** Batman’da Kent Ekonomi Konseyi’nin kurulması gerektiğini belirten ASKON Şube Başkanı Mehmet Selman Nasıroğlu: “İlimizin her yönüyle kalkınması için bu oluşumu gerçekleştirmeliyiz. Batman, Gaziantep’e alternatif bir üretim şehridir. İl yöneticilerinin ve STK’larının içinde yer alacağı bu konsey, kente çok şey kazandırır” diyor.

İŞ DÜNYASINI DİNLİYORUZ
Batman, son yıllarda merkezi İstanbul’da bulunan işadamları derneklerinin ‘gözde’ ili konumunda. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer kalmayan, 2. Organize Sanayi Bölgesi için de çalışmaların başladığı petrol kentinde her iş sektöründen yatırımcı ve girişimci sayısının artması dikkat çekici. ‘Girişimci şehir’ hüviyetine sahip Batman’da işadamları artık dernek çatısı altında bir araya geliyor. Batman Çağdaş olarak işadamların, yatırımlarını, faaliyetleri ve sorunlarını dinlemeye start verdik.

‘Batman iş dünyasından’ söyleşilerimize derneklerden başladık. Derneklerin ardından Oda ve esnaf temsilcilerini de sayfalarımızda konuk edeceğiz. Ardından Batman’a yatırımlarıyla katkı sunan işletmelerin temsilcilerini de dinleyeceğiz. Söyleşilerimizin ilk konuğu ASKON Şube Başkanı Mehmet Selman Nasıroğlu oldu. Keyifli bir söyleşide ASKON’un yanı sıra Batman ekonomisini konuştuk.

Söyleşi: Barış Arslan
Fotoğraflar: Bahar Çakar

-ASKON, Batman’da faaliyetlerine ne zaman başladı. ASKON’u anlatır mısınız?
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) şubesini Batman’da 2015’te kurduk. Yaklaşık 2.5 yıldır sahada faal olarak bulunuyoruz. 1998 Yılında Necmettin Erbakan hocanın talimatıyla 17 ağabeyimizin bir araya gelmesiyle kurulan bir dernektir ASKON. Merkezi de İstanbul’dur. O günden bugüne temiz, İslami hassasiyeti olan, 47 şubesi olan, yurtdışında da 9 temsilciliği bulunan iş adamları derneğidir ASKON. Batman Şubesi, 22. Şube olarak faaliyetlerine başladı. Kurulduğumuz süreçte bize en yakın dernekler Van ve Elazığ’dı. Bizden sonra Diyarbakır’da şube kuruldu. Yakın bir süreçte de Siirt’te ASKON faaliyetlerine başlayacak.

-Ne tür çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Bizim gibi işadamları derneklerinin en önemli alanı, işadamlarını bir araya getirip, onları kaynaştırmaktır. Tabi ki ASKON’da faaliyetlerimiz biraz daha farklı. Yılda bazen iki, bazen de üç kez ‘Başkanlar Kurulu’ toplantısı gerçekleştirerek, isteyen üyelerimiz farklı şehirlerde mini fuarlarda bir araya geliyor. Geçen sene bu toplantıyı Kayseri’de düzenlemiştik. Mersin’de ise ‘iş geliştirme toplantısı’ düzenledik. Orada herkes kendini ve yaptığı işi tanıtıyor. Farklı iş adamlarıyla tanışıp, sektörlerinde işbirliği yapma fırsatı buluyor.

-Derneğinizin ‘Haklı kazanç’ sloganı nasıl bir mesaj veriyor?
Üye alma konusunda çok hassas bir derneğiz. İslami hassasiyeti olan bir dernek olduğumuzdan bir iş adamının ticaretinde helal çalışması, hakka, hakkaniyete dikkat etmesi, ticaretinde düzgün olması kriterini ön planda tutuyoruz. Bunun için ‘haklı zenginlik’ diyoruz.

-Batman’daki çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Bizler yaşadığımız memleket için kafa yoran insanlarız. Her Çarşamba günü yönetim kurulu toplantımız olur. Bu toplantıda Batman için beyin yoruyoruz. ‘Batman için ne yapabiliriz?’ sorusuna arkadaşlarımızla birlikte yanıt arıyoruz. Mesela son zamanlarda özellikle gazeteci-yazar Arif Arslan’ın üzerinde titizlikle durduğu uçak seferleri sorununu bizler de çok önceden gündeme getirmiştik. İlk gündem maddemiz uçak seferleriydi. Maalesef, Batman’da lobicilik anlamında faaliyetimiz olmadığı için bunu gündemde tutamadık. İş adamları olarak neden İzmir veya Antalya’ya gidememeyi tartıştık, ulaştığımız ilgililere de bu sorunu aktardık. İl’in gerçekleri vardır. Biz ASKON olarak kentin bütün sorunlarını korkmadan dile getiriyoruz. Dile getirmeye de devam edeceğiz.
Kurulduğumuz günden beri önceliklerimizin arasında fuar alanı var. Bunu bütün kurumlarda dile getiriyoruz. Bu fuarda Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan arkadaşlar ürünlerini teşhir edebilecek. Dışarıdan bir iş adamı geldiğinde Batman’da mobilyanın, şırınganın, alçının, poşetin, LED ışığının üretildiğini bilecek. Batman’daki vatandaşlarımız bile bunları bilmiyor. Çünkü bir fuar alanımız yok. Başka bir isteğimiz de Tekno Kent’ti. Tekno Kent’te OSB ve üniversite iç içe çalışıyor. Tekno Kent’teki ürün vergiden muaf olur. Böylelikle piyasaya girdiğin zaman bir sıfır önde başlamış oluyorsun. İşin ekonomik tarafını bir kenara bıraksak, üretimi ARGE’yle profesyonel bir ekiple yapıyorsun.  Daha teknik çalışılıyor Tekno Kent’te. Şimdi bunun adımları atılıyor. Bu anlamda mutluyuz. Başka bir arzumuz da ‘Kent Ekonomi Konseyi’ kurmak. Yeni gelişmekte olan bir kentiz. Hala eski düşünceler sabit. Bu da şehirleşmemenin en büyük nedenidir. Kurulacak Ekonomi Konseyinde ilimizin ekonomisini ele alıp, sorunlarımızı aşabiliriz.

- ‘Kent Ekonomi Konseyi’ kulağa hoş geliyor, gerçekleştirmek istediğiniz bu yapıyı biraz daha açar mısınız?
Bu fikrimizi birçok yerde anlattık. Ancak hayata geçiremedik. Örneğin bu Konseye ASKON nasıl üye olacaksa Valilik, Belediye ve Ticaret Odası da olmalı. Bu yapıda dönemsel başkanlıklar olabilir. Kentin ekonomik sorunları başta olmak üzere diğer sorunları masaya yatırılarak, çözüm aranabilir. Örneğin şu anda gündemde OSB var. Batman, sanayisine yetmiyor. 1500 dönümlük bir arazi daha tahsis edildi. Bu da yetmeyecek. Batman’ın, Gaziantep’e alternatif bir üretim şehri olacağına inanıyorum. Bu anlamda yapılacak 2. OSB 40-50 yıllık ihtiyaca cevap verebilmeli. Batman’ın işadamları özveriyle çalışıyor. Yeniliğe açık bir toplumuz. İşte tam da burada yapılacak yatırımlarda veya diğer ekonomik planlamalarda kentin dinamikleriyle bir araya gelecek oluşuma ihtiyaç var.

-ASKON’u, zaman zaman sosyal sorumluluk projeleri ve yardım kampanyalarında görüyoruz. Müdahil olduğunuz yeni projeler var mı?

Tabi ki hem kendi çalışmalarımız var hem de olabildiğince diğer STK’ların projelerine destek vermeye çalışıyoruz. Dernek olarak Ramazan ayında iftar yemeği düzenleyeceğimize yardım yapmaya karar verdik. Geçen Ramazan’da 417 yetim çocuğunu giydirdik. Bu Ramazan’da da yardımlarımıza devam edeceğiz. Onun dışında Cizre’den, Silopi’den gelen üniversiteli gençlere 5.256 adet iç çamaşırı desteği sağladık. Yine Kozluk ilçemizin bir köyünde okula çeşitli yardımlar ulaştırdık. Bu tür çalışmaları çok da kamuoyuna duyurmuyoruz. Örneğin geçenlerde sizin gazetenizin gündeme getirdiği bir annemizin içinde bulunduğu durum bizi çok etkiledi. Kendisine gerekli desteği sunduk. Bunu size bile paylaşmadık mesela. Biz yardımlarımızın çoğunu duyurmuyoruz. Ancak teşvik amacıyla yardımlarımızdan 10’undan 3’ünü kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yeni bir projemizi de ilk kez sizinle paylaşayım. Henüz tamamlanmadı ama Bakanlıktan onay bekliyoruz. İlimizin kanayan yaralarından biri de ne yazık ki uyuşturucu kullanımı. Bu nedenle SODES projesi hazırladık. Valiliğimizin desteğiyle projemiz şuan Bakanlıktan onay bekliyor. Proje kapsamında uyuşturucu kullanan kardeşlerimizi profesyonel bir ekiple tedavi edip, Batman dışında gezilere göndermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde gelişmeleri sizinle paylaşacağız.

- Biraz da Batman ekonomisini ve işsizliği konuşursak, TÜİK verilerine göre işsizliğin en fazla olduğu iller arasındayız. Bu sorunu nasıl aşarız?
Batman’da, işsizlikten ziyade, kalifiye eleman sıkıntısı olduğuna inanlardanım. Bunun için bir panel yapmayı da planlıyoruz. Bölge olarak da bir türlü rahat edemedik. Hendek olayları ve 15 Temmuz derken büyük iş adamları burada yatırım yapmaya korkar oldu. Sermaye korkaktır, bu yüzden büyük iş adamları gelmiyor. Ekonomimizdeki başka bir soruna dikkat çekeyim. Üyemiz poşet üretiyor, fakat Batman’a satamıyor. İstanbul’a gönderiyor. Bir kamu kurumuna masa alınacaksa öncelik Batman’daki firmaya verilmeli. Burada pazar, hammadde, nakliye sorunu var. Bunları göz ardı etmeden üreticiye destek olunmalı. İlimizde ekonomimizin canlanmasını istiyorsak bu sorunları aşmamız gerek. Batman’da işsizliğin had safhada olduğunu düşünmüyorum. Biz sahadayız, sokaktayız. Bir örnek vermek istiyorum; sonbaharda köyde fıstık ektim. Fıstığı toplamak için işçi bulamadım. Bunu küçümseme anlamında söylemiyorum. İşsizlik yok, nitelikli eleman sıkıntısı var. Şimdi ki gençlerin mantığı; Devlet kurumu olsun da neresi olursa olsundur. Özel de İş-Kur da aynı ücreti ödüyor. Birinde disiplin, iş ahlakı var. Buna uymadığın zaman sistem seni dışarı atar. Gençler rahat çalışmak istiyor. Batılı insanlar bizden daha bilgili, kültürlü ve çalışkan değil. Buna bütün kalbimle inanıyorum. Ancak Batı’da inanılmaz bir sistem var. Eğer sen o sisteme entegre olmasan sistem, seni otomatik olarak dışarı atar.

- Batman, yatırımlar noktasında hangi düzeyde?
Hükümetimizin güzel yatırımları var. Ancak şehrimizin sağlığıyla ilgili ciddi sıkıntılarımız mevcut. 200 Yataklı yeni bir hastane yapılıyor ama bu yetersiz olur. Şehrin 3’te 2’si 17.00’den sonra sağlık hizmetinden konum olarak faydalanamıyor. Bölge Devlet Hastanesi ihtiyaca cevap vermekte zorlanıyor. Yeni yapılan hastanemiz 400-500 yataklı olacak ki bir Tıp Fakültesi’nden söz edebileceğiz. Sağlık alanında ciddi eksikliklerimizin olduğuna inanıyorum.

-Peki, siz bir yatırım yapmak isterseniz, Batman’da hangi yatırımı gerçekleştirirdiniz?
Yatırımı büyük, işlevselliği çok karmaşık da olsa ben Batman’a Top kek Fabrikası kurmak isterdim. Çünkü marka değeri olan bir ürünümüz yok. Neden olmasın?  Torku, bugün nasıl Torku oldu? Onlar da bizim gibi bir kooperatif olarak başlamış, bugün her alanda varlar. Hayal ediyorum, neden Batman’a bir top kek fabrikası kurmayalım. Tabi bunu yaparken de çalışacak nitelikli kardeşlerimizin de sıkıntısı olmaması lazım. Gıda mühendisleri şuan hep boşta. Batman’da böyle bir fabrika kurulursa bütün Güneydoğu’ya, komşu ülkelere de gönderilir.

- Madem hayalden gidiyoruz, o halde markanızın ismi ne olurdu?
Biz ne kadar sıkıntı da çeksek de Batman’ın Batman olmasındaki en büyük neden petroldür. Topkek’e de petrol adını verirdim. İsim tabi geliştirilebilir ama İstanbul’daki bir vatandaş o keki aldığı zaman Batman’ı anlayabilmeli. Bir dönem ben askerdeyken Batman’da helva üretimi yapılıyordu. O dönem askerdeyken aldığım helvanın üretim yerinin Batman olduğunu görünce çok mutlu olmuştum.

- Yatırımcılara gerekli kolaylık sağlanıyor mu?
Bürokrasimiz hantal. Başkanlık sistemine geçtiğimiz zaman bu hantallık bitecek. Biz bunu ilk günden beri savunuyoruz. Bürokrasi, iş verene ve çalışana sıkıntı çıkarıyor. Buna bir örnek verim; bir üyemiz 8 ay bir belge bekledi. 8 ay boyunca fabrikası, Bakanlar Kurulu’ndan o belge için bekledi. Ben bir şirket kurduğum zaman neden o şirketi 1 günde değil de 1 haftada kurayım? Bütün belgelerimi, izinlerimi almak için neden Bakanlar Kuruluna gidelim? Bakanlığın eğer ilimizde temsilciliği varsa, o temsilcilik işlemleri bitirsin. Devletimiz, bölgemizde yatırımlar için ciddi olanak sağlıyor, fakat bürokrasi buna engel oluyor. Mesela KGF, sıkıntısı olan işadamları için kurulan alternatif bir kuruluştur. Devlet diyor ki bunun garantisi benim. Fakat işlevsel konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Bir dönem teminat mektupları ciddi bir hal aldı Batman’da. Krediler ciddi sıkıntı oldu. Bir üyemiz bana anlattı. Her ham madde aldığında 2 Milyon, 3 Milyon gibi rakamlar ödüyor. Bankalar bana destek olmazsa ben bu parayı nasıl yetiştiririm diyor.

- Ekonomik gidişatı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hendek olayları ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin yansımalarını hala yaşıyoruz. İnsanlar ileriye dönük hamleler yapamıyor. Kısa vadeli düşünüyor. Tabi referandumdan sonra yine iyi gelişmeler oluyor. Daha önce atıl olan fabrikalarda yavaş yavaş hareketlenmeler var. 20 yıl önce tekstil için büyük şehirlere giden insanlar bugün kendi memleketlerindeki tekstil atölyelerinde çalışıyor.  Tekstil kent daha da büyütülebilir. Bürokratik sıkıntılarından dolayı marka değerimiz olan bir ürün elde edemiyoruz. OSB’nin bir adım öne gitmesi için neler yaşadığını hepimiz görüyoruz. 3 Aydır bürokratik yazışmaları sürüyor. Şu an OSB’de yer tahsisinden dolayı yatırım yapamayan onlarca yatırımcı var.

-Batman’da esnaf ve işletmelerin şikayetçi olduğu konuların başında yüksek işyeri kira bedelleri var. Bu gidişat nasıl son bulacak?

Esnaflar oldukça haklı. Kentin en işlek güzergahlarından Turgut Özal bulvarı ve Gülistan caddesinde kiralar 10-25 bin TL’yi buluyor. Bunun da en büyük nedeni, geçmişte belediyenin bu güzergahlara alternatif oluşturamamasıdır. Vizyon projeye milyon liralar harcandı ama eski 30 tonluk kantardan, Atatürk parkına kadar alternatif  başka bir yol yapmıyorsun. Hal böyle olunca da işyeri fiyatları artıyor. Şehir, şehre göre yapılandırılmadı. Farklı alanlar yaratılmazsa, işverenlerin fırsatçılığı da olunca kiralar 10-25 bine çıkıyor. Umarım yeni belediye yönetimi bu konuda ciddi çalışmalar yürütür.

- Son mesajınız?
Güzel bir söyleşi oldu. Şahsınızda Çağdaş ailesine teşekkür ediyorum. Biz ASKON Batman olarak, memleketimiz için kafa yormaya devam edeceğiz. Bu anlamda ilimizin kalkınması ve daha iyi noktalara ulaşması için her platforma olmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm Batmanlı hemşerilerimizin mübarek Ramazan ayını içtenlikle kutluyorum.

Mehmet Selman Nasıroğlu kimdir?
1972 Beşiri-Örmegöze (Bıherzık) köyü doğumluyum. Askerlik görevimin ardından iş hayatına başladım. Batmanspor yöneticiliği, Özel bir hastanede genel yöneticilik, Beşiri Ziraat Odası Meclis Başkanlığı, 2004’te Ak Parti Beşiri İlçe yönetimi ve başkan yardımcılığı, 2011 yılında Ak Parti Batman İl yönetim üyeliği, AR-GE’den Sorumlu İl Başkan yardımcılığı, 2014 yılında teşkilattan sorumlu İl Başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. 2015’te Ak Parti il başkan aday adayı, 2 Nisan 2015 Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) kurucu başkanlığı, 01.10.2016 tarihinde TUGVA Yüksek İstişare Kuruluna seçildim. Evli ve dört çocuk babasıyım.

Editör: TE Bilişim