613 ilkokul ve liseyi okuyan Suriyeli öğrencinin, öğle sonrası eğitim-öğretim gördüğü Batman Mehmet Akif ilkokulundaydık geçenlerde.
Yazı İşleri Müdürümüz Arif Arslan’la birlikte konuk olduğumuz eğitim yuvasında Suriye okulu Müdürü Fevvaz El Ravi, Suriye Okulları koordinatörü Ömer Taşpınar, bizi sınıf sınıf gezdirip Suriyeli öğrencilerin okumaya olan tutkunluklarına dikkat çekiyordu.
Şam,
Haseki,
Kamışlı,
Rakka,
Halep ve Kobane’li öğrencilerin de aralarında bulunduğu o eğitim yuvasında; üç yıldır hizmet veren 51 Suriyeli eğitimcinin fedakarlığı ise takdire şayandı.
Okul temizliği ile öğrencilerin modern kıyafetleri eğitim yuvalarımızdan farksız değildi.
3-4 Yıldır Batman’da yaşama tutunan Suriyeli öğrencilerin savaşı unutup eğitime sarılmaları; Okul yöneticilerinin de yüzünü güldürüyordu.
Suriyeli bir eğitimci Avrupa’dan vize aldığı halde burayı terk etme gibi bir düşüncesinin olmadığının altını çiziyordu; ama Türkiye’ye yaptığı vatandaşlığında henüz kabul edilmemesinden yakınıyordu.
Mehmet Akif ilkokulu çevresindeki Kısmet, Sağlık, Çarşı, Meydan, 19 Mayıs ve İluh Mahallesinde oturan Suriyeli sığınmacıların çocuklarının eğitime olan tutkusu bir başkaydı.
Türkçe’yi kısa sürede kavramışlar.
Kürtçe, Arapça ve İngilizce kadar artık Türkçe’yi de konuşan Suriyeli öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı’nın 10 Türkçe öğretmenini görevlendirmesi, öğrencileri daha da mutlu etmiş.
Suriyeli öğrencileri artık eğitimde daha rahat bir gelecek bekliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, tüm okullarda Suriyeli öğrencilerin kayıt yaptırmasına olanak sağlamış.
Suriyeli aileler, evlerine yakın eğitim yuvalarına çocuklarının kayıtlarını yaptırabilecek.
UNICEF sembolikte olsa aylık 30 lira eğitime katkı parası verdiği Suriyeli öğrencilerin savaşı unutup eğitime sarılmaları ayrı bir duygu.
Batman’a geldiklerinde okula gitmenin hayalini kuran öğrenciler, şimdi sıcak bir eğitim yuvasında doktor, avukat ve pilot olmak istiyor...
Kısacası; Suriyeli öğrencilere sembolikte olsa arada sırada el uzatmanın zamanı...