*1950’li ve 60’lı yıllarda gerek ‘TPAO’ ve ‘Sitesi’ bölgedeki eşsiz güzelliğiyle parmakla gösterilirdi. 60 ve 70 yıl öncesinde petrol kentinde eğitim kurumlarının sağlam temellerini TPAO atmıştı. O ilk eğitim kurumlarında görev yapan eğitimciler hep aydınlığın ışığı oldular. Onlara gönül borcumuz var…

*Bir zamanlar Site Mahallesi’ndeki eğitim yuvalarında görev yapan öğretmenlerin, eğitimleri, kültürleri, konuşmaları, selamlaşmaları, hoşgörüleri, sevgi dolu davranışları, bilgi birimleri ve olgunlukları çağdaşlığın bir simgesiydi…

SİTE’DE KÖKLÜ EĞİTİM YUVALARI
Bir zamanlar Batman’da eğitimin kalbi Site Mahallesi’nde atardı.

Eğitim yuvalarının tümü Site’nin devamı olan şimdi ki TED Koleji’nin yerindeydi.

Site semtindeki okullarda okuyan her üç kişiden biri Yüksekokul ya da Fakülte mezunu.

1950’li ve 60’lı Yıllarda TPAO’nun bulunduğu Site, gerek petrol kentinde gerekse de bölgede eşsiz güzelliğiyle parmakla gösterilirdi.

Tüm okulların eski yerleşik alanında bulunduğu Site semtindeki okullarda eğitim gören öğretmenleri eğitimleri, kültürleri, konuşmaları, selamlaşmaları, hoşgörüleri, sevgi dolu davranışları, bilgi birikimleri ve olgunlukların Çağdaşlığın bir simgesiydi.

Bunda en önemli etken kuşkusuz ‘Kara altın’ın keşfedilmesinde petrolcülerin fedakarlıklarıydı.

Bu şehirde ilk eğitimcileri öğrencilerinin bilgi, beceri ve davranışlarını olumlu yönde etkilemek, geliştirmek, kendi kendilerine düşünme ve karar verme yeteneğini kazandırmak için uğraş verirken topluma da örnek oluyorlardı. Onlar eğitmek ve öğretmek için gelmişlerdi Batman’a…

O yıllarda özel dersler, dershaneler, sınavlara hazırlık için onlarca yardımcı ders kitapları ve özel okullar yoktu Batman’da.

Öğretmenler okullarına ya sabahları erkenden gelip öğrencilerinin eksikliklerini gideriyor ya da son dersten sonra isteyen öğrencileri üniversite yerleştirme sınavlarına hazırlıyorlardı hiçbir maddi karşılık beklemeden.

Batmanlılar böyle eğitimcilere sahip olduğu için, öğretmenler de umut ve aydınlığın yolu için görev yaptıkları Batman’da çok şanslıydılar…

PETROL SEKTÖRÜNE KALİFİYE ELEMAN
Batman’da bir zamanlar meslek sahibi yapan eğitim yuvalarının başını Sanat Enstitüsü ile Batman Lisesi çekerdi.

Batman’ın bu iki eğitim yuvasında okumak için çevredeki yerleşim birimlerinde yüzlerce öğrenci burada okuma fırsatı bulmuştu.

Mezun olduktan sonra Batman’daki petrol sektörlerine kalifiye eleman yetiştirmesinin yanı sıra bölgedeki en ücra öğrencilere bilgiyi ve aydınlığı götürmek için zamanla yarışırcasına yeri geldiğinde at sırtında yola çıkmışlardı.

O günleri yaşayan değerleri kaybettikçe gerçeğe ulaşmak da gün geçtikçe zorlaşıyor.

Evet Batman’daki tarihi okul binalarında yaşanan anılara ve idealist öğretmenlerin hikayelerini sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz.

Özellikle eski Sanat Enstitüsü Batman Rafinerisi’ne kalifiye eleman yetiştiren örnek bir eğitim yuvasıydı ve şehrin tarihine gururla anılacak bir eğitim abidesi idi.

Tabii ki bir o kadar Batman Lisesi…

Efsane Müdür Gülpaşa Sezer, 60’ların sonu ile 70’li yılların başında onlarca öğrenciyi Üniversite ile buluşturan saygın bir eğitimciydi.

SİTE’DE İLK ORTAOKUL
1960’lı Yıllarda Batman Petrol Ortaokulu Müdürlerinden Diyarbakırlı Mehmet Yıldız, o yılların TPAO’daki bilge petrolcülerden yabancı dil bilen petrol mühendislerinin desteğiyle ortaokulda başarı çıtasını daha da yükseltmişti.

Mehmet Yıldız, Batman’ın o eski günlerini heyecanla anlatıyor:
“Diyarbakır’dan sonra göreve başladığım Batman Petrol Ortaokulu’nda öğretmen, okula ve eğitime verilen değer, öğretmene gösterilen sevgi ve saygı apayrıydı. Herkes çocuğunu okula gönderirdi. O yıllar Batman eğitim camiası her yönüyle mükemmeldi...”

1988 Yılında dönemin Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’ın Batman’a kazandırdığı TED Koleji bitişiğindeki Lise, Ortaokul ve İlkokulda görev yapan öğretmenler, hep aydınlığın ışığı oldular.

Kısacası onlara gönül borcumuz var…

Sağlıkla kalın…