*1950 Yılından önce Batman’da kurulan Petrol-İş Sendikası Şubesi’nin eski Başkanlarını bir bir kaybediyoruz şu günlerde. İlk Şube Başkanı İhsan Dündar, sonrasında Ahmet Teymurtaş ile Emrullah Akan’ı birkaç yıl önce kaybetmiştik. 1994 Yılında Şube Başkanlığı yapan Mehmet Kılıç da hafta başında yaşama veda etti. Aramızda olmayan Şube Başkanlarını rahmetle anıyoruz…

*Kim ne derse desin, TPAO bu şehrin değeridir. Önceki gün TPAO Bölge Müdürü Mustafa Demir, 65’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle ünite amirleriyle birlikte Vali Hulusi Şahin’i ziyaret etti. Aralık ayları gelince; TPAO ve TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin eski yıldönümlerini anımsarız. Bir de Batman’ın gündeminden inmeyen bir başka konu ise yeni hastane. Geçte olsa duyarlı bir kesim sosyal medyada hastane yatırımı için kampanya başlatmış…

PETROL-İŞ’TE ESKİ BAŞKANLAR…
Petrol-İş’in kuruluş yılı her ne kadar 1950 yılı olarak biliniyorsa, bu sendikanın temeli 1948 yılında Batman’da atılmış.

Türkiye’de ilk grevi 1967 yılında Batman’da başlatan Petrol-İş Sendikası’nın ilk Şube Başkanı Diyarbakırlı merhum İhsan Dündar’dı. Grevin olduğu dönemde Cengiz Topel ilkokulunda öğrenciydim. Okula yeni başlamıştım. Cengiz Topel, Çarşı merkezine yakındı. Okul çıkışında bir grup öğrenci arkadaşımla DDY Gar’ına gitmiştik. Petrol emekçilerinin raylar üzerindeki eylemini hayal-meyal hatırlıyorum. Tren vagonlarının, rafineriden çıkışını durduran petrolcüler, ilk grevi gerçekleştirmişti. Merhum babam, Peron yakınında otel işletmeciliğini yapardı. DDY Gar’ında bizleri fark eden babam, öğrenci arkadaşlarımla birlikte bizi eve götürdüğünü de dün gibi anımsıyorum.

Çok uzun yıllar önemli bir ağırlığı olan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanlığını 90’li yıllarda hemşerimiz Münir Ceylan yapmıştı.

Petrol-İş Sendikası Batman Şubelerinin eski Başkanlarından İhsan Dündar, Ahmet Teymurtaş ve Emrullah Akan’dan sonra Mehmet Kılıç’ı da kaybettik.  Hafta başında vefat eden Kılıç ile aramızda olmayan eski Başkanları rahmetle anıyoruz.

Onlar zorlu süreçte görevlerini layıkıyla yerine getiren güzel simalardı. Petrol emekçileri ve Batman, onları unutmayacak…

TPAO VE TÜPRAŞ’IN YILDÖNÜMLERİ
Aralık ayının ilk haftası gelince; Batman’ı, ‘Petrolün Başkent’i yapan petrol sektörlerinin can damarı olan TPAO ile TÜPRAŞ’ın eski yıldönümleri bir film şeridi gibi gözümüzün önünden geçer.

Geçmişte altın yıllarını yaşayan TPAO ve TÜPRAŞ’ın kuruluş yıldönümlerine Genel Müdürlükten de üst düzey yetkililer gelirdi. Bir bayram havasında kutlanırdı yıldönümleri.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde iz bırakan eski Bölge Müdürlerinden merhum Mehmet Yamaç, yıldönümü etkinliklerine tüm protokolü davet ederdi. Yıllarını TPAO’ya veren emekçilere çeşitli armağanlar hediye edilirdi. Yıldönümü etkinliklerinin yapıldığı eski Beyaz Saray binası, emekçilerle tıklım tıklım olurdu. Emekliler hatırlanırdı. Batman Rafinerisi’nde uzun süre Müdürlük yapan Cevat Kocaman ve ekibi, çalışanların yemekhanesinde basın mensuplarının da aralarında bulunduğu konuklarla bir araya gelir, bir yıl’ın değerlendirmesini yapardı.

Son dönemlerde kutlamalar sade etkinliklere dönüştürüldü.

Önceki akşam TPAO’nun emektar Kapalı spor salonunda ‘TPAO’nun gelenekselleştirdiği üniteler arası Voleybol turnuvası görülmeye değerdi. O eski emektarlarının renk kattığı müsabaka da olmazsa; TPAO’nun eski etkinlikleri belki de tamamen kaybolmaya yüz tutacak.

O kapalı salonun dili olsa da ağırladığı konukları anlatabilse… Milli Güreşçi Mehmet Emin Şimşek’ler, Mehmet Esenceli ve Ali Rıza Alan gibi milli sporcularının izlerinin olduğu o salonunun sesini şimdilerde canlandıran bir tek turnuva kaldı ne yazık ki.

Bir Batmanlı olarak, Batmanlının ağırlığını her an hissettiğim TPAO ve TÜPRAŞ Batman Rafinerisi bu şehrin en önemli markasıdır.

TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir, TPAO’nun 65’nci kuruluş yıldönümünde beraberindeki ünite müdürleriyle birlikte Vali Hulusi Şahin’i ziyaret etti. Keşke TPAO’nun bir yılını değerlendirme çalışmaları da kamuoyu ile paylaşılmış olsaydı. TPAO, sade bir etkinliği geride bıraktı. Bakalım, TÜPRAŞ Batman Rafinerisi, nasıl bir yıldönümü etkinliğini gerçekleştirecek?

TPAO ve Batman Rafinerisi camiasına emek vere tüm Batmanlıları kutluyoruz.

Bu şehri yaşatan ve bugünlere getiren TPAO ile Batman Rafinerisi’ne nice yıllar dileğiyle…

************

HASTANE YATIRIMI ARTIK GERÇEKLEŞMELİ
Evet, bazı çevrelerin ‘yer tartışmaları’ nedeniyle 500 yatak kapasiteli hastane gecikti diye de bize sitem ediyorlar.

Geçte olsa bu önemli sağlık yatırımının farkında olan bazı STK’lar sosyal medyada ‘Batman hastane istiyor’ diye kampanya başlattı. Evet, şimdi Batman’ın gündeminde 500 yataklı yeni hastanenin projesinin 2020 yılına alınmasına yönelik etkin bir çalışma var.

Çok geç kalmış bir proje.

Daha önce de Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi benzer bir gecikme yaşamıştı.

Bu yeni hastane büyük olasılıkla Mart’ın sonunda hizmete açılacak.

6 Yıl öncesinde yeni hastane sözünün hayata geçirilmesi bir hayli gecikti ve Bölge Devlet Hastanesi yetersiz olduğu için sağlıkta büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Batman Bölge Hastanesi’nin yatak kapasitesi yetmediği için ameliyatlar ileri bir tarihe erteleniyor, servislere hasta yatırılamıyor.

Bu durum vicdanı olan herkesi rahatsız ediyor.

İşte bu noktada bazı yatırımların durdurulduğu bir dönemde yeni hastanenin yatak kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmiş olması çok önemli.

Bu yatırımın mutlaka önümüzdeki yılın, yani 2020 yılının yatırım programına alınması lazım.

2020’nin bütçesinin belirlendiği şu günlerde Batman’ın yeni hastanesi ile ilgili kararın da Resmi Gazete’de çıkması bekleniliyor.

Batman’ın yeni hastane ihtiyacının şehrin diğer sorunlarının tümünün üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de sık sık bu önemli konuyu gündemde tutuyoruz.

Beş yüz yataklı hastane konusunda büyük çaba sarf ettiğini bildiğimiz Vali Hulusi Şahin ve AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir başta olmak üzere başkentteki bazı bürokratların da sürecin hızlanması için kafa yorduğunun farkındayız.

Umarız, Batman’ın 500 yataklı hastaneyle ilgili karar, şu günlerde Resmi Gazete’de yayınlanır.

Biz de sorunsuz modern bir hastaneye kavuşmuş oluruz…

Kalın sağlıcakla…