Bilindiği gibi Batman Petrolspor geçen sezonun ikici yarısına doğru TPAO’dan ayrılarak işadamı Aydın Gülmez’e devredildi.
 
Devirden sonra yakalanan başarı, şampiyonluğun iki puanla kaçması, play-off finalinden dönülmesi gibi kritik süreçlerden geçildi. Uzun süredir değerlendirmek istediğim Petrolspor A.Ş.’yi kaleme almak için bu sürede iyi bir gözlem fırsatı buldum…
 
Kamuoyunda Petrolspor’un kurumdan ayrılmasıyla Belediyespor gibi dibe vuracağı önyargısı yaygındı. Ancak Gülmez ve ekibi yakalanması zor bir başarıya imza atarak, ön yargıları kırmayı başardı…
 
Sivil bir yönetim, şampiyonluğa oynayan bir takım, toplumla harika bir sinerji kısa sürede yakalandı.
 
Buraya kadar hiçbir sorun yok…
Ancak, takımın altyapısıyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmemesi düşündürücü. Altyapısız bir takımın önümüzdeki yıllarda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalması Türkiye liglerinde sıkça karşılaşılan bir durum…
 
Başkan Gülmez, basına verdiği demeçlerde; “Önce 2. Lig, ardından PTT 1. Lig’e çıkmayı planlıyoruz” diyor. Başarı çıtasını yüksek tutuyor Gülmez…
 
Fakat, takımın altyapısıyla ilgili hiçbir açıklama yok.
 
Oysaki bölgenin en genç nüfusuna sahip Batman’da yaklaşık 150 bin ilköğretim öğrencisi var… Çok iyi bir taramayla yetenekli futbolcuların keşfedilmemesi gibi bir neden yok. Bu alana yapılacak yatırımla toplum ve kulüp maddi-manevi büyük kazançlar elde edilebilir.
 
Bir de A2 ligi…
Bu lig, aslında kulüpler için hayati önem taşıyor.
Ligdeki yüksek mücadele ve tempo, profesyonel takımlara oyuncu yetiştiren bir statüde. Petrolspor A.Ş.’nin anlık devriyle A2 ligi TPAO bünyesinde kalmıştı. Bu sezon da TPAO’nun A2 ligini bünyesinde devam ettirme gibi bir girişimi var. Bazı çevrelerin yeni yönetime “Size yük olmasın” diyerek A2’yi devam ettirmesi doğru bir yaklaşım değil…
 
Eski yönetimin yanlış uygulamaları ortadayken A2 ligini bünyesine katmak istemesi genç yeteneklerin önünü tıkayacaktır.
 
Petrolspor A.Ş.’nin bu konuda inisiyatif alarak, A2 ligi ve Akademi ligine katılması öncelikle kulübün ve toplumun faydasına olacaktır.
 
HAZIR FUTBOLCUYA PARA DAYANMAZ!
Yeni yönetim gerçekten de Batman’ı üst liglere çıkarma arzusunda. Ancak bunu sağlayacak etkenlerin başında gelen altyapıya yönelik planlamanın şimdiye dek çok da üzerinde durulmaması geçici başarılara neden olabilir.
 
Bu ön görümü birçok kulüple örneklendirebilirim…
Bunlardan bazıları Van, Diyarbakır, Siirt Jet-Pa, Adıyaman, Malatya ve Elazığ gibi kulüpler… Bu takımlar, ‘asansör takım’ olmaktan kurtulamadılar. Bazıları amatör lige bile düştüler…
 
Yukarıdaki örnekler, altyapıya önem vermeden kadrolarını hazır futbolculardan oluşturdukları için uzun vadede başarıyı yakalayamadılar…
 
Bir de altyapıya önem veren kulüplere bakalım…
Gençlerbirliği, Trabzonspor, Gaziantep, Akhisar, Bursa gibi kulüpler altyapıya verdikleri önemle yıllardır en üst seviyede futbolda illerini temsil ediyorlar. Bu takımlar transfer yapmıyorlar mı? Elbette yapıyorlar ama diğer kulüplere göre dışarıya daha az bağımlılar. Yani küllerinden doğuyorlar…
 
Avrupa’ya da baktığımızda da Barcelona’da ilk 11’de oynayan 8 futbolcu kendi bünyesinden yetişmiş futbolculardan kurulu…
 
***
Özetle; Bir takımın uzun vadede başarıyı yakalaması altyapıdan geçiyor. Elbette kaliteli ve hazır futbolcu şu anda Batman’da sınırlı sayıda. Ancak bunun sağlanabilmesi için petrolkentinde bu potansiyelin olduğunu biliyoruz. Sadece 150 bin ilköğretim öğrencisinin yüzde birinden bile faydalanılabilirse uzun vadede transfere harcanacak 3 Milyon TL kulübün kasasında kalacak ve kulüp her alanda güçlü hale gelecektir.
 
Altyapısı iyi bir Petrolspor, her alanda güçlü olacaktır. Aydın Gülmez ve ekibinin bu konuda daha fazla mesai harcaması gerektiğine inanıyorum.
 
Tek derdimiz Batman’ın tek profesyonel takımı Petrolspor’un, bölgedeki diğer takımlar gibi kaybolmamasıdır…