*Batman Çağdaş okurları,  şehrin çözüm bekleyen sorunlarını elektronik postamıza hemen her gün gönderir. Bu mesajlara da olabildiğince yer veriyoruz. Bireysel sorunlardan uzak ve hakaret içermeyen her mesajı değerlendiriyoruz…

*Bugün kısa da olsa özlemle andığımız Batman’ın o duayen gazetecilerinin duruşlarıyla ilgili birkaç satırı sizlerle paylaşmayı bir görev bildik. Onların gazetecilikteki ustalıklarından değil, hayata karşı mücadelelerinden etkilenmiştik…

“GAZETECİLİK YARATICILIKTIR…”
Bir duayenimizin deyimiyle “Gazetecilik yaratıcılıktır. Gazete okuyucusunu kendisi yetiştirir. Basın zanaat değil sanattır, yaratıcılıktır…”

Gerçekten de öyle… Elbette yerel medya ilan ve reklamla yaşar ama bir o kadar da okuruna özel haber verir ve şehrin çözüm bekleyen sorunlarını da gündemde tutma gibi bir görevi vardır.

Bazı çevrelerin nabzına göre de gazeteci şerbet vermez, kışkırtmaz.

Belli aralıklarla da olsa mesleklerimizin duayenlerini bu sütunlara taşırız.

Vefatından önce İstanbul-Cağaloğlu’nda tanıştığım Batman’ın ilk gazetecisi Nazım Sökmen’in sözlerinden çok etkilenmiştim.

Ben gazeteciliğe başlarken merhum Haluk Yargıcı ile Nazım Sökmen, örnek aldığım saygın simalardı.

Sadece gazetecilikteki ustalıklarından değil, hayata karşı duruşlarından, hayata karşı mücadelelerinden çok etkilenmiştim.

O kısıtlı imkanlarla, yani el dizgisi ve pedal baskı makinesiyle gazete çıkarmayı başarmışlardı.

Onlar 50 yıl önce, bu şehrin sorunlarını manşetlere taşımayı bilmişlerdi.

Halkın dertleri, petrol emekçilerinin sorunlarını, köylülerin beklentilerini, şimdikinden çok daha iyi değerlendirdiklerini hatırlıyorum.

O duayenler, haberin atmosferini yaşamadan tek bir satırı kaleme almazlardı.

Şimdi ki gibi ‘kopyala-yapıştır’ gazeteciliği yoktu.

Onlar halkın sorunlarını çok iyi bilirlerdi.

Mesleğin ahlakını, üslubunu, meselelerin özünü özümsüyor, neyi nasıl, değerlendireceklerini iyi biliyorlardı.

O duayenler, ince işçiliği olan yazarlardı.

Onları tanıyanlar, hala adlarını anar; onları rahmet ve de saygıyla anarlar…

****************

DUYARLI OKURLAR…
Mehmet T: “Batman'da yerel basın olarak 500 yatak kapasiteli hastane yapılması için uğraşan gazete Batman Çağdaş’tı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Çağdaş Gazetesi’ne yer değişikliği için açıklama yapan yok. Hiçbir yetkisi olmayan kişilere itibar edilmemeli.”

Hasan H: “Batman Valiliğinin onay verdiği ve Sağlık Bakanlığı’nın kesinleştirdiği yeni hastane yeri için tuhaf açıklamalar yapılıyor. Batman için önemli bir yatırımın programa alındığı şu günlerde yeni bir yerden söz etmek çok tuhaf. Bu şehrin artık kesinleşmiş bir yatırım ve yer’i için yeni tartışmalar, bu şehre ne katkısı olur.”

Berat B: “Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü sayın Arif Arslan bey, öncelikle şunu belirtmek isterim ki; bu hastane yatırımının hızlandırılmasında göstermiş olduğunuz çaba takdirde şayandır. Köşenizi zevkle heyecanla takıp ediyorum.”

Adnan B: “Yeni hastane bu şehir için gerekliydi. Yapılması planlanan Kuzey Çevre yolu, Muş-Sason yolu ile Batman-Mardin yolu gibi projeler de önemli. Ulaşımda için de yeni müjdeler bekliyoruz.”

Recai Şentürk: “Batman halkı, 500 yataklı hastane ihalesinin temelinin bu yıl atılmasını bekliyor. Bu yatırımın ihale ve inşaatı gecikmemeli.”

Mehmet Abdulkadir Tatlı: “Sayın Arif Arslan, hiç bıkmadan yılmadan Batman'ın dününü bugüne ve yarınlara taşıyorsunuz. Bitmez tükenmez arşivinizden paylaştığınız karelerdeki o iyi insanların bıraktığı miraslar bizleri bu günlere taşıdı. Şehrimiz bu günlere kolay gelmedi. Yeterli mi değil tabi ki. Bunu bir çok yazınızda dile getirdiniz, getirmektesiniz. Kararlılıkla yolunuza devam etmeniz bizi mutlu ediyor. Teşekkürler.”

Rıdvan Gün: “Temeli atılan yatırımların da akıbetini sorsanız iyi olur. Örneğin, Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi uzun zaman aldı. Yeni hastane için gösterdiğiniz duyarlılığı Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi başta olmak üzere diğer yatırımlarda da gösterirseniz, iyi olur.”

Hüseyin P: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Batman’ın da aralarında bulunduğu 23 İl’in çiftçilerinin dört gözle beklediği mazot ve gübre desteğiyle ilgili olarak bir açıklama bekliyoruz. Diğer illere bu destek verildi, neden Batman’lı çiftçilere primler henüz verilmedi.”

Ahmet S: “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinden de mazot ve gübre destekleme primleriyle ilgili bir açıklama bekliyoruz. Çiftçiler gerçekten mağdur.”

Mahmut Saruhan: “Hasankeyf’in son vedası haberi ve ‘Sular altında kaldıktan sonra Hasankeyf’ yazısını hüzünle okudum. Çocukluğumun geçtiği Hasankeyf’teki o eski günler bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Duyarlılığınıza teşekkürler. Batman Çağdaş’ı İstanbul’dan her gün ilgiyle takip ediyorum.”

Murat N: “Mazot ve gübre destek priminde Güneydoğu’daki bir çok İl’e niye para çıkmadı. Bu konuda çiftçilere bilgilendirme yapılmalı.”