“KİTAPLARA İLGİ AZALDI”
Türkiye genelinde olduğu gibi okuma oranlarının düşük olduğu illerden Batman’da, kitap fiyatlarının artmasıyla bu oran daha da düştü. Son yıllarda kağıt fiyatlarının hızla yükselmesi ve baskı maliyetlerinin artmasıyla çok sayıda yayın evi de faaliyetlerini durdurmuştu. Kitapevlerinin yanı sıra daha ucuz fiyata kitap satılan sahaflarda bile maliyetler oldukça yüksek. Turgut Özal Bulvarındaki Liloz Kitapevi’nin sahibi Faik Aslan: “Fiyatların artmasından en çok sahaflar etkilendi. Batman’da 6 kitapçı kapandı. Ben de elimdeki kitaplar bitince burayı kapatacağım. Çünkü insanlar özellikle kitap satın almak için bir yerlere gitmiyor. Sadece burada değil diğer şehirlerde de böyle. Kitapçılar geçinmek için direniyor” dedi.

ÖĞRENCİLER İKİNCİ EL ‘SINAVA
HAZIRLIK’ KİTAPLARINA YÖNELDİ
Batman Kitapevi sahibi Fahri Demir ise öğrencilerin okuma kitaplarından çok sınava hazırlık kitaplarını tercih ettiklerini söyledi. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşterilerimin yüzde 80'i üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler. Mağazamdaki yaklaşık 10 bin kitabın sadece 4 bini okuma kitabı. Geri kalanı sınava hazırlık test kitapları. Kitaplara ilgi beklenen düzeyde değil ama öğrenciler kitap okumak istese bile bir kitaba bütçe ayıramıyor,  bunun yerine hazırlık kitaplarına para veriyor. Cironun yüzde 75’ini hazırlık kitaplarından kazanıyorum. Bunun bile pek getirisi yok.” Öte yandan Demir, kitaplardaki vergilerin kaldırılmasını gerektiğini de belirtti.

SAHAFLARDA KLASİK KİTAPLAR YERİNE
WATTPAD KİTAPLARI TERCİH EDİLİYOR
Kitap satın almanın lüks olduğu şu sıralarda başka bir tartışma ise gençler arasında popüler olan 'Wattpad' kitapları.  Okuyucunun online olarak kitap yazıp yayınlayabildiği bir platform olan Wattpad uygulaması ile birlikte klasik kitaplar daha az tercih edilmeye başlandı.  Wattpad’te yayınlanan içerik, belli bir okuyucu kitleye sahip olduktan sonra yayınevleri tarafından matbu şekilde okura ulaşıyor. Kitapevi sahibi Faik Aslan ise konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bence Wattpad kitaplarının içerikleri klasik ya da diğer kitaplara göre kötü. Hepsi de popülaritenin etkisiyle okunup birkaç yıl sonra ismi bile unutulan içerikler. Fakat tek sevindirici nokta gençlerin başta Wattpad kitaplarını okuduklarını ve daha sonra kendi zevklerine hitap eden romanlara yönelmeleri. Aslında bu içerikler çoğu gence okuma alışkanlığı kazandırıyor bu açıdan bakınca endişemiz azalıyor.” (Gülnaz Gök)

Editör: Yunus Yasak