**1940’lı yılların ortalarında petrol sondaj çalışmalarının yapıldığı Raman dağında ilk petrolün bulunduğu kuyu Raman-8’di. O dönemde Cumhurbaşkanı merhum İsmet İnönü’nün adının verildiği o emektar kuyu, hala üretimde. Günde 200 varil petrolün elde edildiği kuyu, tonlarca kara altını yer yüzüne çıkarmış.

**Raman’da 1948’li yıllarda ilk kuyuda petrolün bulunmasıyla aynı zamanda petrol şehrinin de temelleri atılmıştı. O zamanlar petrolcülerin merkezi Raman’dı… Türkiye’de ilk sinema gösteriminin yapıldığı yer de Raman’dı. Hala o petrolcülerin kaldığı lojmanlar ve eski binalar tarihe meydan okuyor.

RAMAN’DA KIŞ MANZARASI
Sırtlan, okçu kirpiği, yabani at, keklik, tavşan ve kurtların görüldüğü 1250 rakımlı Raman dağında kara kışta müthiş bir manzara var…

Beyaz örtüyle kaplanan Raman dağında ilk petrolcülerin ayak izlerine rastlamak mümkün…

Taştan yapılı 10 daireli lojmanın çevresi tel örgüyle kaplı. Havuz ve çamaşırhane binasının hala ayakta olduğu Yakıtlı (Zeve) köyünde dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün yaptığı eğitim yuvası ise maalesef kaderine terk edilmiş…

Kara altının keşfedilmesiyle Yakıtlı köyünün çehresi değişmiş. O zamanlar Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Yakıtlı köyüne büyük imkanlar sağlamış. Köyde kalan her aileye bir varil mazot, elektrik ve su ihtiyaçları da tamamen MTA tarafından karşılanmış.

Petrolcülerin merkezi konumundaki Raman dağı, aradan geçen 70 yıl gibi bir sürede çok değişmiş ama kara altın dün olduğu gibi bugün de yer yüzüne çıkarılıyor…

GÜNDE 7 BİN VARİL PETROL
Türkiye’de petrolün bulunduğu ilk dağı Raman’da, günde 7 bin varil petrol üretimi gerçekleştiriliyor…

Kuyular arasında en kıdemlisi olan Raman-8’de 1946’da 1364 metrede kara altına rastlanılmış.

8 Mart 1948’de üretime başlayan sembolik kuyuda hala petrol üretimi elde ediliyor.

Raman, Batman’a yakın mesafede ama bu zengin petrol dağında petrolcülerin öyküleri ise hala dillerde…

Raman’dan Batman’a bakınca Batman ovası beton yığını da o müthiş ovanın güzelliği de karşınızda duruyor. Beyaz örtünün hakim olduğu Raman, bu mevsimde bir başka güzel.

MİNİBÜSÇÜLER DERTLİ
Minibüsçüler Odası Başkanı Şeref Göymen, toplu taşımacılıkta çile çeken kooperatif başkanlarının sorunlarını ilgili mercilere taşıyor şu günlerde.

Hafta sonu ziyaret ettiğimiz Başkan Göymen’in yanında Mobil Kooperatif Başkanı Fahrettin Taşan, Yeşilevler Kooperatif Başkanı Nevzat Gönkek, Üniversite Kooperatif Başkanı Veysi Erdoğan ve İpragaz Taşıma Kooperatif Başkanı Şehmus Gökalp da vardı.

“Toplu taşımacılıktaki ucuz fiyata katlanırız ama bu sektörü bitecek bir rekabete dayanamayız” diyen Başkan Göymen, bakın neler diyor: “Bölgede bir araştırma yapılsın; taşımacılıkta en ucuz fiyatı Batmanlı minibüsçü esnafı yapıyor. Bu rakam bizi kurtarmamasına rağmen direniyoruz. Sivil 2 TL, öğrenci ise 1.75’ten yolculuk yapıyor. Fakat son dönemlerde maalesef birçok sektörde olduğu gibi bizde de fırsatçılar işbaşında…”

Başkan Göymen’in yanı sıra diğer kooperatif başkanları da toplu taşımacılıkta yaşanan sıkıntıya dikkat çekiyordu; “Batman’da yeni güzergah talepleri söz konusu. Batman’ın nüfusu 609 bin, Diyarbakır’ın nüfusu neredeyse 1.5 Milyonu aştı. Kent merkezinde 334 minibüs hattı var. Şehir dışında da 560 minibüs hattı var. Bu araçlar nüfusu 600 bini aşan Batman’a oldukça fazladır. Şehirler arası çalışan minibüslere üç günde bir bile sıra gelmiyor…”

Başkan Göymen ve yönetimi son günlerde yaşanan toplu taşımacılıktaki soruna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Batman, Beşiri, Kurtalan, Siirt ve İkiköprü olmak üzere toplam 7 kooperatif hattı var. Ayrıca belediye araçları da bu hatlarda çalışıyor. Yeni güzergahlar, Batman’da toplu taşımacılığı bitirir.”

Minibüsçülerin umutları Vali Hulusi Şahin, İl Trafik Komisyon Başkanı ve diğer ilgililerin soruna çözüm bulmaları.