**Batman Çağdaş okurları, kentin sorunlarını yakından takip ediyor. Hastane ve imar ağırlıklı gibi genel sorunlara duyarlı olan okurlarımızın mesajlarını da her hafta bu sütunlarda yayınlıyoruz. Duyarlı okurlarımızdan gelen mesajları bugün de sizlerle paylaşıyoruz.

**Batman’ın Rubap ustası Süleyman Davulcu, 55 yıldır mesleğini sürdürüyor. Eski sanatçılar, kaybolmaya yüz tutan mesleklerini sürdürüyor. Batman’ın ikinci lisesi konumundaki EML, tam 51 yıldır ayakta. Eski eğitimciler ile öğrenciler arasındaki dayanışmayı yansıtan kareleri de sizlere aktarıyoruz.

OKURLARDAN GELENLER…
Mehmet Batmanlı: “Arif bey bugünkü köşenizi bayağı geç yayınladınız. Biz de müjdeli bir haber var diye 500 yataklı yeni Hastane için bekliyorduk. Tüm Batmanlılar gibi gözümüz kulağımız sizde. Köşenizi zevkle okuyoruz.”

Maruf Vecdi: “500 Yataklı yeni Devlet hastanesi Batman halkının hakkı.”

Hamza Tekeş: “Vatandaş sağlıkta perişan. 500 Yataklı yeni hastane bir an evvel yapılmalı. artık yeter. Batmanlı çok çile çekti.”

S.B: “500 Yataklı yeni devlet hastanesi halledilsin de sonra diğer yatırımlara sıra gelsin.”

A. Kara: “Umarım bu ölümlü yolda trafik sorunun çözümünde haberiniz vesile olur. Bu elim kazada vefat eden küçük kardeşimiz Songül’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dilerim.”

R. İmamoğlu: “Mersin’den Batman’a geldim. Eski Tekel Caddesi’nden geçtim. Eski Tekel Caddesi’nin eski hali gözümün önüne geldi. Fakat eski nostaljiden eser kalmamıştı. Sayın Arif Arslan, Batman Çağdaş’ı her gün takip ediyorum. Batman Çağdaş Gazetesi’nin Tekel caddesinde yayınını sürdürdüğü dönemlerde o güzergahta ne güzel dostluklar vardı. Örnek esnaflar, o güzergahta yaygındı. Maalesef günümüzde menfaate dayalı dostluklar çoğaldığı için bugün yaşadıklarınız yarın unutulabiliyor.

NDM77: “Evet bu konuda desteliyoruz sizi. Tıpkı Diyanbakır-Kayapınar gibi şehircilik ödülü alacak imar alanları belirlenmelidir.”

RUBAP USTASI…

O belki de yöredeki son ‘rubap’ ustalarından.

65 Yaşındaki Süleyman Davulcu, tam 55 yıldır bu mesleği sürdürüyor.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan rubap çalanların sayısı iki elin parmak sayısı kadar değil artık.

Teknolojinin bitirdiği bu mesleğin son ustası Süleyman Davulcu, bizi geçmiş günlere götürüyor:
“Gercüş’e bağlı Kayapınar beldesinin ‘Kasra Habizbini’ köyünde doğumda, gözleri rubapla açtım sayılır. Daha çocuktum. Dayılarım İbrahim, Hasan, Mehmet ve Ali, bölgenin en iyi rubapçılarıydı. Bu mesleği onların yanında öğrendim. 50 Yıl öncesinde yörenin düğünlerinde rubap eksik olmazdı. Erbane, davul-zurna ve billur da düğünlerin olmazsa olmazıydı. Köylerde düğün yerleri vardı. 3 gün 3 gece süren düğünleri köylüler, iple çekerdi. Rubap o kadar güzel bir çalgıydı ki, düğündeki halaya katılanlar saatlerce oynardı, yorulmak nedir bilmezdi.”

“ESKİ MÜZİK USTALARI YOK ARTIK”
İlerleyen yaşına rağmen Rubap’ı düğün ve özel günlerde çalan Süleyman Davulcu eski sanatçıların bir birbir meslekten ya da dünyadan göç ettiğini de hatırlatmadan edemiyor:
“Batman’da daha doğrusu yöremizde gelmiş geçmiş en iyi sanatçılardan biri Yılmaz Kurt’tu. Cümbüşünü eline aldığında ‘Ben güvercinim’ (Ez kevokum) şarkısını söylerken o’nu dinlemek ayrı hazdı. O Cümşü ile ben de Rubabım’la o dönemin düğünlerine renk katardık. Allah rahmet eylesin. O  değerli sanatçının yeri bir daha da dolmadı. Ben de bu mesleği ne kadar sürdüreceğimi bilmiyorum ama yaşım elverdikçe devam ettireceğim.”

Rubap ustasının eski düğünlere dair söyledikleri çok şey vardı ama o ilk gün ki gibi rubabı hala büyük bir şevkle çalmaya devam ediyor.

İyi varsın rubap ustası Süleyman Davulcu…

NOSTALJİ’DEN BİR SAYFA
Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın idare ve basım evi bölümünün hemen karşısında Batman’ın ikinci lisesi konumundaki Batman Teknik ve Meslek Anadolu Lisesi var.

Tam 51 yıldır eğitim-öğretimde olan bu eğitim yuvasından kimler geldi, kimler geçti.

İz bırakan eğitimciler kadar başarılarla adlarından söz ettiren yüzlerce öğrenci bu eğitim yuvasından geçti.

Batman Çağdaş’ın tam 740 gündür okurlarıyla paylaştığı ‘Batman’ın Fotoromanı’ nostalji köşesinde şehrin dününü anlatan tarihi kareler var.

1968-69 Eğitim-öğretim yılında açıldığında adı ‘Sanat Enstitüsü’ idi. 70’li yılların sorunda ‘Endüstri Meslek Lisesi’ oldu. Şimdi Batman Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tarihi karelerine okurlarıyla buluşturan Batman Çağdaş, ilklere imza atmaya devam ediyor.

Bir zamanların başarılı eğitim yuvasındaki öğretmenler parmakla gösteriliyordu.

Bakın 1979-80 Eğitim öğretim yılındaki EML’nin öğretmen kadrosuna; O dönemler Müdür Nazım Öztürk’tü. Kadrosundaki bazı eğitimcilerden Celal Sezgin, Servet Canatan, Şeref Kaymaz, Murat Çiftçi, Talat Obut, Asım Sökmen, Sadettin Dumlu, Hüsamettin Tunca, Engin Kurt, Mehmet Emin, Refik İmamoğlu, Ali Kocatürk, Hüseyin Göçenoğlu, Zeki Kireç, Fevzi Ateş, Mehmet Bilenoğlu, Turgut Yatmazoğlu ve İsmail Kenar.

O eğitim yuvasındaki iki tarihi kareye bakın.

O dönemin eğitimcileri, okul bahçesinde öğretmenlere bir arkadaş gibi.

Kimi bahçesinde top oynaya hazır öğrencilerle fotoğraf çekiyor kimi ise teneffüste öğrencilere moral veren o eğitimciler şimdilerde mumla aranıyor.

Kalın sağlıcakla…