Yunus Arslan'ın söyleşisi...

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. İhsan Aslanlı'nın içtenliği ve kapısının herkese açık olması pek hoşuma gitti. İhsan Aslanlı ile daha önceden İzmir fuarında tanışmıştık; ayaküstü bir tanışıklıktı bu. 4 ay önce, ''1. Batman Kitap Fuarı üzerine inceleme'' adlı yazım sonrası eleştirilerime hak verip, bir sonraki fuara muhakkak bu eleştirileri göz önüne alacağını belirtmişti. Açıkçası, ''eleştiriyi kabul etmesiyle'' Aslanlı'ya var olan saygım başka bir boyuta geldi. Çünkü toplumumuzda eleştiriyi kabul etmek neredeyse kalmadı ve eleştiriyi kabul eden bir yönetici...

Aslanlı ile sohbetimiz sonrasında Kültür Merkezi kompleksinin güney cephesinde yer alan müze binasını inceleme fırsatım oldu. Müzeyi incelerken, bana eşlik eden Zeynep İsen hanımefendi bütün eserleri birer birer anlattı, üzerine konuştuk. Batman Müzesi çok değerli eserleri bünyesinde bulunduruyor. Bu müzede 12.000 yıl öncesine gidebiliyorsunuz. Müzede Paleolitik Çağ dönemi, Uruk dönemi ve Orta Çağ dönemi eserleri, özellikle görülmesi ve incelenmesi gereken eserler olduğunu düşünüyorum.

İhsan Aslanlı ile gerçekleştirdiğimiz kısa söyleşi:

Fuarlar şehirde tartışılan konulardan biri. Fuarlardan verim alınabiliyor mu?

- EMITT Turizm Fuarı, turizm alanında dünyanın beş büyük turizm fuarından biridir. Biz EMITT'e gidip sadece stant açmıyoruz. Bağlı sektör olarak acente ve otellerimizle birlikte katılım gösteriyoruz fuarlara. Fuarlara iki grup şeklinde gidiyoruz. Türkiye merkezli tur operatörlerine ve yabancı tur operatörlerine acentelerimiz ve otellerimiz iki grup şeklinde gidip randevu alıp sürekli şekilde hem otellerini hem Batman'ı takdim etmeye çalışıyorlar. Yani kısacası biz fuarlara gidince sadece stant açıp insanlara çay dağıtmıyoruz. Diğer önemli bir husus ise, tüm Türkiye bu fuarlara katılım gösteriyorsa, biz Batman olarak neden katılmayalım? Fuarlar gerçekleşirken oturup ensemi yapalım koltuğumuzla? Oturduğumuz yerden mi kazanacak Batman? Ki şunu da belirtmek isterim, kimse bizim gibi acente ve oteliyle uyumlu şekilde çalışmıyor. Acentelerimize ve otellerimize gidip sorabilirsiniz.

Fuarlar verimli mi değil mi? Bir örnek vereyim: Vali bey, TÜRSAB Başkanı Şemsettin bey ve otelci arkadaşlarımızla oturuyorduk. İzmir fuarında İran tur operatörlerinden biri yanımıza geldi. İranlı tur operatörü dedi ki, ''Ben Batman'ı tanımıyorum''. Kendisine, Zeynel Bey türbesini, Seyid Bilal'i ve nice değerlerimizi anlattık. Nihayetinde, İranlı tur operatörü dedi ki, ''Gelin Tebriz'e, Urmiye'ye, Tahran'a ve bu gezileri gerçekleştirelim. Van, artık bize dar geliyor. Biz de sizin bölgenize gelelim''. Biz de İzmir dönüşünde bununla ilgili çalışmalar başlattık. Van tur operatörüyle istişare ettik. TÜRSAB aracılığıyla Urmiye ve Tebriz operatörleriyle görüştük. Önümüzdeki günlerde otellerimizden, acentelerimizden bir temsilci, müze müdürümüz ve ben 4 günlük İran seyahati yapacağız. Hemen akabinde İran'daki tur operatörlerini getirip Seyid Bilal'i, İmam Abdullah'ı, Zeynel Bey'i tanıtmaya çalışacağız. Bu uzun vadeli bir çalışma olacak. Fuar sayesinde böyle bir durum meydana geldi. Fuar her şekilde şehrimize katkı sağlar efendim. İhsan Aslanlı olarak fuarları çok önemsiyorum. Bu kapsamda ödenekler alıyoruz ve tanıtımımıza harcıyoruz.

- Kısa bir süre sonra öyle görünüyor ki Hasankeyf'e veda edeceğiz. Batman'ın tanıtımında bunun eksikliğini nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?

Önümüzdeki günlerde bir projemizi, gene valilikçe aldığımız karar bu, hem ulusal hem uluslararası çok büyük tur operatörlerini nisanda Batman'a getirtip yerinde tanıtımı, turizm haftası kapsamında gerçekleştireceğiz. Hem Avrupa'dan hem Türkiye'den 60-70'e yakın gerçekten turizme yön veren dostlarımızı Batman'da 3 gün boyunca ağırlamak istiyoruz. Turizm genel olarak bölge konseptidir. Lokal olarak düşünürsek kaybederiz. Mardin'i, Urfa'yı, Diyarbakır'ı önemsiyoruz. Çünkü birilerini ancak bölgesel anlayışla buralara getirebiliriz.

Halfeti örneğini vermek istiyorum. Kabul ediyorum, Hasankeyf çok ama çok önemlidir. Fakat, Halfeti sular altında kalmayıncaya kadar Halfeti tanınmıyordu. Yapılacak olan çalışmalar ve projeler çok önemlidir Hasankeyf için. Devlet bu konuda elinden gelenin fazlasını yapıyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan teleferik gibi birçok kapsamlı projeyle Hasankeyf'in faydalı bir konumda kalacağını düşünüyoruz.

Bazen çalıştaylarda bunu dile getiriyoruz: Batman sadece Hasankeyf'ten ibaret değildir. Sadece ''Mezopotamya'' demek bile bu bölgenin albenisini oluşturuyor. Son zamanlarda Mor Kiryakus Manastırı ile ilgili ciddi çalışmalarımız var. Geçen sene yatırım programına almak istedik, talep de ettik fakat tapusu İl Özel İdare'ye aitmiş. İl Özel İdare'ye ait olduğu için de bakanlık bunu yatırım programına almadı. Mor Kiryakus Manastırı'nı İl Özel İdare'den tahsis ettik. Bu sene tekrardan teklif ettik, umarım yatırım programına alınacaktır. Valilikte özellikle bu konu üstünde duruyor. Vali bey bizzat kendisi de bu konuyu takip ediyor.

Batman'ı kültür-sanat anlamında öne çıkaracağınız projeleriniz var mı?

Bazı alanlarda dezavantajlı olduğumuz bilinen bir gerçektir. Bunu saklamanın bir gereği yok. Tiyatro noktasında bölge müdürlüğü Diyarbakır'da, Güzel Sanatlar bölge müdürlüğü Mersin'de, Van'da... ve sürekli bunlar çalışırlar. Bize düşen ise kasımdan mayısa kadar zaman zaman Bakanlık, Türkiye turu yaptığı zaman bizi de faydalandırmaya çalışıyor. Fakat bize düşen sınırlı kültür-sanat etkinliklerinin bizi tatmin etmeyeceğini biliyorduk. Kendimiz bir şeyler yapalım dedik ve Milli Eğitim Müdürlüğüyle ve Halk Eğitim Merkeziyle görüştük. Ve bir bütçe oluşturduk. Bu kapsamda şu anda 3 tane çalışmamız var. Birincisi fabllarımız, İkincisi Grup Mevan, üçüncüsü Türk sanat müziği ve halk müziği. Bu etkinliklerimizi halkımıza sunduk, sunuyoruz. Kıyıda köşede kalan imkanları birleştirerek bunları gerçekleştirebildik. Belediye ile birlikte çalışmalarımızı uyumlu yürütüyoruz.

Düzenlediğiniz kültür-sanat etkinliklerinin halkta karşılığı oluyor mu peki?

Bizim için kriter, salonun doluluk oranıdır. Milletimiz etkinliklerimize geliyor. İstediğiniz etkinliği söyleyin kamera görüntülerine bakalım, göreceksiniz ki bütün etkinliklerimize katılım oranı çok yüksek. Ve çoğu zaman koridorlarda oturuyor insanlarımız. Salon kapasitemiz 400 ama 700 kişinin bile geldiği etkinliklerimiz oluyor.

Kurum olarak özel tiyatrolara, sanat evlerine desteğiniz oluyor mu?

Bizim, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğümüz var. Sadece derneklere yaptığı yardımlar, destekler var. Güzel Sanatlar Genel Müdürlülüğümüz var; bir sene içerisinde yapılacak etkinlikleri ve projeleri katkı anlamında destekliyor. Benim göreve gelişimle birlikte, kendim gidip derneklere projeler hazırlattırıyorum, projeyi de ben yazıyorum ve gönderiyoruz Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlülüğüne. Halkımızın bu desteklerden pek haberi yok açıkçası. Derneklerin projelerine destekler var. Ama bu alanda çalışan arkadaşlarımız bu desteklerden habersiz oluyorlar genelde. Çoğu kez dernekleri gidip ben getirtiyorum, haberdar ediyorum. Derneklerin tek yapması gereken, etkinlikleri öncesi en az 1 ay önceden müracaat etmeleridir.

Batman Müzesinde son durum nedir?

Bu konuda şansızız maalesef. Bizi 12.000 yıl öncesine götüren müzemiz var fakat zaman açısından ters bir döneme denk geldiği için pek tanıtımını yapamadık. Bakanlığımızdan da müzemizin bedava gezilmesini talep ettik. Umarım müzemiz ileriki günlerde çok daha iyi yerde olacaktır. Bununla birlikte El Cezire bilim merkezini kuruyoruz. Bilim merkezimizin bir parçasını da buraya getireceğiz.