Halk sağlığı adına yoğun mesai harcayan Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca gerçeğini biliyorum.

Son bir aydır herhalde hiçbir kabine üyesi onun kadar yoğun mesai harcamadı, çalışmadı ve endişelenmedi.

Malumunuz Çin’den yayılan Koronavirüs salgın haline gelip, tüm dünyayı tehdit ediyor. Komşu ülkeler, özellikle İran’da ise oldukça tehlikeli bir hal aldı.

Halk arasındaki, “Bayram değil, seyran değil, eniştem beni neden öptü?” deyimini bilirsiniz.

Ülkemizde Koronavirüs ile ilgili çarpıcı, dikkat çekici bir gelişme yaşanmamışken, örneğin şüpheliler tespit edilmemiş iken, Sağlık Bakanı neden özel olarak basın toplantısı düzenleyip, ilginç açıklamalar yapıyor?

Sağlık Bakanı Koca’nın iki gün önce kamuoyunun karşısına geçip, “Virüs çok tehlikeli değil. Yüzde 85’i normal grip gibi geçiriyor. Bu virüsün ülkemizde görülmesi demek tüm halkımızı tehdit edecek bir felaket anlamını taşımıyor. Ve belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir” diye uzun uzun açıklamalar yapması, endişelere neden oldu…

Sayısız kişinin o açıklamalardan sonra, “Virüs Türkiye’ye girmiştir. Bakan toplumu buna hazırlıyor” diye düşündüklerini biliyorum, sizler de duymuşsunuz..

**

**

BAKAN KOCA NE DEMEK İSTİYOR?

Bakan Koca’nın bu açıklamasının basında yer almasından sonra sosyal medyada şu paylaşımı yaptım: ‘Sağlık Bakanı Koca, bence açıkça toplumu Koronavirüse hazırlıyor. Açıkça virüs bize de bulaşmış diyemiyor, evirip çeviriyor. Birkaç gün içinde virüs vakalarını açıklasa hiç şaşırmayacağım. Şu ifadelerini başka şekilde okumak mümkün değil: ‘Bu virüsün ülkemizde görülmesi demek tüm halkımızı tehdit edecek bir felaket anlamını taşımıyor. Ve belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir. Çünkü dün itibarıyla veya son 14 gün itibarıyla bölgede olup ülkeye giriş yapmış olan vatandaşımız da var. O nedenle son 14 günde özellikle bu 5 ülke olmak kaydıyla yurt dışına seyahat etmiş kişilerin mümkün mertebe kalabalık ortamlara girmemelerini önemsiyoruz. Bu, bugün ya da yarın rastlanmayacağı anlamına gelmez. Bugün için belki içimizde bu enfeksiyonu taşıyan son dönem İran ve benzeri ülkelerde bulunmuş olan kişiler olabilir. O nedenle önümüzdeki birkaç gün, 3 gün, 5 gün içerisinde karşımıza çıkabilir. Onun için özellikle dışarıda olup Türkiye’ye gelmiş olan kişilerin evde bulunmalarını ve o kişilerle de yakın temas içerisinde olunmamasını istiyoruz. Seyahat etmiş kişilerin herhangi bir risk varsa bulaştırıcılarının yüksek olduğunu o nedenle yüksek mertebede evde 14 günü tamamlamalarını, dışarıyla temas halinde olanların da bu anlamda buna uymalarını ve insanlarla yakın temas halinde olmamalarını özellikle istiyoruz."

Değerli Okurlar, Bakan’ın bu açıklamalarının başka anlamı var mı?

Bahse konu ülkelerden Türkiye’ye giriş yapmış olanlar varsa, onlar topluma karıştıktan sonra bu açıklamanın aslında büyük bir ihmal anlamına geldiğine inanıyorum…

**

**

Onları sorumluluğa davet etmesinin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Bakan Koca, daha çarpıcı beyanlarda da bulunarak karantina uygulamasına da başvurmayacaklarını belirtiyor…

Konu ile ilgili haberden bir kesiti bilginize sunuyorum: “Bakan Koca, kapıda bir salgının olduğunu bildiklerini kaydederek, ‘Ve belki de bu süreçte bu virüsü taşıyan içimizde insanlar da olabilir. Çünkü dün itibarıyla veya son 14 gün itibarıyla bölgede olup ülkeye giriş yapmış olan vatandaşımız da var. Biz bir bölgeyi karantinaya alamayız. Ama enfeksiyon ve salgının olduğu bizim açımızdan karantina ülkesi olarak görülen ülkelerden gelmiş olanların 14 günlük zaman diliminde kalabalık ortamlara girmemelerini, evlerinde 14 günü geçirmelerini ve bu süreçte herhangi bir bulgusu olduğunda; ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi maskesini takarak sağlık kuruluşuna müracaat etmelerini önemsiyoruz’ diye konuştu. Bir mevsimsel grip gibi düşünelim. Ama bu virüsün bulaşıcılığının çok yüksek olduğunu da biliyoruz. Gençlerin daha çok bulaştırdığını, riskin de daha çok yaşlı grubunda olduğunu biliyoruz’ dedi. Bakan Koca, Türkiye’de bugüne kadar toplamda 940 şüpheli vakanın olduğunu ifade ederek, ‘Bu 940 kişinin izole edilerek numuneleri çalışıldı. Tekrarla birlikte de toplamda 1162 çalışılan numune oldu ve bunların içerisinde pozitif olan vakamız olmadı. Bu virüsün ülkemizde görülmesi demek tüm halkımızı tehdit edecek bir felaket anlamını taşımıyor. Böyle bir durumda sağlık sistemimiz durumu kontrol altında tutacak güçte ve bununla ilgili olarak gerekli hazırlıkları da yaptığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Hastalığın bundan sonra ülkemize gelmemesi bugüne kadar sağladığımız bu durumun sürdürülebilir olması yalnızca sağlık çalışanlarımızın değil vatandaşlarımızın da gayretiyle mümkün. Bu anlamda vatandaşlarımızın basit tedbirler alarak duyarlı davranarak sorumluluklarını yerine getirmesini özellikle rica ediyorum. Türkiye genelinde şu an izolasyonu yapılan ve sınırlarımız içerisinde bulunan toplamda 112 kişi bulunmakta. Şu an pozitif çıkan herhangi bir vatandaşımız yok. Maskeye yurt dışından talepler var. İçeride bu talebin o kadar yoğun olmadığını ve vatandaşımızın bir panik havası içerisinde asla olmamasını sadece bu konuda bizim uyarılarımızı dikkatle takip edip, gereğini yapmalarını, herkesin de bir maske kullanmak gibi bir durum içerisinde olmamasını söylüyoruz’ dedi.”

Çok önemsememiz gerektiğinden Bakanın açıklamasına geniş yer verdim. Şu yazımdan sonra her an Koronavirüs vakaları resmen açıklanırsa şaşırmayacağım. Bütün komşularda görülmüşken, sınırlarımızdan yoğun kaçak göçmenler geçerken, ülkemizde bu virüsün görülmemesini mümkün görmüyorum. O nedenle endişelenmeyelim ama bu zaman diliminde gerekli tedbirlerimizi alalım diyorum. Sağlıkla kalınız.