*2’nci Cadde’de 1983 yılına kadar ‘Foto Site’ adı altında fotoğraf stüdyosunu daha sonra Gülmez kardeşlere devrettiklerini belirten Erdoğan Soran, “1947 Yılında Diyarbakır’da ‘Foto Şafak’ Stüdyosu dedemindi. Diyarbakır’ın ardından fotoğrafçılık mesleğini Batman’da sürdürdük” dedi.

“FOTOĞRAFÇILIK GÖZDE MESLEKTİ”
1955 Yılında Raman Dağı’ndan TPAO’nun Batman’ın Site Mahallesi’ndeki yerleşkeye sığınan ülkedeki ilk petrolcülerden biri de yüksek makine teknikeri Aydın Soran’dı. 1958 Yılında Diyarbakır’dan Batman’ın Site Mahallesi’ne yerleşen Soran, makine teknikerliğinin yanı sıra baba mesleği olan fotoğrafçılığı da sürdürdü. Mesaiden kalan zamanını 2’nci Cadde’de günümüzde Celbekler kuyumcu iş merkezinin olduğu eski çıkmaz pasajının başındaki ‘Foto Site’ fotoğrafçılık stüdyosunda geçiren Soran, fotoğrafçılık mesleğini büyük oğlu Erdoğan Soran’a da aşıladı.

“BABA MESLEĞİNİ 83’E KADAR SÜRDÜRDÜK”
Dededen kalma mesleği fotoğrafçılığı Batman’da 1983 yılına kadar sürdüren aslen Diyarbakırlı Soran ailesi, petrol kentiyle buluşması 1958 yılında başlamış. 2020 Yılında yaşama veda eden babası Aydın Doğan’ın Batman’ın ilk fotoğrafçılarından biri olduğunu belirten 69 yaşındaki Erdoğan Soran, “Diyarbakır’da asıl mesleğimiz fotoğrafçılıktı. Dedemin Diyarbakır’da ‘Foto Şark Fotoğraf Stüdyosu’ vardı. Babam merhum Aydın Soran, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde işe başladıktan sonra kısa bir süre sonra fotoğraf stüdyosu kurdu. Diyarbakır’dan getirdiğimiz malzemelerle ilk stüdyoyu kurduk” dedi.

“SİTE’NİN ADINI MEKANIMIZA VERDİK”
1958 ile 1983 Yılları arasında oturdukları Site Mahallesi’nin adını 2’nci Cadde’deki fotoğraf stüdyosuna verdiklerini ifade eden 2 çocuk babası Soran, şunları kaydetti: “O dönemler Site semti başkentin modern bir mahallesi gibiydi. Oturduğumuz Site Mahallesi’nin adını fotoğraf stüdyosuna verdik. Tapan ailesinin de fotoğraf stüdyosu vardı. Çıkmaz pasaj sokaktaydık. O pasajda gazeteci Haluk Yargıcı’nın matbaası vardı. Diyarbakırlı Tosun Çayevi de yanı başımızdaydı. O dönemlerin belli başlı esnaf ve tüccarları, o çayevinde dinlenirdi. Batman’ın o çıkmaz sokağı cıvıl cıvıldı.”

“80 ÖNCESİ SABAHA KADAR ÇALIŞIRDIK”
1980 Darbesi öncesinde sıkıyönetim döneminde fotoğraf stüdyolarının en yoğun iş dönemini de yaşadığını anımsatan Erdoğan Soran, “Sıkı yönetim döneminde herkesten oturma beyannamesi isteniyordu. Beyannamede de fotoğraf da zorunluluktu. Herkesten fotoğraf istenilince, o dönemin fotoğrafçıları da sabahlardı. Fotoğraf siparişlerini zamanında yetiştirmek için çoğu zaman sabahladığımız olurdu. Babam, emekli olduktan sonra Ankara’ya yerleştik. ‘Foto Site Stüdyosu’nun yaşaması ise yanımızda çalışan Gülmez kardeşlere devrettik” diye konuştu. 

Muhabir: NEZAHAT SUMBÜL