*İki gündür manşetimiz bazı araç sürücülerinin, son bir ayda 6 kişiye çarparak yaşamlarını yitirmelerine neden olan ‘Ölüm yolu’ olarak bilinen TPAO Bulvarıyla ilgiliydi. Sorunlara duyarlılığıyla bilinen Vali Hulusi Şahin, 2019 yılının ikinci aylık değerlendirme toplantısında önemli mesajlar verdi…

*Kış tarifesinde artması beklenilen uçak seferlerinde beklenen artışın olmaması zaman zaman tartışılıyor. Özellikle Ankara seferlerinde son günlerde düşüşün olması dikkat çekiyor. Uzun süredir beklenen Pegasus’un İzmir seferleri de bir türlü start alamadı…

ÖLÜM YOLU…
İki gündür manşetimiz sık sık ölümlü kazaların yaşandığı TPAO Bulvarıyla ilgiliydi.

Dün ki manşetimizde ise Vali Hulusi Şahin’in, sadece o güzergah değil; trafik kazalarının yoğun olduğu bazı güzergahlara da üst geçit kurabileceğine yönelik mesajını okurlarımıza duyurduk.

Bu şehir, son bir ayda 6 kişinin trafiğe kurban gittiği TPAO bulvarını konuşmaya başladı.

Her kaza sonrası o ölüm yolunda bir araya gelen güzergah sakinleri ‘üst geçit için’ imza kampanyası başlattı.

Vali Hulusi Şahin, trafik değerlendirme toplantısı öncesinde çarpıcı tespitleri vardı:
“O güzergahta radar uygulaması yapıyoruz. Bu yıl rekor denilecek bir ceza uygulamasına gidildi. Vatandaştan sitem dolu yakınmalar geliyor. Bakın, TPAO Bulvarına yerleştirilen butonların tamamına hasar verilmiş. Bazı araç sürücüleri, kırmızı ışıkta geçmeye devam ediyor. Yayanın da araç sürücüsünün de sorumlulukları var.”

Sosyal medyada yapılan haksız eleştirilere tepkiliydi Vali Şahin:
“İstanbul’daki etkinlik ile yaşanan son kazanın, etkinliğimizle ne ilgisi var. Olacak iş mi bu? Trafik sorunu tamamen bir eğitim meselesidir. Biz her noktaya bir trafik polisi bırakamayız. Kurallar var. Herkes sorumluluğunun farkında olacak…”

Vali Hulusi Şahin, TPAO Bulvarı’nda eksikliklerin de gözden geçirileceğinin altını çiziyordu… Vali, yayayı da sürücüleri de kurallara uymaya davet ediyordu…

EMNİYET MÜDÜRÜ KIRAÇ’IN DUYARLILIĞI
Batman Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, ortaokul öğrencisi 13 yaşındaki Songül Acar’ın cansız bedeninin Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin morguna kaldırıldığında acılı ailenin yanındaydı.

Küçük kızını kaybetmenin üzüntüsü içindeki Mehmet Şah Yardımcı’ya sarılan Kıraç’ın üzüntüsü kızıymış gibi yüzüne yansımıştı.

Saatler 23.00’ü gösteriyordu.

Hastane morgunun önünde kalabalık birikmişti. Acar ailesini teselli eden Emniyet Müdürü Kıraç, Songül’ün ağabeyinin gözyaşlarına dayanamamıştı. Dakikalarca, o genci teselli etmeye çalışan Kıraç, geç saatlerde üzgün bir şekilde evinin yolunu tutuyordu.

O acılı aile; yanlarında olan, kendilerini teselli eden Batman Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç’a teşekkür ediyordu. Gece yarısı talihsiz Songül’ün cenazesini Batman-Siirt il sınırındaki Gökdoğan (Cimzerke) köyüne götüren Acar ailesi ve yakınlarının ağıtları yürek yakıyordu çevrede.

Küçük Songül’ün eğitimini sürdürdüğü Batman Ziya Gökalp Ortaokulundaki sınıf arkadaşlarının gözyaşlarını yansıtan kare de Emniyet Müdürü Kıraç’ın, o acılı babaya sarılması kadar hüzün doluydu.

Kıraç, bu ziyaretiyle acılı bir aileyi nasıl teselli edebileceğini ve gergin bir ortamı nasıl düşürebileceğini daha gösterdi… 

********

UÇAK SEFERLERİ BÖYLE GİDERSE…
THY’nin kış tarifesi başlayınca Batman’a uçak seferleri artacak diye umutlanmıştık.

Tam tersi oldu… Batman-Ankara uçuk seferleri düştü. Her gün karşılıklı 2’şer uçak seferleri neredeyse haftada 2-3’e düştü.

Bu şehirde Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve diğer iş adamlarının bir çatı altında olduğu onlarca Dernek ve STK var. Uçak sefer sayısı düşmesine rağmen iş dünyasının temsilcilerinden ses seda yok.

Uçak seferlerinin her geçen gün azalmasını nedense iş dünyasının temsilcileri, izlemekle yetiniyor.

BATSO, birkaç ay öncesinden basın açıklaması yaptı.

Bir daha da bu konunun takipçisi olmadı.

Batman’da neredeyse 500’e yakın Oda ve STK temsilcisi var. Kimse çok güçlü bir şekilde “Neden Batman’da uçak sefer sayısı düşüyor” diye bir açıklama dahi yapamıyor.

Bu seferlerin düşmesi Ankara ile sınırlı kalmaz. Böyle giderse; İstanbul seferleri de artık günü birlik değil. Belki haftada tek-tük sefere düşer.

Şu ilgisizliğe bakın?

Önce Antalya, ardından İzmir direkt uçak seferlerinin kaldırıldığı Batman’da, şimdi de yıllardır Ankara’ya günde karşılıklı 2’şer seferin düzenlendiği THY’nin Anadolu jet seferleri haftada 3-4 sefere düştü.

6 Ay öncesine kadar uçuşlara kapalı olan komşu il Siirt’te uçak seferleri, şu anda Batman’ı geçmiş durumda. Dün telefonda görüştüğüm Milletvekili Ziver Özdemir ise yolcu hareketliliğine göre zaman zaman seferlerin düşebileceği, yolcu artışına göre de ek seferlerin artabileceğine dikkat çekiyordu.

Evet, uzun süredir Batman hava yolunda istediği seferleri göremedi. Aylar önce Pegasus, Mardin’de İzmir seferlerine başlamıştı. Batmanlıların dört gözle beklediği İzmir ve Antalya seferleri ise bir türlü start alamadı…

Geçen yıla kadar yılda 700 bin, ayda ise ortalama 60 bine yakın yolcunun seyahat edebildiği Batman Havalimanı’nın içine düştüğü durum tek kelimeyle düşündürücü.

Bölgede en güvenli liman olan Batman’a yazık oluyor.

Memleketinde uçak seferlerinin her geçen gün düşmesiyle birlikte Batmanlılar, yine çevre illerin yollarına düşecek…

Nereden nereye geldik.

Kalın sağlıcakla…