Yetişkinlere göre daha az etkilendikleri düşünülse de çocuklar da bu süreçten fazlasıyla nasibini alanlardan. Özellikle çocukların taşıyıcı olma tehlikesi nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi. Okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesini anlamlandırmaları ve ebeveynleri ya da bakımlarını üstlenen yetişkinlerle daha fazla zaman geçirmeleri çocukların kaygı durumlarında artışa neden olabilir. Bu olası ve beklendik bir durumdur. Toplumda bilinmeze yönelik kaygının yoğun olduğu bugünlerde elbette bu duygular çocuğu da olumsuz etkiler.Çünkü çocuklar gözlemleyerek, izleyerek öğrenirler ve  davranışlarını  bu bağlamda şekillendirirler. Bu dönemde yaşadıkları stresten kaynaklı uyku düzensizlikleri, yeme bozuklukları, hırçınlık, tırnak yeme gibi davranış problemlerinin çıkması olasıdır.Pandemi sürecinde öncelikli amacımız çocukları korkutmadan, kaygılandırmadan bilinçlendirerek rahatlatmak olmalıdır.Bu süreçte çocuktan bilgi saklamak yerine bilgileri çocuğun gelişim düzeyine uygun bir şekilde onlarla paylaşmak daha doğrudur.

Çocuklara  Okulların Bir Süre Daha Uzaktan Eğitimle Devam Edeceği Nasıl Açıklanmalı ?

 Bu süreçte ebeveynlere büyük sorumluluk düşüyor. Ebeveynler bu sürece ne denli  uyum sağlarsa çocuklar da öyle  uyum sağlayacaktır. Salgının 6-7 aya yakın bir süredir hayatımızda aktif bir şekilde var olduğu düşünülürse Korona virüsün ne olduğu hakkında fikri olmayan çocuk yoktur neredeyse. Salgından korunmak için okula bir süre gidilmemesi gerektiği daha önceden de anlatılan çocuklara bu sürecin henüz devam ettiği ve bir süre daha korunmak için eğitime evde devam edileceği açıklayıcı  bir şekilde anlatılmalıdır.

Konu Çerçevesinde Örnek Bir  Konuşma Nasıl Olmalı ?

Salgın var henüz hastalık bitmedi , virüs yayılmaya devam ediyor şeklinde kaygı uyandıracak cümleler yerine bu dönemde sağlığımızı koruyabilmemiz için evde kalmaya ve temizliğe daha çok dikkat etmemiz gerekiyor, bu yüzden okul bir süre daha böyle devam edecek şeklinde açıklanabilir.Neden diye sorulursa; doktorlar bir süre daha  böyle olması gerektiğini söylüyor biz de uyguluyoruz tarzında bir açıklama daha yapılabilir.

Çocukları Uzaktan Eğitime Hazırlamanın Yolları

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin evdeki eğitimini sağlıklı bir şekilde ilerletme sorumluluğu ebeveynlerdedir. Uzaktan öğrenme ortamının ev olması nedeniyle takip kontrol ve geri bildirim ebeveynlerin denetiminde olmalıdır. Ailelerin sürece hakim olması ve planlamaları ona göre yapmaları gerekmektedir. Unutmayın ki bu sürece ebeveynler ne denli  uyum sağlarsa çocuklar o denli uyum sağlayacaktır.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Ne Yapmalı?

Eğitim evde de olsa planlı programlı olmalıdır. Çocuğa bir zaman çizelgesi yapmak, çocuğun bu çizelgeye uymasını sağlamak evde planlı ve programlı eğitimin gelişmesini sağlayacaktır. Okula giderkenki gibi hazırlık süreci evde de sağlanmalı. Bu süreçte devam eden uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin  dijital platformda  gerçekleştirilen bir türüdür. Bu çerçevede çocuk okula gidiyormuş gibi hazırlık yapılmalıdır. Çocuk her gün aynı saatte uyumalı ve her gün aynı saatte uyanmalıdır.Uyanınca kıyafetlerini değiştirip kahvaltısını yaptıktan sonra programlı bir şekilde  ders dinlemeye geçmesi sağlanmalı.Günlük rutin ne kadar iyi oluşturulursa çocuklar da  uzaktan eğitim sürecine o şekilde uyum sağlar.

Bu şekilde evde bir rutin oluşturulsa da ebeveynlerin çocuklara bu sürecin geçici olduğunu bir müddet daha böyle devam edeceklerini ama daha sonra yine eski düzenin oluşacağını, arkadaşlarıyla beraber okula gideceği söylemeli ve bu durumun geçici olduğu anlatılmalıdır.

Biz yetişkinleri bile birçok yönden olumsuz etkileyen pandemi ve bilinmezlik durumunun olayları anlamlandırmada mantıksal yerine sezgisel yaklaşan çocukları da fazlasıyla etkilediği unutulmalıdır. Bu bağlamda çocuklarımızın  fiziksel sağlığını korumak kadar ruhsal sağlığını korumakta önemlidir. Ebeveynler olarak çocuklarımızın ruhsal sağlığını korumak adına bilinçli davranalım.

Sağlıcakla  kalın…