RAMAZAN’IN TOPU SİZİ VURSUN
(TOPA RAMAZANE LIVEPKE)

Mübarek Ramazan ayının sonlarına geldik.
Babaannem geldi aklıma. Daye Hano. Tek kelime Türkçe bilmeyen saf bir Kürt Kadınıydı. Ermeni isyanlarını da görmüş, sonrasında yapılan iğrençlikleri de.

Çocuktuk ve Batman çıldırtan sıcaklar da Ramazanı eda ediyordu.

Toz ve sıcaklık Batman’ın kaderiydi o zamanlar. Çünkü petrol diyarı asfalta hasretti ve yazın toz, kışın çamur deryası olurdu 1977’lerin Batman’ı.

Toz gitti ama sıcaklık baki kaldı. Neyse

Daye Hano Ramazanda oruç tutmayanlara veya kötülük yapanlara beddua ederdi zaman zaman. Hatta oruç ayı olmasa da kötülük yapanlara aynı bedduayı ederdi.

TOPA RAMAZANE LIVEPKE.

Yani mübarek Ramazan ayının topu ile çarpılasınız.

Bu mübarek günde de insanın bu bedduayı sallayası geliyor, hani.

Çünkü çok üzüldüğümüz konular var.

Gerçekten de önce insan olacaksın, sonrasında Müslüman. Yani öyle iyi bir insan olmadan kâmil bir Müslüman da olunamıyor ne yazık ki

Mübarek ayda içki içen birisini sevmem ama kınamam da. İnancım gereği zorba olamam ve hümanist bir yapım olduğu için de kimsenin özeline karışamam

Ancaaak, be Allah belanı veresi p… senin ne hakkın üç gencin hayatını karartmaya. Adam oruç ayında içmiş içmiş ve kurşun gibi dalmış kaldırımda yürüyen çocuklara. Şimdi tam olarak hatırlamıyorum ama sanırım kaza İstanbul’daydı ve maalesef gençlerden biri öldü. Yaşları da 16-17-18. Şimdi demokrat mı olacağım? He, tamam. Özgürlük var ya, içsin mi diyeceğim? Kusura bakmayın. Zıkkım içsin. İnşallah cinayetten yargılanır ve geberinceye kadar hapislerde çürür.

Dadike Hano’nun dediği gibi “hey la topa ramazane lıvebıke” yani Ramazan’ın topu sizi vursun.

Peki ya et fiyatlarına ne demeli?

Soruyorum esnafa, diyor ki “gardaşım ma ne yapağ. Zateni sene de bir ay kazanıyoruz. Ma o’ni da kazanmiyağ.”

Birincisi bizim millet nedense sinirlenince veya kavga edince Diyarbakırlı oluyor. Şive hemen gidiveriyor. İkincisi sanki senenin diğer aylarında hep zarar ediyor da bir tek bu mübarek oruç ayı kaldı. Yoğurt fiyatları da uçtu. Kırmızı et, beyaz et, yumurta.

Allah’tan korkun, Allah’tan.

Bunun vebalini nasıl ödeyeceksiniz.

Halkın üç kuruş parasına göz dikenler yüzünden evine götüreceği bir kilo eti zamdan ötürü yarım kiloya düşüren veya hiç götüremeyen kişinin vebali de sizin üzerinizedir.

Bu mübarek ayı fırsat bilip zam üstüne zam yapan, İslam’ın yardımlaşma prensibini hiçe sayan kişilere sesleniyorum.

TOPA RAMAZANE LIVEPKE.

Ayrıca ismini bile zikretmek istemediğim, uyuşturucu içen ve satan bir kadın şarkıcının TV ekranlarında hapisten çıkışının haber yapılma şekli, haberin dili ve toplanan kalabalığın nicelikselliği üzerine ne demeli?

Yahu bu kadın olimpiyat şampiyonu olmadı

Bu kadın Nobel ödülü de almadı

Oscar alan bir kişi de değil

Şarkıcı ya sözüm o’na, Grammy ödülü de almış değil.

Peki, bu kadın ne yaptı da böylesi kahramanlar gibi şov yaparcasına tahliye oluyor?

Yazıktır, günahtır. Bir yandan çocuklara uyuşturucunun kötülüklerinden bahsedeceğiz ve öte yandan da uyuşturucu satmaktan hapis yatan bir kişinin kahramanlar gibi tahliye oluşuna şahit olacağız.

Ama bu gidişle Daye Hano’nunda dediği gibi, toplu olarak korkarım ki TOPA RAMAZANE LIME BIKEVVE. Yani bu gidişle Ramazan’ın topu hepimizi vuracak/kahredecek.