdiler;
“TP ile TPİC’in Genel Müdürlükleri Batman’da olsun.”
Evet, günlerdir Türkiye Petrollerinin yeni yapılanmasını yazıp-çiziyoruz.
Artık Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi diye bir kurum yok, Türkiye Petrolleri var.
Üretim dışında Türkiye Petrollerinin bir alanı olmayacak.
Geçmişteki TPAO’nun üst düzey yöneticileri, bu şirketi küçülttükçe küçülttü.
O oldu, bu oldu…
Onları bugün bir kenara bırakmak durumundayız...
Çünkü TP artık üretimiyle gündeme gelecek.
Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan 1300 işçiden 120’si önümüzdeki günlerde ‘gönüllü emeklilik teşvik’ yasasıyla emekliye ayrılacak.
TP’de çalışanların sayısı belki de 1000’nin altına düşecek.
1993’e kadar 7000 işçinin çalıştığı Türkiye Petrollerinde petrol emekçisinin sayısı 1000’e kadar düşürüldü.

BAŞKA İSTİHDAM ALANI YOK
Son yıllarda hızla küçülmeye giden ve işçi sayısı düşürülen başka da bir kamu kuruluşu yok.
Petrol-İş Sendikası, aylardır özelleştirme politikasının hızla yayıldığı Türkiye Petrollerinde küçülmenin önlenebilmesi için çalmadık kapı bırakmadı.
Birkaç yıl öncesine kadar TP Genel Müdürlüğü başta olmak üzere üst düzey yetkililerin kapısını aşındıran dönemin Petrol-İş yöneticilerine şimdi de etkili ve yetkililer; “Yapacak bir şey yok” diyorlar.
Türkiye Petrolleri’nin Ankara’daki üst düzey yöneticilerinin gözden çıkardıkları bu bölgede çıkan ‘kara altın’ın değerini 63 yıl önce bu topraklarda ter dökenler bilmiş.
Yabancı petrol firmaları, günde 60-70 ton varil petrolün üretildiği bu bölgede şimdi de kaya gazı için proje üretirken; TP’nin üst düzey yöneticileri nedense, önemli sahaları görmemezlikten geliyorlar.

BAKAN’DAN ANLAMLI MESAJ…
Geçen sene Batman’a konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, beraberindeki Milletvekili Ataullah Hamidi ile birlikte Batı Raman sahasında incelemelerde bulunduğunda anlamlı mesajlar da vermişti. Bakan Albayrak, buradaki petrol rezervlerinin ne kadar önemli olduğunu dile getirmişti;
“Türkiye petrolleri denilince ilk akla Batman ve Raman oluyor. 1948 Yılında keşifle başlayan yolculuk, 50’li yıllarda kurumsallaşmasıyla Türkiye için anlam ifade eden bir yer haline geldi. Burası petrol üretimi açısından önemli bir bölge. Kamu için devlet için ne kadar önemliyse, Batman için de bir o kadar önemli. İstihdamıyla, bölgenin kalkınmasıyla, gelişmesiyle, sosyal-kültürel anlamda da belki bugüne kadar tarihsel desteğiyle kurumsal olarak da çok önemlidir. Bundan sonra da bugün Türkiye’nin içinden geçtiği hassas durum hasebiyle kurum olarak da eskisinden çok daha fazla, çok daha önemle, hassasiyetle yaklaşacağımızı, şehre ve bölgeye çok daha büyük katkılarda bulunacağına inancım tamdır.”
Geçmişteki Bakanlar da şimdi ki Bakanlar da ‘Kara altın’da marka olan Batman’ın konumunu her platformda dile getiriyor.
Türkiye Petrollerinin bu şehir için ne kadar önemli olduğu, Türkiye Petrolleri’nin korunmasını sağlamak için siyasilerden de destek almaları gerekiyor. TP’nin sadece üretimden ibaret olmadığını dile getirilmesi şart. Eğer bu çabalar olmazsa Türkiye Petrolleri işletme statüsü de ortadan kalkar.
Olan Batman ve petrol emekçisine olur.