** 1 Kasım seçimleri öncesi Batman sokaklarının nabzını tutarak, seçmene ülke geneli ve Batman’daki seçim tahminlerini sorduk. Seçmenlerin çoğu aynı fikirde; “Sandıktan yeniden koalisyon çıkar. HDP Batman genelinde ise oylarını arttıracak...”

Hazırlayanlar: Bahar Çakar-Hüseyin Çelebioğlu

SEÇİME 1 KALA SOKAĞIN NABZI
Nefeslerin tutulduğu 1 Kasım seçimleri öncesi Batman’da sokağın nabzını tuttuk. Batmanlı seçmenler, sandıkta sonucun değişmeyeceğini, HDP’nin ise oylarını daha da arttıracağı yönde fikir beyan ediyor. Bölgede yaşanan çatışmalı süreç nedeniyle Ak Parti’nin oy kaybına uğruyacağını belirten seçmenler; ‘Çözüm sürecine muhakkak yeniden dönülmeli’ diyor. İşte seçmenlerin görüşleri...

Murat Turan (24): “1 Kasım’da yapılacak olan seçimde hiçbir parti tek başına iktidar olamayacaktır bana göre. 7 Haziran’da olduğu gibi tekrar sandıktan koalisyon çıkacaktır. Kararımızı verdik. Batman ve Türkiye genelinde seçim sonucu pek değişmeyecek. Milletvekili seçimlerinde HDP 3, AKP ise bir milletvekili çıkarır diye düşünüyorum. CHP de Türkiye genelinde bir miktar oylarını arttıracaktır. Batman’da MHP ise geçmişte olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de pek varlığını gösteremeyecektir. Bunun nedeni ise her zaman izlediği retçi politikasından dolayı.”

Mehmet Bahçeci (22): “Bölgemiz için seçim sonucu pek değişmeyecektir. Hatta HDP oylarını arttıracak gibi gözüküyor. Ülke genelinde CHP oylarını arttırabilir. Yine de sonuç pek değişmeyecek gibi gözüküyor. Bir sürpriz beklemiyoruz. ‘Çözüm Süreci’ masasına tekrar oturulmalı. ‘Barış dili’ seçilmeli. Ülkenin huzur ve barışı için çalışılmalı. Her ne olursa olsun umarım sandıktan çıkan sonuç ülkemiz için hayırlı olur.”

Hüseyin Beğiç (23): “Pazar günü yapılacak olan seçimlerde sonuç değişecektir. 7 Haziran‘da yapılmış olan seçime göre HDP oylarını arttıracaktır. Batman’da HDP 3, AKP ise 1 milletvekili çıkaracaktır. Ülke genelinde AK Parti’nin tekrar tek başına iktidara gelmesi çok zor. 1 Kasım seçimlerinde sandıktan koalisyon çıkacaktır. Türkiye genelinde CHP’nin oyları artabilir. MHP ise 7 Haziran seçimlerinden çıkan koalisyon görüşmelerinde izlediği olumsuz politikadan dolayı 1 Kasım seçimlerinde oy düşüşü yaşayacaktır.”

Fuat Demir (40): “1 Kasım seçimlerinde bir önceki seçime göre sonuç pek değişmeyecektir. HDP 3 milletvekili AKP ise 1 milletvekili çıkaracak. En azından benim izlenimim bu yönde. Ak parti ve HDP dışında, CHP ve MHP Batman’da pek varlık gösteremeyecektir. Çünkü bu partilerin bölgemiz için sundukları alternatif projeleri yok. 1 Kasım seçimlerinde sonuç koalisyondur. Ülkemiz için hayırlısı olan ne ise o olsun.”

Enver Soner (60): “7 Haziran seçimlerini hazmedemeyen odaklar ülkeyi 1 Kasım seçimlerine götürdü. 1 Kasım seçim sonuçlarını görecek olanlar, 7 Haziran seçim sonuçlarını mumla arayacaklar. Bana göre halk artık her şeyi çok net görüyor. Halk seçim sonuçlarını göremeyenleri sandığa gömecektir. HDP Batman’da 4 milletvekili çıkaracaktır. Adil, demokratik bir seçim olmasını diliyorum. Bölgenin umudunu şeyh ve ağalara bağlayan iktidar umduğunu bulamayacaktır. Halk kimin ne yaptığını biliyor. Buna göre oy kullanacaktır.”

Hadi Sarı (62): “Son zamanlarda bölgede şiddet olayları arttı. Güvenlik güçlerinin uyguladığı sert, orantısız müdahaleleri ve insan hakları ihlallerini herkes görüyor. İnsanlar etrafında olup bitenin farkında. Yaşanan olayları göz önünde bulundurarak oy kullanacaklardır. HDP Batman’da 7 Haziran seçimlerine göre oylarını arttıracak, 4 milletvekilinden dördünü de alacaktır.”

Ahmet Basutçu(27): “Sonuç pek değişmeyecektir. Sandıkta tekrar koalisyon gözüküyor. Halk çatışmalı sürecin sorumlusunu iktidar olarak görüyor. Bu sebepten dolayı ciddi oy kaybına uğrayacaktır. 1 Kasım seçimlerine katılım bir önceki seçime oranla düşecektir. HDP 3, Ak Parti ise bir milletvekili çıkaracaktır. CHP ve MHP’nin bölgede bir başarı elde edeceğine inanmıyorum. Bunun sebebi Kürt halkına yönelik önemli bir politikalarının olmaması. HDP, batıda da oy oranlarını arttıracaktır. Ak Parti ise bölgede Van ve Diyarbakır gibi şehirlerde az miktarda oy kaybı yaşayabilir. 1 Kasım seçiminin Türkiye halklarına barış ve huzurun getirilmesini temenni ederim. Herkese başarılar dilerim.”

Veysi Mehmetoğlu(28): “Ülkenin uyguladığı dış politika, seçimleri büyük oranda etkiliyor. Kobane olayında olduğu gibi. Şimdi ise, Rakka ve Cerablus olgusuyla karşı karşıyayız. Son zamanlarda bölgede yaşanan şiddet olayları, sürüklenen cansız bedenler, hak ihlalleri. Bu tür olaylar iktidara zerre kadar oy oranı kazandırmaz. AK Parti’ye oy vermiş orta ve alt sınıf bu sefer sandığa gitmeyecek diye düşünüyorum. Bunlar yaşanan ölüm ve olayların vebalinde kaldıklarını düşünüyorlar. HDP 3, AK Parti bir milletvekili çıkaracaktır. HDP’nin 4 milletvekili çıkarması da mucize olmaz. HDP’nin artık baraj sorunu yoktur. Son zamanlarda iktidarın basına sansür ve darbe girişimi birçok kesim tarafından hukuksuz olduğu belirtilmiştir. AK Parti’ye de oy vermiş insanların da vicdanını rahatsız etmiştir.”

Abdulhakim Adlığ (39): “Sonuç pek değişmeyecektir. Bir önceki seçim gibi koalisyon çıkacaktır sandıktan. HDP, ülke genelinde oylarını % 1.5 arttıracaktır. Bu neticede % 15 civarı bir oy alabilir ülkemizde. Avrupa’dan gelecek olan oylarda çok etkili olacaktır. Aslında bizler için önemli olan seçim ya da seçim sonucu değildir. İnsanların ölmemesi, barış ve huzurun olmasıdır. 550 milletvekilini bir insanın tırnağına değişmem.”

Mahmut Şerefoğlu (36): “HDP oy oranı olarak Batman’da % 75’in üzerine çıkacaktır. AK Parti’nin oyu bir miktar da olsa düşecektir. 2 Kasım sabahında tek bir parti iktidar gözükmüyor. Bunu Mehmet Ali Şahin de dile getirmişti. Sandıktan tekrar koalisyon çıkacaktır. HDP Türkiye genelinde % 15 civarının üzerine çıkacaktır. Umarım hukuk çerçevesinde adaletli bar seçim gerçekleşir. Sandıktan çıkacak sonuç inşallah hayırlı olur. 2 Kasım sabahı demokrasi ve hukuk kazanacaktır.”

Cihan Kılıç (34): “1 Kasım’da yapılacak seçim için kararımı verdim. Benim oyum barış ve demokrasiyedir. Umarım ülke için hayırlısı ne ise o olur. Huzur, barış ve ekonomik istikrara ihtiyacımız var. Seçimin kimin kazanıp, kimin kaybettiği önemli değildir. Asıl olan canların toprağa düşmemesidir. Demokrasi ve hukuka ihtiyacımız var. İnsan onuru her şeyden üstündür. Ümidimiz, 2 Kasım sabahı hukuk ve demokrasiyle uyanmış olmak. İnşallah kardeşlik kazanacaktır.”

Editör: TE Bilişim