Ülkemizde, gün geçmiyor ki atanamayan öğretmenlerden biri hakkında acı haberler yaygın medyada yer almasın…

Ailesinin bin bir emek ve fedakarlıkları ile gözlerini kaybetme riskine rağmen dirsek çürütüp okumuş, öğretmen olmaya hak kazanmış ama atanamayan nice öğretmen adaylarının bunalıma girerek intihar ettiklerini biliyorsunuz…

Kadrolu öğretmenler yerine ‘Ek Ders Ücret Karşılığı (Ücretli) Öğretmenler’ ile eğitim vermeye çalışan bir adil olmayan düzen gerçeğine hep dikkat çektim…

Ülkemizdeki ağır hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon gerçeğine rağmen düşük ücretle öğretmenlik yapanların dramlarına bütün eğitim sendikaları seyirci…

Asgari ücretin çok altında bir ücretle öğretmenlik yapan 4 yıllık üniversite mezunlarına gerçekten üzülüyorum…

Evet, acı tablo ortada…

Sadece atanamayan öğretmenler değil, nice lisans ve yüksek lisans yapmış insanlarımız iş bulamadıkları için ağır iş kollarında çalışıyorlar..

Ailesini geçindirmek için hiç bilmedikleri işlerde çalışırken iş kazası geçirerek hayattan kopan nice yüksek tahsilli gençleri artık görmemiz gerekiyor…

**

**

YKS’YA 3 MİLYON 243 BİN 425 KİŞİ KATILDI…

İşte tam da böyle bir süreçte üniversite sınavları yapıldı.

Geçtiğimiz hafta sonunda ülkemizde üç milyonu aşkın öğrenci üniversite sınavlarına girdi…

Yanlış okumadınız, 3 milyon öğrenciden söz ediyorum…

3 milyon dile kolay, ama bazı ülkelerin nüfuslarından fazla…

Bakınız, ÖSYM Başkanı geçtiğimiz günlerde bu konuda hangi açıklamayı yaptı: “ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 3 milyon 243 bin 425 aday ile rekor başvurunun yapıldığı 2022 YKS'nin, şu ana kadar lojistik olarak ÖSYM'nin bir hafta sonunda gerçekleştirdiği en büyük sınav organizasyonu olduğunu belirtti. ÖSYM'nin uyguladığı en geniş kapsamlı ve en yüksek katılımlı sınavın 2022 YKS olduğunu vurgulayan Aygün, ‘Bu sınav şu ana kadar lojistik olarak ÖSYM'nin bir hafta sonunda gerçekleştirdiği en büyük sınav organizasyonudur. Üç oturumdan oluşan YKS, KKTC Lefkoşa dahil olmak üzere toplam 208 sınav merkezinde uygulanacak. Aygün, YKS kapsamında yürütülen hazırlık çalışmalarına ilişkin, ‘Sınav evrakının hazırlanması, basımı ve paketlenmesi 44 gün sürdü. Yaklaşık 5,5 milyon sınav kitapçığı ve cevap kağıdı basıldı. Sınav evrakının basımı, paketlenmesi ve araçlara yüklenme işlemleri tamamlandı. Sınav evrakının sınav merkezlerine naklinde 468 şehirler arası nakil aracı kullanılacak. Sınavlarda üç oturumda toplam 869 bin 374 kişi görev alacak."

Görüldüğü gibi çok yüksek katılımlı bir sınav yapıldı.

Üç milyonu aşkın insanımız geleceğe umut adına sınava katıldı, ancak üniversitelere yerleştirilecek öğrenci sayısı sınırlı…

**

**

Söz konusu sınavların sonuçları 22 Temmuz 2022 tarihinde açıklanacak.

O gün yaklaşık 3,5 milyon öğrenciden sadece bir kısmı üniversiteye girmeye hak kazanacak.

Üniversitelerin önemli bölümlerine yerleşebilme şartları için resmi açıklamalara bakalım: “Tıp fakülteleri için ilk 50 bin, diş hekimliği fakülteleri için ilk 80 bin, hukuk fakülteleri için ilk 100 bin, eczacılık fakülteleri için ilk 100 bin, mimarlık programları için ilk 250 bin, mühendislik programları için ilk 300 bin ve öğretmenlik programları için ilk 300 bin içine girmek gerekiyor."

Bu şartları yerine getiremeyen öğrencilerin durumu hiç de iyi olmayacak.

Yazımın girişinde atanamayan öğretmenlerden söz etmiştim. Diyelim ki bir öğrenci YKS’da ilk 300 bin arasına girmeyi başardı. Onu bekleyen şey başarılı olması halinde dört yıllık bir üniversite eğitimidir. Öğretmen olmayı başardıktan sonra yıllarca atanmayı bekleyecek…

Hayatın diğer bütün alanlarında da üniversiteyi bitirenler hemen iş bulamıyorlar. Yığınla üniversite öğrencimiz iş bulamadıkları için bunalımda…

Yıllardır tanıdığım bir üniversite mezunu öğrenci iş bulamadığı için bunalımda ve psikyatrik tedavi görüyor. En son yeme ve içmeden kesilerek hastaneye yatışı yapıldı, şimdi psikyatrik tedavi ile ayakta…

**

**

Belki değil, kesinlikle karamsar bir tablo çizdim. Ancak bunlar hayatın gerçekleridir, es geçemem…

Kim ne derse desin üniversite öğrencilerinin gelecek endişesi devam ediyor…

Ekmek Aslan’ın ağzında değil, midesine inmiştir…

Artan hayat pahalılığında çocuklarını okutmaya çalışan ailelerin ne büyük sıkıntılar yaşadıklarını da çok iyi biliyorum.

YKS sonrasında üniversiteye yerleştirmeler (önümüzdeki aylarda) başlayacak. Bu kez de üniversite öğrencilerinin geçim sıkıntısı, gelecek için kabus olacak burslar ve krediler sorunları başlayacak. Bu konuda da çarpıcı bilgiler sunmak istiyorum.

Devamı yarın