Uçak seyahatlerinde yolculuk başlamadan önce acil durumlar ile ilgili çeşitli anonslar yapılır. Hava basıncı düştüğünde veya benzeri herhangi bir acil durumda sizden otomatik açılan maskeleri önce kendinize takmanız daha sonra çocuğunuz ve ya yanınızda yardıma ihtiyacı olan kişiye yardım ediniz şeklinde bir duyuru yapılır.Dikkat ettiyseniz duyuruda  ilk önce kendi oksijen maskenizi takmanız istenir.Çoğu zaman pek umursamadığımız bu anons hayat kurtarıcı aslında.Uçaktaki basınç düştüğünde ilk olarak kendi maskenizi takmayıp başkasına yardım etmeye yeltenirseniz yanınızdaki kişiye yardım edemeden siz nefes alamamaya başlayacaksınız, ilk önce kendi maskenizi takmalısınız  ki nefes alıp başkasına da yardım edebilesiniz.

PEKİ GÜNLÜK HAYATTA DURUMLAR NASIL?
Bana göre acil durum veya bir felaket olmadan da ara ara takılmalı oksijen maskesi. Tıpkı uzun bir mesafeyi yüzerken ara sıra kulaç atmaya ara vererek kafayımızı sudan çıkarıp derin bir nefes almak gibi oksijen maskesi takmak. Günlük koşturmaca içerisinde ara ara kafamızı sudan çıkartıp nefes almalıyız ki devam etmeye gücümüz olsun.

Hayatından sürekli yakınan pek çok insan görüyorum çevrede. Durmadan hayatlarının bir mücadele olduğundan, yetişemediklerinden, yetemediklerinden, kendileri için hiçbir şey yapamadıklarından yakınıyor insanlar. Muhakkak ki günümüz karmaşasını düşündüğümüzde haklılık payları var. Çalışanların insanların iş stresi, ebeveynlerin çocukları ile ilgili stresleri, evdeki günlük işleri yetiştirmeye çalışmak, yaşama yetişme  telaşı derken zaman su gibi akıp geçiyor. Hal böyle olunca da hayat bazen çok zorlayıcı olabiliyor. Çünkü hayatın karmaşasında nefesi kendimiz için almayı unutuyoruz. Kendimiz için nefes almadığımız bir hayatta başkasına verimli bir şekilde yardım etmek,  başkasını mutlu etmek mümkün mü? Bence değil, önce kendimiz için nefes alacağımız zamanlar yaratmalıyız ki bu bize kuvvet versin ve oksijen maskemizi takmamız gereken acil durumlarda,  telaş yapmadan maskeyi önce kendinize takabilip sonra başkasına yardım edebilecek güçte olalım.

Sağlıcakla kalın...