Ne zaman yöremizde etkili kar yağışı olsa, etraf buz tutsa, içimizdeki kötüler, keyif için, zevk için hayvanları öldürenler hemen dağlara ve tepelere yayılırlar. Doğada zaten nesilleri tükenen hayvanları öldürme yarışı başlar…

Oysa ki duyarlı insanlar böylesi zorlu koşullarda endişeye kapılırlar. Hem insanların, hem de hayvanların geleceğini düşünenler, vicdanlılar diyeyim zorlu kış koşullarında hayvan haklarına dikkat çekmeye çalışırlar…

Bunun için farkındalık etkinlikleri düzenler, dağlara, bayırlara, tepelere çıkarak hayvanları yaşatma mesajı verirler…

Hayvan Hakları konusunda son farkındalık etkinliği 23 Ocak 2021 Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Hayvan hakları için yazılar yazan, onların yaşam hakları için sivil toplum örgütlerinde yıllardır gönüllü mücadele veren biri olarak bu duyarlı insanların arasında olmayı görev bildim.

Söz konusu etkinlik için sokağa çıkma yasağı olduğundan İl Emniyet Müdürümüz Sayın Köroğlu Kıraç’la iletişime geçildi. Duyarlılık gösteren Sayın Kıraç, doğaya yem bırakma ve hayvan hakları konusunda farkındalık oluşturma talebini takdirle karşıladığı gibi, Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturdukları ‘HAYDİ’ ismi verilen ‘Hayvan Durumu İzleme’ Biriminden üç güvenlik görevlisini de destek için görevlendirme isteğinde bulundu.

**

**

ÖLDÜRMEYE DEĞİL, YAŞATMAYA ÇALIŞANLARA SELAMLAR…

Cumartesi günü Raman Dağı’na Batman Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Bir Kalp, Bin Umut Platformu, Batman Sahipsiz Hayvanlar Derneği (SAHA-DER), Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman Eczane Teknisyenleri Derneği, Batman Emekliler Derneği ve kentte yeni oluşan Batman Madde Bağımlılığıyla Mücadele Derneği (TÜMEF) gönüllüleri, Emniyetin HAYDİ ekibi ile alandaydı.

Önce bir araya gelip, yol haritası düzenlediler ve kamuoyuna toplanma gerekçeleri ile ilgili bir mesaj verdiler, sonra Raman Dağı’na çıktılar.

Pandemi nedeniyle bunu kamuoyundan gizledik, sosyal medyada duyurmadık, basında haber yaptırmadık…

Sadece söz konusu derneğin yöneticileri olarak yaklaşık 40 kişi Raman Dağı’na gittik.

Karlı dağ başına yırtıcı ve kanatlı hayvanlar için doğaya yüzlerce kilo yiyecek ve yem bıraktık…

Dilsiz canlıların yaşam hakları için duyarlılık gösteren herkesi bu vesile ile bir kere daha selamlıyorum.

**

**

Hayvan hakları ile ilgili görüşlerimi her zaman ifade ederek toplumun bilinçlenmesine katkı sunmaya gayret gösteriyorum.

Gerçekten de hayvanlara çok büyük zulümler yapılıyor. Her yerde bu zulümlere tanık oluyoruz.

Kur’an-ı Kerim’de hayvanlarında insanlar gibi bir ümmet olduğu şöyle belirtiliyor. “Yeryüzünde kıpırdayan hiçbir canlı, gökyüzünde iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki sizin gibi birer ümmet olmasınlar." (En’am suresi)

Bu ayetin tefsirinde şu değerlendirmeler var: “Bu ayetlere göre hareket ederek bize örnek olan sevgili Peygamberimiz deve güreşlerini, horoz dövüşlerini, köpek dalaşlarını ve bütün hayvanların boğuşturulmasını yasaklamış. ‘Ebu Davud, Cihad 56, hadis 2562, Tirmizi, Cihad hadis 1708) Susuz köpeği sulayan bir erkeğin ve bir kadının cennetlik olduğunu, (Müslim, selâm hadis 2244, 2245) bir kediyi evine hapsedip yemek ve su vermeyen bir kadının da azap göreceğini haber vermiştir. (Müslim, selâm hadis 2243) Bindiği hayvana sözlü hakarette bulunan kadının bu kötü sözünü duyan Peygamber efendimiz: ‘O kadını o bineğin sırtından indirin’ buyurmuş. (Müslim, Birr, hadis, 2595, Ebu Davud, Cihad hadis 2561)”

Hadisler konusunda farklı bakış açılarım olsa bile, bu sözlerin Peygamberimize ait olduğunu düşünüyorum.

Dinimizin hayvan hakları konusundaki uyarılarının imamlarımızca yeterince dile getirilmediğine inanıyorum. Okullarda da bu konuda çocuklarımıza yeteri kadar bilgi verilmiyor.

Halbuki nasıl İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi bulunuyorsa, aynen öyle de ‘Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’ de vardır. 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’teki UNESCO Merkezi’nde törenle ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni çocuklarımıza okutalım.

Hayvan hakları konusunda da bir yazı ile yetinmeyeceğim. İnşallah yarın ki yazımda da hayvan hakları konusunu işleyeceğim.

Devamı yarın