Kentimizin resmi nüfusu ile gerçek nüfusu arasında önemli fark bulunduğu gerçeğini biliyoruz.

Şu anda Batman kent merkezinde Suriyeli sığınmacılarla birlikte beş yüz bin insanın yaşadığı gerçeğine inanıyorum.

Oysa resmi nüfusumuz bu kadar değildir.

Batman’da halk sağlığı konusu sık sık yerel basınımıza haber olmaktadır.

Nüfusu hızla artan, çevresindeki yerleşim birimlerinden de gelen hastalarla çok büyük bir kitleye sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarımızın yetersizliği de malumunuzdur.

Batman yeni Kadın Doğum Hastanesi’nin henüz hizmete girmemesi, sürekli gündemde olan ancak pratikte hiçbir çalışmanın yapılmadığı yeni hastanenin de belirsizliğini koruduğunu gözlemliyorum.

Başka kentlere büyük paralar yutan şehir hastaneleri ve tıp fakülteleri kazandırılırken, kentimiz üvey evlat muamelesi görmeye devam etmektedir…

**

**

UZMAN DOKTOR PROBLEMLERİ…

Bilmem kaç yataklı yeni hastane istiyoruz ama çevresindeki yerleşim yerleriyle bir milyon insana sağlık hizmetinin verildiği Batman’da bir ‘Onkoloji Uzmanı’ bile bulunmuyor…

Sadece günümüz için söylemiyorum, yıllar yılıdır Batman halkına sağlık hizmeti sunmaları açısından hayati derecede önemli birçok uzman doktor sıkıntısı her zaman yerel basınımızın gündemine giriyor.

Geçmişte ‘Nefroloji Uzmanımız yok’ diye kaç haber ve yorum yazıldı?

Çocuk Nefroloji uzmanı için sayısız haber ve yorum okuduğumuzu bir hatırlayalım.

Aklıma gelen iki örnek verdim, sayısız alanda uzman doktor sıkıntımız hep olagelmiştir.

Şu anda Onkoloji uzmanı için eleştiriler yapıyorum ama belki birçok dalda uzman hekim sıkıntımız vardır…

Uzman doktor problemleri konusunda daha duyarlı olunması gerektiğine inanıyorum.

**

**

Kentimize gelip sağlık hizmeti veren uzman hekimlerimizin sorunlarıyla ilgilenmemiz ve onları sahiplenmemiz gerekir değil mi?

Bazı sağlık kuruluşlarında yaşanan sıkıntılardan anlıyoruz ki bu duyarlılık gösterilmiyor…

Hangi nedenlerle olursa olsun istifa dilekçesini sunma aşamasına gelmiş bir hekimi karşısına alıp, sorunlarını dinlemeyen yöneticiler düşünemiyorum…

Bir uzman doktorun istifa dilekçesini kabul edip, onu makamına çağırıp dinlemeyen yöneticilerin hataları nedeniyle halkımız sıkıntı yaşıyorsa, oturup düşünmek gerekir.

Bu son derece üzüntü verici değil mi?

Yakın zamanda önemli bir sağlık kuruluşumuzda bir uzman hekimin bazı nedenlerle istifa dilekçesini verdiğini, sağlık kuruluşu yöneticilerinin dilekçesini veren doktoru makama çağırarak dinleme gereği bile duymadıklarını öğrendim ve hatta bunu teyit ettim…

Bir sağlık kuruluşunun başındaki yetkilinin o doktoru makamına çağırıp, kendisini dinlemesi gerekirken bunu yapmıyorsa, uzman doktorların ayrılmasıyla oluşan boşluk halkımıza olumsuz yansımalara neden olacaktır…

**

**

Alanında uzmanlaşmış değerli hekimlerimize yeterince sahip çıkılmadığını gözlemliyorum.

O nedenle kentimize gelen hekimleri yitiriyoruz. 2018 yılında bir onkoloji uzmanı göreve başlamıştı, acaba neden ayrıldı bilmiyorum.

Kimi hekimlerimiz haklarını aramıyor, üst yöneticilere sorunlarını iletmiyor. Alt yöneticilere tayin ve istifa ile tepkilerini gösteriyorlar. Halbuki bugün Sağlık kuruluşlarımızın başında iyi niyetine inandığım değerli bir yönetici, Sayın Hakan Pamukçu var.

Şahsım olarak bu kentin daha güzel yarınları için gönüllülük temelinde çalışmalar yürüten biri olarak Dr. Pamukçu ile Madde Bağımlılığıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu, Batman Valiliği Suriye İl Koordinasyon Kurulu, Batman İl Güvenlik Danışma Kurulu gibi değişik zeminlerde birlikte çalıştım.

Oldukça duyarlı ve efendi kişiliğiyle takdir ettiğim bir yönetici olarak Sayın Pamukçu’nun, bu kent için Sağlık Müdürü olarak çabaladığına inanıyorum. Sağlık kuruluşlarının yöneticilerinin eksiklikleri, hataları nedeniyle hekimlerimizin hemen istifalarını basmaları yerine, Dr. Pamukçu’ya ulaşmalarını öneriyorum. Üstteki yöneticiler tüm gelişmelerden haberdar olmayabilirler.

**

**

Evet, kentimizin bazı sorunlarını gündeme taşıdığımda duyarlı bazı vatandaşların uyarılarıyla karşılaşıyorum.

Kentimizin başka bir sorununu gündeme taşımış iken, sosyal medyadaki o konunun altına yorum yazarak ‘Onkoloji uzmanımız yok, halk perişan oluyor’ diye yorumlar aldığımı belirteyim.

Onkoloji önemli bir alan.. “Onkoloji Tümör ve kanserlerle ilgilenen bilim dalına onkoloji denir. Onko kelimesi kitle veya tümör anlamına gelirken -loji herhangi bir alandaki çalışma anlamına gelir.”

Bütün dünyada para hırsı nedeniyle insanların sağlıklarıyla oynanmasından kaynaklı olarak kanserli hastaların sayısında büyük artış yaşanmaktadır. Batmanlı hasta ve yakınları, onkoloji uzmanının olmayışı nedeniyle Diyarbakır yolunu tutmakta ve perişan olmaktadırlar. ‘Kanserden korunma, kanser riski, tanı, tedavi planlaması ve uygulaması ve destek tedaviler’ gibi hizmetleri veren Onkoloji uzmanları için gerekli duyarlılığın gösterilmesi şarttır. Bu kente yeni hastaneler kazandırma noktasında üvey evlat muamelesi görüyoruz. Bir Onkoloji uzmanı bile bu kente çok görülüyorsa, nasıl hastane talebinde bulunacağız bilemiyorum…

Sonuç olarak bu kentin acilen onkoloji uzmanına ihtiyacı var. Bu kentin beş Milletvekilinin de bu mesele ile ilgilenmesi ve bu ayıba son verilmesini diliyorum.