*1 Kasım’da yeniden sandık başına gidecek olan Batmanlı seçmenlerin ortak görüşü; “Artık erken seçim kapıda. Koalisyonun kurulacağını beklerken erken seçim kararı hiç de iyi olmadı. Fakat oylarımızın rengi belli. Çok da sonuç değişmeyecek. Milletvekili seçimlerinde değişiklik heyecan yaratır...”

SEÇMEN, 1 KASIM’A ENDEKSLENDİ

61 Günün kaldığı erken genel seçim havasına girmeye çalışan Batmanlı seçmene;  “1 Kasım seçimiyle ilgili ne düşünüyorsunuz” sorusunu yönelten Batman Çağdaş muhabirleri, yine sokağın nabzını tuttu. Erken seçime soğuk bakan çoğu seçmen, “Koalisyon kurulmasını beklerken erken seçim kararı çıktı. Ne olursa olsun, bölgede sonuç değişmeyecek” diye mesaj verdi. İşte Batmanlı seçmenlerin görüşleri;


Fahrettin ÖZLÜK (50): “Kendi adıma Halkların Demokratik Partisi Milletvekillerinden memnunum. Fakat sıralama değişebilir. İktidar partisinin Kürt sorununa yönelik yanlış uygulamaları yine bölgede kendisine oy kaybettirecektir. 7 Haziran’da 1 vekil çıkaran Ak Parti’nin bu kez Batman’da ‘vekil’ çıkaracağını düşünmüyorum. Çünkü iktidar partisi, bölgede hala yanlış bir politikada diretiyor. HDP’de Milletvekili aday listesi benim için fark etmez.”


Veysi ŞEKER (29): “HDP’de Milletvekili adaylarının listeleri gözden geçirilmeli. Sıralama dikkate alınmalı. Batman’da ezici oy potansiyeline sahip HDP Milletvekili listeleri tabanın görüşleri doğrultusunda elden geçirilirse, neden 4’te 4 yapmasın? Bu listeyle 1 Kasım seçimlerine gidilirse HDP, Batman’da oy kaybına uğrayabilir. Ak Parti’nin Batman’da 2 vekil çıkarması zor bir olasılık ama HDP’nin tabandan uzak bir aday listesi Ak Parti’ye şans tanıyabilir.”


Fahrettin ŞANLI (30): “HDP’de mevcut Milletvekilleri arasında iyi performans gösteren vekillerden biri de Ali Atalan’dır. Diğer vekiller için pek bi şey demiyeceğim. Meclise, genç, dinamik, güçlü, cesur, gözüpek girişken Miletvekilleri gönderilmeli. Erken seçim taraftarı değilim. HDP, 80 vekil’le Meclis’e girdi. Tek arzumuz, koalisyonun kurulmasıydı. Şayet koalisyon kurulsaydı, şu anda yaşadığımız sıkıntılarla karşılaşmazdık. 1 Kasım’da Ak Parti’nin vekil çıkarması zor, ancak daha seçime iki ay gibi uzun bir süre var. Zaman ve adaylar, iktidar partisinin vekil şansını arttırabilir.”


Yücel AVCI (37): “7 Haziran’da başarılı bir seçimi girede bırakan bir HDP gerçeği var. 4 vekilden biri AK Parti’yi, diğerlerini ise HDP almıştı. 1 Kasım’daki erken seçimde ise Batmanlıların çoğu oyunu HDP’den yana kullanacağına inanıyorum. Son günlerdeki olaylar halkı çok etkiledi. Halk, haliyle tercihini HDP’ten yana kullanacaktır. İktidar partisi ise sadece Batman’da değil, ülke genelinde oy kaybına uğrayabilir.”


Kutbettin AVCI (48): “Benim için Milletvekilliği adaylarının pek bir önemi yok. Önemli olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tır. O barış yanlısı ve iyi bir siyasetçidir. Günlerdir ağzından ‘barış’ söylemi dışında bir şey düşmüyor Demirtaş’ın. Çözüm sürecinde oyumu AK Parti’ye vermiştim. Daha sonra sürecin oyalama taktiği olduğuna kanaat getirince, tercihimi artık HDP’ten yana kullandım. Her zaman ‘barış’tan yana oyumu kullanan biriyim. Batman’da tercih ettiğim miletvekili adayım yok. Ak Parti belki 1 vekil çıkarabilir. Daha seçime 2 ay var, Ak Parti eski süreci geri dönerse vekil sayısını 2’ye çıkarıp dengeleri değiştirebilir. İktidar partisinin şu an ki politikasıyla1’i bile tehlikeye düşürür.”


Fuat YILDIZ (30): “Milletvekilliğine aday gösterilenlerin iyi çalışmasına bakarım. HDP’nin yaklaşan seçimlerde bu kez 4’te 4 yapacağına inanıyorum. Yapamazlar diyenler ise ‘kara propaga’nda yapıyor. Diğer seçimlerde ortaya atılan komik söylemleri seçmenler boşa çıkarmıştı. Elbette iyi adaylar, seçimin kaderini etkiler. Eğer listeye girmeyi başarmışsalar, onların da bu başarısını gözardı etmemek gerekiyor. Her şeyden önce adaylar samimi olmalı. İşi yapabilen gelir, oy alıp vekil olur. Bana göre önümüzdeki seçim halk şahısa değil; ideolojiye oy verecek. AK Parti, böyle giderse tüm bölgede olduğu gibi Batman’da da oy kaybına uğrayacak.”


Hasan ÖZALP (29): “HDP mevcut listeyi gözden geçirirse oy patlaması yapabilir. Adaylara itirazım yok, fakat daha iyi adaylarla HDP, Batman’da 4 yapabilecek kapasitede. Adaylıkta hep ideoloji ön plana çıkıyor. Herkesi temsil edecek adayların olması HDP’ye zenginlik katar. Farklılıklar, zenginlik sayılmalıdır. AK Parti aday değişikliğine gitmesi durumunda bile çok sürpriz bir sonuç alacağına inanmıyorum. Ak Parti 13 yıllık iktidarında halkın beklentilerine cevap vermemiştir.”


Felek TARHAN (25): “Vekil adayım, genç, dinamik, girişken, öz güveni olan ve seçmeni iyi temsil eden kişilerden olmalıdır. HDP şu anki mevcut vekillerle listeye girerse, 4’te 4 yapacağını düşünmüyorum. 1 Kasım’daki seçimde HDP daha güçlü ve ses getiren bir listeyle hazırlanırsa, oy patlaması yapar. Ak Parti, önümüzdeki seçimde yine bir vekilini çıkaracaktır.”


Fırat BAYTAR (23): “HDP mevcut listeyle seçime girerse, çok da ciddi oy kaybedeceğini düşünmüyorum. Milletvekili aday listelerini yeterli görüyorum. HDP’nin baraj sorunu yoktur. HDP, artık Türkiye partisi olmuştur. Kafamda herhangi bir aday yoktur. HDP’de mevcut vekiller listeyi girmeyi başarmışsalar, bu da hak ettiklerinin göstergesidir. Ak Parti’nin HDP’den aldığı oylar sabit oylardır. Bu süreçte Ak Parti’nin Batman’dan vekil çıkarması biraz zor görünüyor.”


Abdulgaffar TAŞ (27): “HDP’nin mevcut Milletvekili listesi Batman için bir sıkıntı yaratmayacak, fakat bölge için büyük sıkıntı yaratır. Listede değişikliğe giderse HDP seçmenden daha çok oy alır. Ak Parti’nin bölgemizde eskisi kadar oy alacağına inanmıyorum. Çünkü, Kürt sorunundan gittikçe uzaklaşan bir parti konumuna düştü. Bir an önce akan kanın durması ve barış ortamının tesisini istiyoruz.”


Mehmet ŞEN (31): “Milletvekiliği adaylarını o kadar önemsemiyorum. Ak Parti güçlü aday gösterse de bölgemizden çok büyük oy çıkaracağını düşünmüyorum. Adayların kalibreleri şüphesiz önemlidir. HDP’nin önümüzdeki seçimde Batman’da 4’te 4 yapabilmesi için güçlü bir adaya da gereksinim olduğu unutulmamalıdır.”


Mahmut DOĞMUŞ (41): “HDP’de Milletvekili aday sıkıntısı sözkonusu değil. Önemli olan Milletvekili adaylarının parti ilkesine bağlı kalmaladır. Kültürlü, tahsilli, yetenekli kişilerden oluşacak adaylar HDP’nin elini güçlendirir. HDP dışındaki partilerin bu bölgeye hiç faydası olmayanlar, koalisyondan kaçanlar ve rant dışından hiç bir beklentisi olmayanlara seçmenlerin oy vereceğine inanmıyorum.”

Editör: TE Bilişim